Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
11:50 04 12 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

UPDATE Alegeri locale 2024. În secțiile de votare din municipiul Constanța vor fi 3 urne în loc de 5. Purtătorul de cuvânt al BEJ spune că s-a cerut primarului Constanței respectarea legii!

ro

07 Jun, 2024 17:50 2167 Marime text
 Constănțenii îşi vor alege duminică reprezentanţii în administraţia locală - primarii, preşedintele de Consiliu Judeţean, membrii Consiliilor locale ale fiecărei unităţi administrativ-teritoriale dar și consilierii Consiliului Judeţean Constanța dar și eurodeputații.

Fiecare constănțean care se va prezenta la vot trebuie să primească prin urmare cinci buletine de vot. Prin urmare ar fi trebuit ca în fiecare dintre cele 211 secții de votare din municipiul Constanța să se amenajeze 5 urne de vot.

În realitate, la acest moment vor fi doar 3 urne, din rațiuni de economisire al bugetului organizării scrutinului comasat.

Mai exact, 2 dintre cele 5 urne, destinate sunt separate în interior printr-un perete despărțitor.

Două partide politice care are competitori în alegerile locale au depus sesizări la Biroul Electoral de Circumscripție din Municipiul Constanța prin care avertizează că în secțiile de votare din municipiu nu se repectă legea, în sensul amenajării celor 5 urne necesare proceselor electorale care se defășoară duminică - alegeri locale și europarlamentare.

Conform legii, Primarul este cel care asigura dotarea sectiilor de votare avand obligativitatea de a asigura cele 5 urne necesare procesului electoral din data de 9 iunie 2024.

Din informațiile oferite de Vlad Jipa, purtătorul de cuvânt al Biroului Electoral Județean Constanța, „atât BEJ, cât și BECL Constanța au pus în vedere Primarului municipiului Constanța să asigure respectarea legii prin dotarea fiecărei secții de votare cu 5 urne”.
 
Acesta mai adăugă că potrivit legislației care guvernează organizarea alegerilor ( n.r. art. 32, lit. a) din Legea 115/2015, prevederile art. 9, alin. 6 din OUG 21/2024 si prevederile anexei 2 din Hotararea AEP nr. 44/2016, în secțiile de votare din municipiul Constanța nu se respectă legea, deoarece prin transformarea a unui număr de 5 urne în 3 prin adăugarea unui perete despărțitor, poate fi afectat secretul votului.


Reprezentantul BEJ a revenit cu o nouă precizare extrem de importantă : „Urmare a discuțiilor cu reprezentanții Primăriei, situația urnelor nu se va rectifica. BEM și BEJ respectă legea și au făcut adrese către Primăria Constanța pentru a remedia situația. Vă vom ține la curent cu privire la următorii pași".



UPDATE. Ce spune președintele BEM despre situația urnelor de vot din municipiul Constanța?

„Noi am sesizat atât Primăria Constanța și le-am cerut să respecte lege și am informat și Biroul Electoral Județean. 


Ca și identitate, practic sunt 5 urne, însă 2 dintre ele sunt separate de un perete despărțitor. 

Din punctul meu de vedere, indiferent că sunt sau nu lipite, trebuie să introduci buletinul de vot în fanta corespunzătoare.

Nu ar trebui practic să fie probleme, decât dacă oamenii vor fi răuvoitori”, ne-a precizat judecătorul judecătorul Monica Vieru, președintele Biroului Electoral Municipal Constanța.


OFICIAL de la Prefectura Județului Constanța despre secțiile de votare cu 3 urne!

În primul rând, nu se poate vorbi de o urnă comună, în sensul în care buletinele pentru toate categoriile de alegeri să fie introduse într-un singur spațiu. 

Urnele permit, prin compartimentare, respectarea prevederilor legale, fiind posibilă, atât introducerea separată a buletinelor de vot, pe fiecare tip de alegeri, cât și desigilarea și extragerea acestora, în vederea numărării, de asemenea, pe fiecare categorie de alegeri.
Situația este similară cu cea în care există mai multe "cutii" distincte, dar amplasate una lângă cealaltă.
 
Oricum, în baza Legii nr. 115/2015, personalul din secția de votare trebuie să citească cu voce tare, la deschiderea fiecărui buletin, lista de candidați care a fost votată sau numele și prenumele candidatului, după caz, și să arate buletinul de vot celor prezenți. 
Ulterior, se selectează buletinele de vot, în funcție de categoria de alegeri și se așează, fiecare dintre ele, pe partide politice, alianțe electorale, organizații ale cetățenilor aparținând minorităților naționale sau candidați independenți, toate fiind, oricum, numărate și legate separat.

Mai mult, rezultatul votului se consemnează în tabele separate, pentru fiecare categorie de alegeri, iar în cazul în care sunt prezenți și candidați, aceștia au dreptul să întocmească și ei un tabel.

La sfârșit, toate datele se înscriu în procese-verbale, care au chei de verificare, ce țin cont, atât de numărul buletinelor de vot intrate în secție, pe fiecare categorie de alegeri, cât și pe cele utilizate, nule, anulate etc.

Prefectul Coșa a înștiințat și BEC și AEP despre situația din municipiu. Când va deține un punct de vedere oficial, îl va face ulterior public. 



Primăria a anunțat că va monta 5 urne distincte în sectiile de votare!

Primăria Constanța asigură toți cetățenii cu drept de vot din municipiul Constanța că procesul de votare din data de 9 iunie este sigur, corect și facil.
Respingem cu fermitate orice tentativă a unor actori politici de a pune la îndoială, în interes electoral, corectitudinea procesului de vot.

Reprezentanții Primăriei Constanța au transmis către AEP și BEC solicitări de clarificare în legătură cu organizarea urnelor în secțiile de votare.

Concomitent, serviciile primăriei asigură transportul și montarea, în fiecare secție de vot de pe raza municipiului Constanța, a câte cinci (5) urne distincte, una pentru fiecare tip de buletin de vot în parte, transmite Primăria Municipiului Constanța prin intermediul uneipostări pe pagina de socializare.  

Acționăm respectând întocmai prevederile OUG 21/2024, art. 9, alin. 6 și ținând cont de GHIDUL BIROURILOR ELECTORALE ALE SECȚIILOR DE VOTARE DIN ȚARĂ. De asemenea, specificăm că în procesul de organizare a scrutinului electoral, în sfera de responsabilități a instituției noastre, respectăm deciziile hotărârile și opiniile Autorității Electorale Permanente și a Biroului Electoral Central- a mai punctat sursa citată. 
 
 


PRECIZĂRI:
 

Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
 

 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii