Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
11:24 13 11 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

BEC Precizări referitoare la persoanele transgender și legitimarea acestora în cadrul alegerilor

ro

30 May, 2024 15:13 653 Marime text







 
  • Ca urmare a informațiilor eronate apărute în spațiul public în legatură cu circulara nr. 1786C/BEC2024 prin care a fost comunicat birourilor electorale de circumscripție, la solicitarea Asociației ACCEPT, Îndrumarul privind interacțiunea cu persoanele transgender în context electoral, realizat de aceasta, în virtutea dreptului la replică şi a corectei informări a opiniei publice, Biroul Electoral Central pentru alegerile pentru membrii din România în Parlamentul European din anul 2024 și pentru autoritățile administrației publice locale din anul 2024 (BEC) face precizări printr-un comunicat remis.

Alegerile democratice reprezintă principala modalitate de celebrare a drepturilor fundamentale ale omului.

Un proces electoral organizat în condiții democratice presupune respectarea drepturilor și libertăților fundamentale, dintre care reamintim libertatea de exprimare și informare, dreptul de asociere, adunare și mișcare, dreptul de a înființa liber partide politice și de a candida la funcții publice, precum și absența discriminării și asigurării egalității de tratament pentru toți cetățenii, inclusiv pentru cei aparținând grupurilor minoritare de orice gen, cărora statul trebuie să le protejeze libertatea de acțiune fără intimidare și presiune, potrivit BEC.

„De asemenea, arătăm că alegerile libere, într-un stat democratic, presupun ca toate persoanele care au drept de vot să aibă posibilitatea să își exercite acest drept în mod liber, fără a se simți intimidate prin oricare formă de violență sau agresiune sau oricare alte forme de interferență administrative”, se arată în comunicatul BEC.     


Conform sursei citate, administrația electorală trebuie să adopte decizii care, alături de alte deziderate democratice, favorizează un proces electoral caracterizat de incluzivitate, solemnitate, respect și egalitate de tratament.

„Subliniem că, în concret, Îndrumarul privind interacțiunea cu persoanele transgender în context electoral, realizat de Asociația ACCEPT, face referire doar la conduita oficialilor electorali și emite o recomandare menită a asigura atât solemnitatea procedurii electorale, cât și demnitatea și libertatea alegătorilor vizați”, mai transmite BEC.


În acest sens, se recomandă a „se trata cu tact (și implicit discreție și respect) aspectele aflate în legătură cu înfățișarea tuturor persoanelor, în contextul legitimării acestora la secția de votare, pentru a le proteja dreptul la viață privată și pentru a evita situații sau comportamente care ar putea instiga la ură și/sau la săvârșirea unor nelegiuri motivate de aceasta, precum hărțuirea, agresiunile fizice și/sau verbale”.

„Subliniem că dreptul la viaţa intimă, familială şi privată este ocrotit prin legea fundamentală, autoritățile publice fiind obligate să respecte şi ocrotească acest drept inerent cetățenilor. Astfel, opinăm că limitarea interferenței unui stat, a unei autorități sau a altor actori în aspectele private ale vieții unei persoane reprezintă o formă de protecție a drepturilor și libertăților fundamentale ale acesteia”, specifică sursa menționată.

„Menționăm, de asemenea, că respectiva recomandare prevăzută în îndrumar și promovată prin circulara BEC nu vizează omisiunea verificării identității alegătorului sau excepții de la procedurile prevăzute la art. 1 alin. (11)-(12) din Hotărârea BEC nr. 169H/28.05.2024, ci derularea respectivelor verificări astfel încât drepturile și libertățile fundamentale ale acestuia să nu fie lezate”, punctează sursa.

 
 
 

 
Citește și
 
Alegeri locale 2024Candidații la primăria și consiliul local Cerna, județul Tulcea (DOCUMENTE) 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii