Societatea civilă, în protest faţă de încălcările grave ale principiilor democraţiei în organizarea alegerilor prezidențiale din acest an
Societatea civilă, în protest faţă de încălcările grave ale principiilor democraţiei în organizarea alegerilor
16 Jan, 2025 18:39
ZIUA de Constanta
126
Marime text
O ordonanță de urgență care reglementează o serie de chestiuni procedurale importante, și nu numai, legate de reluarea alegerilor prezidențiale din 2025, a fost adoptată în ședința de Guvern de astăzi, 16 ianuarie 2025. Una dintre reglementările esențiale din proiectul de ordonanță de urgență, care a apărut, pe surse, în mass-media, în cursul dimineții, este cea legată de marcarea materialelor politice într-un mod care poate afecta dreptul fundamental la libertatea exprimare.
Elaborarea și discutarea netransparentă și fără consultarea actorilor cheie a unor reguli fundamentale legate de organizarea alegerilor din luna mai este de neacceptat. Proiectul nu a fost pus în dezbatere publică și nici nu a ajuns pe masa Consiliului Economic și Social, potrivit ExpertForum.ro.
„Până la acest moment, nici autoritățile publice responsabile cu organizarea alegerilor (MAI și AEP), nici structurile de securitate care au semnalat nereguli, nu au publicat un raport privind cauzele și implicațiile respectivelor nereguli. Președintele Autorității Electorale, dl. Greblă, a declarat chiar că ar fi organizat alegerile impecabil, ignorând o singură problemă fundamentală – faptul că au fost anulate, inclusiv din motive care țin de eșecul controlului finanțării electorale. În absența unei astfel de analize, este foarte dificil să evaluăm dacă măsurile propuse de Guvern răspund problemelor identificate”, arată sursa citată.
Având în vedere că încrederea publică în procesul electoral a scăzut îngrijorător de mult și contextul social este încă inflamat după anularea alegerilor prezidențiale precedente, organizațiile semnatare subliniază importanța discutării publice a tuturor aspectelor critice legate de reglementarea noilor alegeri. Autoritățile publice trebuie să identifice și să își asume erorile făcute în primul tur și să propună un cadru legal clar și previzibil care sa permită o dezbatere electorală reală și echitabilă în mediul online, oferind condiții egale tuturor candidaților – și nu o limitare suplimentară și excesivă a comunicării politice. Aceasta nu este o sarcină ușoară mai ales în contextul mediului digital – de aceea este importantă transparența și explicarea principiilor și a procesului propus, mai arată sursa.
O parte din semnatarii din partea societății civile sunt Expert Forum, ApTI – Asociația pentru Tehnologie și Internet, ActiveWatch, Centrul pentru Inovare Publică, Centrul pentru Studiul Democrației, Centrul pentru Resurse Civice , Maria Krause, expert electoral independent, CeRe: Centrul de Resurse pentru participare publică.
Citește și
Pe 4 mai 2025 vor fi organizate alegeri parțiale pentru primar în comuna Limanu, județul Constanța!
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
Comentarii