Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
02:18 17 09 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

BEC, decizie privind votul cu urna specială la la alegerile pentru Senat şi Camera Deputaţilor 2024

ro

16 Sep, 2024 21:15 219 Marime text
Biroul Electoral Central (BEC)În şedinţa din data de 16 septembrie 2024, Biroul Electoral Central pentru alegerea Senatului şi a Camerei Deputaţilor din anul 2024 (BEC) a adoptat o Decizie privind exercitarea dreptului de vot prin intermediul urnei speciale la alegerile pentru Senat şi Camera Deputaţilor din anul 2024.

Conform deciziei, alegătorul care, din motive obiective, cauzate de boală sau invaliditate, care sunt atestate prin înscrisuri, nu se poate deplasa la sediul secţiei de votare organizată în ţară poate depune cerere de vot prin intermediul urnei speciale, dacă are domiciliul sau reşedinţa în circumscripţia electorală din ţară in care se află secţia de votare, transmite un comunicat BEC. 

Alegătorii care în ziua alegerilor se află în străinătate nu îşi pot exercita dreptul de vot prin intermediul urnei speciale.

Cererea de vot prin intermediul urnei speciale se depune la cea mai apropiată secţie de votare, în preziua votării, între orele 18.00-20.00. Prin excepţie de la aceste prevederi, cererile de vot prin intermediul urnei speciale pot fi depuse la biroul electoral de circumscripţie de la nivel judeţean sau la oficiul electoral de sector al municipiului Bucureşti, cel mai târziu la data de 29 noiembrie 2024, ora 17.00, fizic sau prin mijloace electronice.-a mai transmis BEC.


Cererea de vot prin intermediul urnei speciale poate fi depusă prin intermediul oricărei persoane, trebuie să fie datată şi semnată olograf de către alegătorul care solicită urna specială şi cuprinde, în mod obligatoriu: numele, prenumele, codul numeric personal, domiciliul sau reşedinţa alegătorului netransportabil (conform menţiunilor din actul de identitate ori din dovada de reşedinţă, după caz), adresa imobilului unde se solicită deplasarea echipei, seria şi numărul actului de identitate, precum şi numărul de telefon. Lipsa numărului de telefon nu atrage respingerea cererii.

Potrivit documentului citat, cererea de vot prin intermediul urnei speciale trebuie să fie însoţită de copii ale oricărui act din care rezultă boala, starea de sănătate ori de invaliditate; din conţinutul înscrisurilor primite trebuie să se poată stabili lipsa posibilităţii alegătorului de a se autodeplasa la sediul secţiei de votare, nefiind necesar ca acestea să cuprindă în mod expres sintagma "persoană netransportabilă".

Nu este obligatorie prezentarea unei adeverinţe medicale care să fie eliberată de către medicul de familie al alegătorului.

Textul integral al deciziei poate fi consultat pe pagina de internet a BEC - https://parlamentare2024.bec.ro/.



Citește și:

AEPPeste 6.000 de români din străinătate s-au înregistrat pentru votul la alegerile prezidențiale și parlamentare
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii