Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
13:20 04 07 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Cum vor arăta buletinele de vot la alegerile din 2024 (FOTO)

ro

09 Jun, 2024 08:23 4659 Marime text
Data de 09 iunie marchează o zi importantă pentru România. 

Secţiile de votare s-au deschis, duminică dimineaţă, pentru cei aproape 19 milioane de alegători aşteptaţi să-şi desemneze, la urne, reprezentanţii în Parlamentul European, dar şi primarii, preşedinţii de consilii judeţene, consilierii locali şi judeţeni.

În secțiunea „Galerie foto“ a materialului puteți vedea cum aratî un buletin de vot. 


Reguli la alegeri:


Având în vedere unele informații eronate apărute în spațiul public cu privire la regulile de exercitare a dreptului de vot la secțiile de votare organizate în țară cu ocazia scrutinului din data de 9 iunie 2024, din economia dispozițiilor legale, BEC subliniază următoarele:

La alegerile locale, alegătorul poate vota doar în comuna, orașul, municipiul sau sectorul unde are domiciliul sau reședința!

Alegătorul care nu se află în comuna, orașul sau municipiul unde are domiciliul sau reședința nu poate vota la alegerile locale!

Chiar dacă alegătorul se află într-o altă comună, alt oraș sau alt municipiu din același județ în care este situată localitatea unde are domiciliul sau reședința, acesta nu poate vota doar pentru consiliul județean sau doar pentru președintele consiliului județean.

Alegătorul care nu se află în sectorul municipiului București unde are domiciliul sau reședința nu poate vota la alegerile locale!

Chiar dacă alegătorul are domiciliul sau reședința în municipiul București, dacă se află în alt sector, acesta nu poate vota doar pentru Consiliul General al Muncipiului București sau doar pentru primarul general.

La alegerile locale, dacă membrii biroului electoral al secţiei de votare, operatorul de calculator al secției de votare şi persoanele însărcinate cu menţinerea ordinii își desfășoară activitatea la o secție de votare aflată în altă comună, alt oraș, alt municipiu sau alt sector al municipiului București decât cele în care au domiciliul sau reședința, nu vor putea vota.

La alegerile pentru Parlamentul European, cu excepția categoriilor de persoane de mai sus, a celor care solicită urna specială (mobilă) și a celor cu mobilitate redusă, alegătorii care se află în comuna, orașul sau municipiul în care au domiciliul nu pot vota la o altă secție de votare decât cea la care sunt arondați. Și în cazul alegătorilor cu domiciliul în municipiul București, aceștia nu pot vota la alegerile pentru Parlamentul European la o altă secție de votare decât cea la care sunt arondați, chiar dacă se află în alt sector decât cel în care au domiciliul.

Astfel, la alegerile pentru Parlamentul European, pot vota la orice secție de votare din țară doar alegătorii care nu se află în comuna, orașul, municipiul sau sectorul în care au domiciliul.

Reiterăm că, la alegerile pentru Parlamentul European, membrii biroului electoral al secţiei de votare, operatorul de calculator al secției de votare şi persoanele însărcinate cu menţinerea ordinii pot vota la secția de votare unde îşi desfăşoară activitatea.

Cetățenii români cu domiciliul în străinătate pot vota la orice secție din țară la alegerile pentru Parlamentul European, însă la alegerile locale vor vota doar în localitatea/sectorul de reședință.

În oricare dintre situațiile de mai sus, alegătorii pot vota în localitatea/sectorul de reședință doar dacă aceasta a fost stabilită anterior datei de 11 aprilie 2024, a încheiat sursa citată.


 Citește și:
Informații cu privire la prezenţa cetăţenilor români la urne, prezentate duminică de BEC din trei în trei ore
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii