Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
06:22 03 07 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Alegeri locale 2024 Oficial de la Prefectura Județului Constanța despre secțiile de votare cu 3 urne!

ro

07 Jun, 2024 20:03 942 Marime text
Dumninică, 09 iunie 2024, constănțenii îşi vor alegereprezentanţii în administraţia locală - primarii, preşedintele de Consiliu Judeţean, membrii Consiliilor locale ale fiecărei unităţi administrativ-teritoriale dar și consilierii Consiliului Judeţean Constanța dar și eurodeputații.

Fiecare constănțean care se va prezenta la vot trebuie să primească prin urmare cinci buletine de vot. Prin urmare ar fi trebuit ca în fiecare dintre cele 211 secții de votare din municipiul Constanța să se amenajeze 5 urne de vot.

În realitate, la acest moment vor fi doar 3 urne, din rațiuni de economisire al bugetului organizării scrutinului comasat. Mai exact, 2 dintre cele 5 urne, destinate sunt separate în interior printr-un perete despărțitor.

Cu privire la acest aspect, reprezentanții Prefecturii Județului Constanța au precizat că nu se poate vorbi de o urnă comună, în sensul în care buletinele pentru toate categoriile de alegeri să fie introduse într-un singur spațiu. 

Urnele permit, prin compartimentare, respectarea prevederilor legale, fiind posibilă, atât introducerea separată a buletinelor de vot, pe fiecare tip de alegeri, cât și desigilarea și extragerea acestora, în vederea numărării, de asemenea, pe fiecare categorie de alegeri.

Situația este similară cu cea în care există mai multe "cutii" distincte, dar amplasate una lângă cealaltă.- au punctat reprezentanții Prefecturii. 

Oficial de la Prefectura Județului Constanța 

În primul rând, nu se poate vorbi de o urnă comună, în sensul în care buletinele pentru toate categoriile de alegeri să fie introduse într-un singur spațiu. 

Urnele permit, prin compartimentare, respectarea prevederilor legale, fiind posibilă, atât introducerea separată a buletinelor de vot, pe fiecare tip de alegeri, cât și desigilarea și extragerea acestora, în vederea numărării, de asemenea, pe fiecare categorie de alegeri.

Situația este similară cu cea în care există mai multe "cutii" distincte, dar amplasate una lângă cealaltă.
 
Oricum, în baza Legii nr. 115/2015, personalul din secția de votare trebuie să citească cu voce tare, la deschiderea fiecărui buletin, lista de candidați care a fost votată sau numele și prenumele candidatului, după caz, și să arate buletinul de vot celor prezenți. 

Ulterior, se selectează buletinele de vot, în funcție de categoria de alegeri și se așează, fiecare dintre ele, pe partide politice, alianțe electorale, organizații ale cetățenilor aparținând minorităților naționale sau candidați independenți, toate fiind, oricum, numărate și legate separat.

Mai mult, rezultatul votului se consemnează în tabele separate, pentru fiecare categorie de alegeri, iar în cazul în care sunt prezenți și candidați, aceștia au dreptul să întocmească și ei un tabel.

La sfârșit, toate datele se înscriu în procese-verbale, care au chei de verificare, ce țin cont, atât de numărul buletinelor de vot intrate în secție, pe fiecare categorie de alegeri, cât și pe cele utilizate, nule, anulate etc.



Prefectul Coșa a înștiințat și BEC și AEP despre situația din municipiu. Când va deține un punct de vedere oficial, îl va face ulterior public. 




Citește și:

UPDATEAlegeri locale 2024. În secțiile de votare din municipiul Constanța vor fi 3 urne în loc de 5. Purtătorul de cuvânt al BEJ spune că s-a cerut primarului Constanței respectarea legii!
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii