Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
11:26 13 11 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Alegeri electorale 2024 Mergi la vot? Ce nu ai voie să faci în cabină

ro

13 Nov, 2024 09:04 198 Marime text

Cu ocazia alegerilor, se constată adesea diverse încălcări ale regulilor de vot, care pot fi încadrate juridic fie drept infracțiuni, fie drept contravenții, în funcție de gravitatea acestora.

Pentru a preveni aceste situații și a asigura o mai bună informare a alegătorilor, Autoritatea Electorală Permanentă a elaborat ghiduri pentru alegerile prezidențiale și parlamentare din 2024, care detaliază regulile și procedurile aplicabile în timpul procesului electoral, în conformitate cu legislația dedicată organizării și bunei funcționări a alegerilor.
 

Legea nr. 370/2004 pentru alegerea Președintelui României reglementează o serie de astfel de restricții și reguli privind exercitarea votului de către alegători. Încălcarea acestora poate atrage după sine amenzi contravenționale sau chiar pedepse cu închisoarea, în cazul faptelor care constituie infracțiuni.
 

În primul rând, conform art. 44 alin. (10) din Legea nr. 370/2004, este interzisă prezența oricărei alte persoane în cabina de vot în afara alegătorului. Există totuși o excepție în cazul alegătorului care nu poate să voteze singur din motive temeinice (constatate de președintele biroului electoral). Astfel, acesta are dreptul să fie însoțit în cabină de o persoană aleasă de el. Însoțitorul nu poate fi dintre persoanele acreditate, membrii biroului electoral al secției de votare sau candidați, scrie Legal Badger.
 

Staționarea prelungită nejustificat în cabina de vot este, de asemenea, interzisă. Conform art. 44 alin. (14) Legea nr. 370/2004 președintele biroului electoral poate lua măsuri împotriva celor care prelungesc nejustificat timpul petrecut în cabină.
 

O altă interdicție se referă la secretul votului. Violarea secretului votului este considerată infracțiune și se pedepsește conform Codului Penal. De asemenea, este sancționată și frauda la vot, care include votarea fără drept, votarea de mai multe ori sau prezentarea unei cărți de identitate false.
 

După aplicarea ștampilei cu mențiunea „VOTAT” în patrulaterul care cuprinde numele candidatului ales, alegătorul are obligația de a introduce buletinul de vot în urnă. În cazul în care alegătorul a aplicat greșit ștampila, dar nu a introdus încă buletinul în urnă, poate solicita un nou buletin. Conform art. 44 alin. (12) Legea nr. 370/2004 această solicitare poate fi făcută o singură dată, buletinul inițial fiind reținut și anulat de către președintele biroului electoral.

 

După finalizarea votului, ștampila încredințată pentru votare se restituie președintelui sau membrilor biroului electoral al secției de votare desemnați de acesta.
 

Aceste contravenții sunt prevăzute, în mod asemănător, și în cadrul Legii nr. 208/2015 privind alegerea Senatului şi a Camerei Deputaţilor, precum şi pentru organizarea şi funcţionarea Autorităţii Electorale Permanente.
 

Sancțiuni

Contravențiile electorale legate de comportamentul în cabina de vot și de procedura de votare sunt sancționate similar în Legea nr. 370/2004 și Legea nr. 208/2015. Principalele abateri vizează înmânarea buletinului de vot unui alegător fără act de identitate sau care refuză să semneze în lista electorală, precum și prezența neautorizată a altor persoane în cabina de vot. Pentru aceste contravenții, amenda este cuprinsă între 4.500 și 10.000 lei, cu posibilitatea achitării a jumătate din minimul amenzii în 48 de ore de la constatare.

Constatarea și aplicarea sancțiunilor sunt în competența ofițerilor și agenților de poliție din cadrul Poliției Române și a ofițerilor și subofițerilor din Jandarmeria Română. Toate aceste contravenții sunt supuse regimului general stabilit prin OG nr. 2/2001, iar în cazul în care faptele sunt mai grave și constituie infracțiuni, se aplică prevederile Codului Penal.

Citește și

#alegeriparlamentare BEJ Constanța a stabilit ordinea pe buletinele de vot a competitorilor electorali pentru Senat și Camera Deputaților (DOCUMENTE)

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii