Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
20:41 21 11 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Ce pățești dacă împiedici pe cineva să voteze?

ro

21 Nov, 2024 16:02 193 Marime text

Alegeri. Foto cu rol ilustrativReprezentativitatea și egalitatea în procesul electoral reprezintă fundamente constituționale, iar legiuitorul a abordat explicit problematica infracțiunilor electorale în Codul penal, ca răspuns la multiplele cazuri de fraudare a alegerilor.

În virtutea sistemul democratic și integrității procesului electoral într-un stat de drept și având în vedere reprezentativitatea membrilor organelor statului aleși prin vot, legiuitorul a considerat necesar să consacre o secțiune distinctă pentru infracțiunile electorale în actualul Cod penal, aplicabile indiferent de tipul procesului electoral, scrie Legal Badger.
 

Spre deosebire de vechea reglementare penală, care conținea norme de incriminare distincte pentru fiecare tip de vot sau alegeri, noua legislație oferă un cadru unitar și coerent pentru protejarea procesului electoral.
 

Infracțiunea de împiedicare a exercitării drepturilor electorale

 

Infracțiunea de împiedicare a exercitării drepturilor electorale este reglementată dual, atât în art. 385 din Noul Cod Penal, cât și în art. 107 din Legea nr. 67/2004.
 

Infracțiunea poate fi săvârșită în două modalități principale:

  • împiedicarea efectivă a exercitării dreptului de vot sau de a fi ales;
  • atacul asupra localului secției de votare.


Subiectul activ, anume persoana care poate săvârși infracțiunea, are caracter general, fapta putând fi comisă atât de o persoană fizică, cât și de o persoană juridică. Termenul de „împiedicare” presupune orice acțiune care afectează libertatea exercițiului electoral, cum ar fi blocarea accesului în secția de votare, amenințarea alegătorilor sau sustragerea documentelor de identitate necesare votării.
 

Legiuitorul a prevăzut sancțiuni diferențiate în funcție de gravitatea faptei. Astfel, forma de bază a infracțiunii se pedepsește cu închisoare de la 6 luni la 3 ani, în timp ce atacul asupra secției de votare atrage o pedeapsă cu închisoare de la 2 la 7 ani.
 

Un aspect particular al acestei infracțiuni este că tentativa la împiedicarea exercitării drepturilor electorale se pedepsește. Astfel, legiuitorul protejează procesul electoral încă din faza actelor preparatorii.

Citește și

Fostul șef de la IPJ Mangalia, Dragoș Gabriel Cristea, cheamă în judecată MAI, IGPR și IPJ Constanța

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii