Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
16:19 21 11 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

#alegeriparlamentare2024 Senatorul Felix Stroe - „Programul economic de guvernare social-democrat este unul dintre cele mai ambițioase proiecte la care am lucrat vreodată!”

ro

03 Nov, 2024 17:00 901 Marime text
Felix Stroe, președinte PSD Constanța


INTRO:



Președintele PSD Constanța, Felix Stroe candidează pentru un al doilea mandat de senator al României la alegerile din 1 decembrie a.c.
Stroe susține că Partidul Social Democrat este singurul partid care vine în fața românilor, la începutul campaniei electorale, cu un program de guvernare amănunțit, cu măsuri concrete.

În cadrul unui interviu acordat ZIUA de Constanța, președintele PSD Constanța a vorbit despre pilonii acestui program, care își propune să conducă la creșterea producției interne, crearea de locuri de muncă bine plătite, dezvoltarea rețelei de autostrăzi în toate regiunile istorice – astfel încât să fie reduse decalajele de dezvoltare și de nivel de trai. Și la acest capitol amintim, finalizarea autostrăzilor care leagă regiunile istorice ale României și care conectează Portul Constanța, Capitala și marile orașe din România la fluxurile comerciale europene, modernizarea transportului feroviar de marfă în special pe ruta Constanța – granița de vest a României, dar și dezvoltarea transportului feroviar metropolitan pentru călători, pentru descongestionarea traficului rutier din marile orașe.

Totodată, documentul propune reindustrializarea țării, stimularea angajării tinerilor și a românilor care se întorc în țară, stimularea micilor afaceri și măsuri pentru scăderea impozitării muncii la salariații cu venituri mici și medii și la familiile cu mulți copii.

Un aspect important este acela că PSD se angajează să mențină nivelul actual al taxelor și impozitelor: TVA la fel, impozit pe venit la fel, impozit pe profit la fel, impozitele pe proprietate nemodificate și menținerea pragului de 500.000 de euro pentru regimul fiscal favorabil pentru microîntreprinderi.


Pentru că este nevoie de bani, consolidarea bugetară se va face prin digitalizarea ANAF, raționalizarea cheltuielilor statului și stoparea risipei banului public.
 
 
- Domnule senator Felix Stroe, ați participat la lansarea și elaborarea Programului economic de guvernare al Partidului Social Democrat 2024 – 2028. Care sunt principalele linii de forță?

- Felix Stroe:  Viziunea economică a PSD este una care pune accent pe patriotismul economic și pe creșterea producției în România, indiferent de acționariatul român sau străin al companiilor cu activități productive. Putem realiza acest deziderat prin programe guvernamentale pentru reindustrializarea țării, crearea de locuri de muncă bine plătite și sprijinirea companiilor românești, pentru a deveni lideri regionali. Prin aceste măsuri, România va deveni un hub industrial și tehnologic regional, bazat pe producție, investiții și exporturi. E un proiect la care am contribuit mai mulți, inclusiv prin comisiile de specialitate ale Parlamentului.

- Totuși, mai concret de atât?

- Felix Stroe: 50 milioane de euro de la bugetul de stat pentru creșterea cu 10% a producției autohtone de materiale de construcții în următorii 6 ani e destul de concret? Se vor finanța până la 75% din cheltuielile eligibile ale proiectelor investiționale, plus garanții guvernamentale pentru credite, dacă investiția se realizează prin creditare. 400 milioane de euro, din fonduri europene și de la bugetul de stat, pentru dezvoltarea afacerilor de către fabricile autohtone, prin cumpărarea de licențe, urmând ca, după o perioadă de grație, aceste unități să returneze, anual, o cotă procentuală din încasările obținute prin folosirea licențelor. Obiectivul este ca în următorii 5 ani să avem 30 de fabrici noi în industrie și 20.000 de locuri de muncă în plus!


- Care este „linia de forță” a ceea ce propune PSD pentru următorii 4 ani?

- Felix Stroe: Planul industrial „Sprijin pentru marea industrie din România”. 1 miliard (un miliard!) de euro, din Fondul de Inovare, pentru sprijinirea companiilor din metalurgie, siderurgie și industria chimică, în contextul reglementărilor UE privind decarbonarea, dar și a producătorilor de energie curată și capacități de stocare a energiei. 10 miliarde de euro pentru scheme de ajutor de stat pentru investiții, garanții, subvenționarea dobânzilor în industrii de înaltă tehnologie și ajutoare de stat ad-hoc, precum industria auto, industria chimică, industria farmaceutică, industria alimentară, metalurgie, materiale de construcții, apărare și energie. În fine, 1 miliard de euro pentru finanțarea a două programe: 600 milioane de euro pentru dezvoltarea Start-Up-urilor de înaltă tehnologie în domeniul industrial și un fond de 400 milioane de euro pentru dezvoltarea afacerilor în domeniul industrial, pe bază de licențe pentru industriile competitive.

- Războiul din Ucraina ne-a afectat nu numai prin proximitate și pericolul extinderii sale, dar și prin efortul economic de sprijin al României pentru țara vecină, grav afectată. Ce se va întâmpla în „a doua etapă”, când războiul se va sfârși?

- Felix Stroe: A doua etapă va consta într-un sprijin pentru participarea companiilor românești la reconstrucția Ucrainei. 200 milioane de euro de la bugetul de stat și din fonduri europene, pentru susținerea firmelor românești, care vor participa la reconstrucția Ucrainei, îndeosebi în domeniul construcțiilor și materialelor de construcții, al infrastructurii electrice etc., și care vor genera efecte de multiplicare în economia românească. Chiar dacă fără legătură cu acest subiect (doar aparent!) 200 milioane de euro, din fonduri europene și de la bugetul de stat, pentru dezvoltarea în România a două noi modele de aparate de zbor și lansarea producției de drone românești în următorii 6 ani. Și 1 miliard de euro, din bani europeni, pentru următorii 6 ani, pentru investiții și achiziții de licențe în producția de echipamente la standarde NATO și pentru programele de înzestrare ale MApN, cu obligația transferului de tehnologie și producție în România.

- Se tot vorbește despre performanță în companiile de stat. Este principalul reproș pe care îl face Uniunea Europeană la adresa României, împreună cu modalitatea de selecție a managementului acestor companii..

- Felix Stroe: Vom implementa în sfârșit cadrul legal privind guvernanța corporativă în întreprinderile de stat și asigurarea independenței managementului acestora prin preluarea celor mai bune practici la nivel european, în vederea aderării României la Ghidul OECD privind guvernanța corporativă a întreprinderilor de stat. Preluarea de către Ministerul Finanțelor a competenței de reglementare în domeniul PPP și realizarea unei strategii naționale pentru implementarea proiectelor prioritare în regim PPP (parteneriatului public-privat) va fi un factor de întărire a acestor tendințe. Raționalizarea cheltuielilor publice din marile sisteme publice, printr-o programare bugetară bazată pe politici publice și pe studii de impact și indicatori de performanță, precum și prin prioritizarea proiectelor de investiții pentru care se alocă fonduri guvernamentale va fi un alt factor. Și stoparea risipei banului public! Eliminarea cheltuielilor nejustificate, iraționale și introducerea standardelor de cost și eficientizarea sistemului de achiziții publice. Introducerea în statutul funcționarilor publici a criteriilor de performanță, ca bază pentru salarizarea în sistemul public.
 


Comandat de Partidul Social Democrat Filiala Constanța,
Executat de ZIUA de Constanța – portal www.ziuaconstanta.ro
CUI mandatar financiar coordonator:
11240017
 

 
PRECIZĂRI:

Legea 190 din 2018, la articolul 7, menționează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecția datelor cu caracter personal.

Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.


Citește și:
 
LIVE VIDEO+TEXT Planul Național pentru Marea Industrie lansat de PSD. Proiectul vizează dezvoltarea economică a României (GALERIE FOTO+VIDEO)

 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii