Alegeri România 2024 Organizațiile civice lansează campania de înscrieri pentru observatori independenți
Alegeri România 2024: Organizațiile civice lansează campania de înscrieri pentru observatori independenți
25 Oct, 2024 12:18
ZIUA de Constanta
877
Marime text
În contextul apropierii alegerilor prezidențiale și parlamentare din 2024, Coaliția VotCorect, un consorțiu format din organizații civice angajate în apărarea democrației și a drepturilor omului, lansează campania de înscrieri pentru observatori independenți.
Coaliția este formată din organizații cu experiență: Expert Forum (București), Asociația Civica (Iași), Asociația Rădăuțiul Civic (Suceava), Centrul pentru Studiul Democrației (Cluj-Napoca), Centrul pentru Resurse Civice (Constanța) și Observatorul Electoral, care mobilizează resurse și expertiză la nivel național și în străinătate pentru a acredita observatori care vor avea un rol esențial în monitorizarea alegerilor. Code for Romania dezvoltă aplicația Vote Monitor pe care o organizațiile o folosesc de mai mulți ani pentru colectarea de date de la observatori în timp real, în zilele alegerilor.
Cine sunt observatorii și cum se înscriu cei interesați?
Observatorul este un cetățean cu drept de vot, voluntar, care nu face parte din niciun partid politic. Rolul său este să urmărească corectitudinea procesului electoral în secțiile de votare, fără a interveni direct în desfășurarea operațiunilor electorale. Persoanele care doresc să se înscrie ca observator trebuie să nu fie implicate activ în campania electorală a unui partid sau candidat în aceste alegeri. Coaliția are un Cod de Conduită care detaliază principiile după care se ghidează un observator. Activitatea de observator este incompatibilă și cu cea de candidat (chiar și independent), delegat din partea unui partid politic, de operator de calculator sau de membru al unui birou electoral.
Înscrierea ca observator se face exclusiv online, prin platforma observatori.votcorect.ro. Cei interesați vor completa un formular în care vor furniza datele necesare acreditării. Echipa Vot Corect va verifica fiecare profil în parte înainte de a acorda acreditarea.
Activitatea nu este remunerată, ci se bazează pe voluntariat. Fiecare observator va completa fişe de observare prin intermediul aplicației Vote Monitor, prin care colectăm date legate de zilele alegerilor, dar și alerte legate de posibile nereguli.
Citește și
Toni Greblă, președintele AEP, anunț despre modalitatea de votare la prezidențiale
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
Comentarii