Precizări importante din partea BEC referitoare la campania electorală pentru alegerile prezidențiale
Precizări importante din partea BEC referitoare la campania electorală pentru alegerile prezidențiale
02 Apr, 2025 20:20
ZIUA de Constanta
340
Marime text



Potrivit BEC, art. 1 alin. (1) din Hotărârea AEP 9/2025 prevede că pentru ca un material să fie considerat material publicitar politic, acesta trebuie să îndeplinească, în mod cumulativ, următoarele condiții:
* să fie pregătit, editat, prelucrat, plasat, promovat, publicat, distribuit și/sau difuzat în campania electorală de către un actor politic;
* să fie un material scris, tipărit, audio, video sau o imagine, indiferent de mediul de diseminare;
* să îndemne alegătorii în mod direct sau indirect să aleagă sau să nu aleagă, să voteze sau să nu voteze un candidat independent sau un candidat al unui partid politic, al unei alianțe politice, organizații a cetățenilor aparținând minorităților naționale sau al unei alianțe electorale, clar identificat.
Totodată, prevederile art. 2 alin. (1) din Hotărârea Autorității Electorale Permanente nr. 9/2025 stabilesc informațiile pe care trebuie să le conțină materialele publicitare politice distribuite de actorii politici, indiferent de mijlocul de distribuire a acestora, după cum urmează:
Indiferent de mijlocul de distribuire, inclusiv prin intermediul programelor de radio și de televiziune, precum și al serviciilor media audiovizuale la cerere, pe durata campaniei electorale a alegerilor pentru președintele României din anul 2025, materialele publicitare politice distribuite de actorii politici trebuie să conțină următoarele informații:
* o indicație privind faptul că reprezintă un material publicitar politic;
* candidatul sau formațiunea politică la cererea căreia sau în numele căreia este pregătit, plasat, promovat, publicat, distribuit sau difuzat materialul publicitar politic, respectiv numele și adresa de e-mail, precum și adresa poștală a candidatului, atunci când aceasta este dezvăluită public de către acesta, sau adresa sediului, în cazul formațiunilor politice;
* o mențiune că materialul publicitar politic a făcut obiectul unor tehnici de vizare a unui public-țintă sau de distribuire a materialelor publicitare, în sensul art. 3 pct. 11 și 12 din Regulamentul (UE) 2024/900 al Parlamentului European și al Consiliului din 13 martie 2024 privind transparența și vizarea unui public-țintă în publicitatea politică, atunci când este cazul;
* o mențiune că sumele cheltuite pentru pregătirea, plasarea, promovarea, publicarea, distribuirea sau difuzarea materialului publicitar politic provin exclusiv din sursele permise de Legea nr. 334/2006, republicată, cu modificările și completările ulterioare;
* după caz, o mențiune că materialul publicitar politic a făcut obiectul unei promovări electorale sau al unei promovări electorale plătite;
* codul unic de identificare al mandatarului financiar înregistrat la Autoritatea Electorală Permanentă conform art. 34 alin. (13) din Legea nr. 334/2006, republicată, cu modificările și completările ulterioare.
De asemenea, o serie de prevederi legale utile pentru circumstanțierea corectă a modului de aplicare a normelor referitoare la materialele publicitare politice se regăsesc în Legea nr. 334/2006, republicată, cu modificările și completările ulterioare, în cadrul art. 36 alin. (4), precum și în art. 36 alin. (7) din Normele metodologice de aplicare a Legii nr. 334/2006 privind finanțarea activității partidelor politice și a campaniilor electorale aprobate prin Hotărârea Guvernului nr. 10/2016, cu modificările și completările ulterioare.
Acestea stabilesc cine poate suporta cheltuielile privitoare la realizarea materialelor de propagandă electorală, precum și interdicția aplicabilă partidelor politice, alianțelor politice, alianțelor electorale, organizațiilor cetățenilor aparținând minorităților naționale și candidaților independenți privind producerea materialelor de propagandă electorală în regie proprie.
''În concluzie, în campania electorală, materialele publicitare politice pot fi utilizate de către persoanele care sunt sau dobândesc calitatea de actori politici, cu respectarea prevederilor legale referitoare la etichetare'', precizează Biroul Electoral Central.
În același timp, arată BEC, este important de reținut faptul că atât comunicările care se înscriu în limitele activității jurnalistice de informare a publicului, cât și opiniile publice exprimate în nume personal de către alte persoane decât actorii politici nu constituie materiale publicitare politice, aspect reglementat, fără echivoc, la art. 1 alin. (2) din Hotărârea AEP 9/2025.
Citește și.
AEP anunță înregistrarea a 13 mandatari financiari pentru alegerile prezidențiale 2025
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
Comentarii