Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
14:04 02 12 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

MAI În ziua votului, au fost înregistrate 343 de sesizări de posibile contravenții sau infracțiuni legate de procesul electoral

ro

02 Dec, 2024 11:09 176 Marime text
Din punct de vedere al atribuțiilor Ministerului Afacerilor Interne, alegerile parlamentare s-au desfășurat în condiții normale de legalitate și siguranță publică, fără a se înregistra situații care să afecteze derularea procesului de vot. 

Potrivit MAI, toate misiunile desfășurate de structurile Ministerului Afacerilor Interne au fost monitorizate și coordonate de Centrul Național de Conducere Integrată care a fost în legătură permanentă cu centrele operaționale activate în fiecare județ și în Capitală.

„Vă reamintesc că pentru ziua votului, Ministerul Afacerilor Interne a mobilizat aproximativ 45.500 de polițiști, jandarmi, pompieri, polițiști de frontieră și angajați de la alte structuri pentru menținerea ordinii publice, asigurarea protecției celor peste 18.960 de secții de vot și cercetarea sesizărilor de incidente electorale. 
În ziua votului, au fost înregistrate 343 de sesizări de posibile  contravenții sau infracțiuni legate de procesul electoral“ - au precizat reprezentanții MAI. 

Din totalul de 343 de posibile incidente sesizate, 175 sunt confirmate, 26 sunt în curs de verificare și 142 nu s-au confirmat.  

Zece sesizări nu au fost de competența structurilor MAI, cinci fiind transmise spre soluționare Biroului Electoral Central și alte cinci către Birouri Electorale Județene. 

Cele mai multe incidente  au fost sesizate pe raza județelor Botoşani - 20, Dâmboviţa  și Dolj  cu câte 17, precum  și Buzău, Olt și Prahova cu câte 16.  

Au fost aplicate 52 de amenzi, în valoare de aproximativ 157 de mii de lei și 78 de avertismente. De asemenea, se efectuează verificări privind 86 de posibile infracțiuni.

Cele mai frecvente fapte sesizate au fost:
• continuarea propagandei electorale – aproximativ 22%
• fotografierea sau filmarea prin orice mijloace a buletinului de vot de către alegători în timpul și după exercitarea dreptului de vot –  aproximativ 12%
• frauda la vot – 11%.

„Conducerea Ministerului Afacerilor Interne mulțumește angajaților care și-au îndeplinit cu profesionalism și imparțialitate misiunile pe parcursul perioadei electorale și în special în ziua votului. 


Vă asigurăm că angajații MAI își vor îndeplini în continuare cu responsabilitate și în conformitate cu obligațiile legale atât misiunile curente, cât și pe cele legate de asigurarea desfășurării în siguranță a următoarelor alegeri“ - au precizat reprezentanții MAI.

Citește și: 

Alegeri parlamentare 2024Primele estimări privind distribuirea mandatelor. Câți deputați și senatori vor fi din partea partidelor?
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii