Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
11:21 16 11 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Unde și cum vom putea vota la alegerile din 2024? Află care este secția ta de votare în municipiul și județul Constanța! (DOCUMENT)

ro

07 Apr, 2024 17:00 4398 Marime text
Intro:
În 2024 vor fi organizate patru runde de alegeri – europarlamentare (9 iunie), locale (iunie), prezidențiale (septembrie) și parlamentare (decembrie). 2024 este primul an în care toate alegerile au loc în același an.
Alegerile locale, cele europarlamentare și cele parlamentare sunt organizate în România într-un singur tur.
Alegerile prezidențiale sunt organizate în două tururi, dacă niciunul dintre candidați nu obține 50%+1 din numătorul total de voturi valabil exprimate.
Alegerile locale și cele parlamentare se organizează o dată la patru ani, în timp ce scrutinele pentru alegerea europarlamentarilor și președintelui României au loc din cinci în cinci ani.
Explicăm pe scurt care sunt diferențele și care sunt noutățile legate de alegerile locale.




 
Cum și unde votez la alegeri?
  • europarlamentareîn țară: se poate vota pe lista permanentă la secția de votare unde este arondat alegătorul conform domiciliului sau reședinței sau în orice altă secție de votare din afara localității respective, pe listele suplimentare.
În străinătate: la oricare din secțiile de votare deschise pe lângă ambasade, consulate sau institute culturale, pe liste suplimentare. Votul nu este condiționat de înscrierea în Registrul electoral specific pentru aceste alegeri și nici de domiciliul/reședința obligatorii în străinătate ca la parlamentare. Dacă în ziua respectivă sunteți turist, puteți vota la orice secție.
Alegătorii pot vota în țară unde sunt arondați potrivit adresei de domiciliu sau de reședință:
  • în localitatea de domiciliu sau reședință, la secția unde sunt arondați, pe liste permanente
  • în orice altă secție de votare, în afara localității unde au reședința sau domiciliul, pe liste suplimentare
Alegătorii pot vota în străinătate
  • la oricare din secțiile de votare deschise pe lângă ambasade, consulate sau institute culturale, pe liste suplimentare. Spre deosebire de alegerile parlamentare, la europarlamentare poți vota în străinătate dacă nu ai domiciliul sau reședința stabilite acolo. Poți vota dacă locuiești acolo, ești turist sau ești în trecere în ziua respectivă. Vei vota pentru aceeași listă de candidați, întrucât nu există liste separate penru străinătate.
Alegătorii comunitari – cetățeni ai altor țări EU cu domiciliul sau reședința în România care s-au înscris în listele speciale pentru a vota pentru reprezentanții României – votează la secția de votare unde sunt arondați sau la orice altă secție de votare dacă nu se află în localitatea respectivă. Un alegător poate vota o singură dată, pentru reprezentanții unei singure țări.
Alegătorii comunitari pot vota în țară unde sunt arondați potrivit adresei de domiciliu sau de reședință:
  • în localitatea de domiciliu sau reședință, la secția unde sunt arondați, conform copiei de pe listele speciale
  • la altă secție de votare –  votează numai dacă biroul electoral judeţean sau biroul electoral de sector confirmă, la solicitarea telefonică a preşedintelui biroului electoral al secţiei de votare, că au fost înscrişi în listele electorale speciale.
Alegătorii comunitari pot vota în străinătate
  • votează pentru alegerea membrilor din România în Parlamentul European numai dacă se regăsesc în tabelul întocmit de AEP, care cuprinde alegătorii comunitari înscrişi în listele electorale speciale.
 
 

Nu se organizează secții la cerere, bazat pe un număr minim de semnături. Nu există vot prin corespondență sau vot în avans.
  • locale – se poate vota unde este arondat alegătorul conform domiciliului sau reședinței. Nu se poate vota în străinătate. La locale există liste speciale complementare, pe care sunt incluși cetățenii UE cu reședință în România, care pot vota pentru autoritățile locale. Pentru a putea vota la adresa de reședință, alegătorul trebuie să obțină dovada reședinței cu cel puțin 60 de zile înaintea datei alegerilor (10 aprilie). Apoi se poate înscrie și în Registrul Electoral cu adresa de reședință cu cel târziu 45 de zile înainte de data alegerilor, pentru a vota pe liste permanente unde are reședința. Dacă nu se înscrie în registru, poate vota fie la domiciliu, fie la reședință.
  • parlamentare în țară:  se poate vota unde este arondat alegătorul conform domiciliului sau reședinței sau în orice altă secție de votare din afara localității respective, dar doar în circumscripția (județul) unde are drept de vot; nu se poate vota în alt sector. În străinătate: alegătorii cu domiciliul în țară, precum și cei cu domiciliul și reședința în țară nu pot vota în străinătate. Alegătorul se poate înscrie și în Registrul Electoral cu adresa de reședință cu cel târziu 45 de zile înainte de data alegerilor, pentru a vota pe liste permanente unde are reședința. Dacă nu se înscrie în registru, poate vota fie la domiciliu, fie la reședințăÎn străinătate pot vota doar alegătorii care au domiciliul înregistrat sau care au reședința în străinătate și domiciliul în țară. Alegătorii se pot înscrie pe liste permanente (inclusiv pentru a se înființa secții suplimentare) sau pot vota prin corespondență.
  • prezidențiale – în țară: se poate vota pe lista permanentă la secția de votare unde este arondat alegătorul conform domiciliului sau reședinței sau în orice altă secție de votare din afara localității respective, pe listele suplimentare.
  • În străinătate: la oricare din secțiile de votare deschise pe lângă ambasade, consulate sau institute culturale, pe liste suplimentare. Votul nu este condiționat de înscrierea în Registrul electoral, dar alegătorii se pot înscrie și în Registrul electoral ca alegător în străinătate, între 1 aprilie și până cel târziu cu 15 zile de la începerea perioadei electorale.
  • Alegătorii pot vota și în avans, vineri și sâmbătă. Pentru a vota prin corespondență, alegătorii se pot înscrie pe pagina www.votstrainatate.ro.
 
Unde votezi în Constanța?
 
Ai domiciliul în Constanța? Poți vota la secția de votare la care ești arondat. Dacă nu știi secția de votare, o poți căuta în Registrul electoral.
 
Nu ai domiciliul în Constanța, dar locuiești aici? Ai nevoie de viza de flotant.
 
Atenție! Potrivit noilor reglementări, viza de flotant trebuie obținută cu cel puțin 60 de zile înainte de data alegerilor, asta înseamnă până pe 5 aprilie 2024.
 

Îți expiră viza de flotant mai devreme de 9 iunie, data alegerilor? Se aplică aceeași regulă: Trebuia reînnoită până pe 5 aprilie.
 
Ai domiciliul sau reședința în Constanța, dar nu te poți deplasa la secția de votare din cauză de boală sau invaliditate? Poți vota prin intermediul urnei speciale, pentru care poți depune o cerere, însoțită de copii ale actelor din care rezultă starea de sănătate sau de invaliditate, la secția de votare la care ești arondat (art. 16 (2) din OUG 21/2024).
 
 
Ai domiciliul sau reședința în Constanța, dar te afli în altă localitate în ziua votării? Atenție: nu poți vota la alegerile locale.
 
  1. pe listele permanente, dacă au depus în prealabil o cerere la primăria respectivă cu 45 de zile înainte de data alegerilor, dar doar dacă au obținut dovada reședinței cu 60 de zile înaintea datei alegerilor – adică 10 aprilie. În acest caz, vor fi radiați de pe lista permanentă din localitatea de domiciliu și îşi exercită dreptul de vot la scrutinul pentru care au solicitat înscrierea în Registrul electoral cu adresa de reşedinţă numai în circumscripţia electorală unde îşi au reşedinţa.
  2. pe listele suplimentare: alegătorii cu viză de flotant care nu au depus cererea de înscriere în Registrul Electoral cu adresa de reședință pot vota în localitatea de reședință pe liste suplimentare sau în localitatea de domiciliu, pe liste permanente. Reiterăm că pot vota în localitatea de reședință doar dacă și-au stabilit reședința cu șase luni înaintea datei alegerilor. Dacă nu s-au încadrat în această perioadă, pot vota doar la adresa de domiciliu.
Alegătorul respectiv nu mai poate vota și la secția unde este arondat conform domiciliului dacă a votat deja la secția unde are reședința, sau invers. Votul multiplu este infracțiune prevăzută de Codul Penal.
 
 
La alegerile din 9 iunie, votarea începe la ora 7.00 și se încheie la ora 22.00.


 
Află care este secția ta de votare
 
Accesează portalul Autorității Electorale Permanente/Registrului Electoral, complează cu datele tale de identificare (nume, prenume și CNP) și vei fi redirecționat către secția de votare la care ești arondat să votezi: https://www.registrulelectoral.ro/

Câte buletine de vot primește un votant la alegerile din 9 iunie 2024
 
În țară, fiecare alegător va primi câte 5 buletine de vot.
 
Patru pentru alegerile locale, iar votanții vor primi și un buletin de vot pentru alegerile pentru Parlamentul European.
 
Buletinele sunt:
 
    unul pentru lista de europarlamentari;
    unul pentru primar;
    unul pentru lista consiliului local;
    unul pentru președintele consiliului județean;
    unul pentru lista consiliului județean.
 


 
Cum putem vota la alegerile din 2024
 
 
Alegătorii români cu domiciliul sau reşedinţa în ţară pot vota numai la secţia de votare la care este arondată strada sau localitatea unde îşi au domiciliul ori reşedinţa.

În cazul în care, în ziua votării, alegătorii se află în altă unitate administrativ-teritorială din cadrul aceleiaşi circumscripţii electorale, aceştia pot vota la orice secţie de votare din cadrul circumscripţiei electorale unde îşi au domiciliul sau reşedinţa.

După ce alegătorul semnează în lista electorală permanentă, membrii secţiei de votare respective îi încredinţează acestuia buletinele de vot şi ştampila cu menţiunea "VOTAT".

Alegătorii votează separat, în cabine închise, aplicând ştampila cu menţiunea "VOTAT" în patrulaterul care cuprinde lista de candidaţi sau numele candidatului pe care îl votează.

După ce au votat, alegătorii îndoaie buletinele de vot, astfel ca pagina albă care poartă ştampila de control să rămână în afară şi le introduc în urnă, având grijă să nu se deschidă.

Îndoirea greşită a buletinului de vot nu atrage nulitatea votului, dacă secretul votului este asigurat.

Ştampila cu menţiunea "VOTAT", încredinţată pentru votare, se restituie preşedintelui, care o aplică pe actul de identitate, menţionând şi data scrutinului.

În cazul alegătorilor care votează pe baza cărţii de identitate, pe versoul acesteia se aplică un timbru autocolant cu menţiunea "VOTAT" şi data scrutinului, conform Legii 208/2020.

În ţară, alegătorii români cu domiciliul sau reşedinţa în România care în ziua votării se află în ţară pot să voteze secţiile de votare organizate în România în baza unuia dintre următoarele acte de identitate, valabile în ziua votării: cartea de identitate, cartea electronică de identitate, cartea de identitate provizorie, buletinul de identitate, paşaportul diplomatic, paşaportul diplomatic electronic, paşaportul de serviciu, paşaportul de serviciu electronic, carnetul de serviciu militar, în cazul elevilor din şcolile militare, conform Legii nr. 208/2015 privind privind alegerea Senatului şi a Camerei Deputaţilor, precum şi pentru organizarea şi funcţionarea Autorităţii Electorale Permanente.

NOTE BENE!

În secțiunea „documente" puteți consulta dispoziția primarului municipiului Constanța din 28.03.2024 privind numerotarea și delimitarea secțiilor de votare din municipiu cu privire la modificările aduce ca urmare a depășirii numărui de alegători la secția 102 din Constanța:






Dispoziția vizează și arondarea alegătorilor rămași nerepartizați la secțiile de votare, întrucât au domiciul pe artere rutiere și la numere administrative ce nu sunt cuprinse în delimitarea secțiilor de votare, dar și arondarea unor artere noi, după cum urmează:


 




PRECIZĂRI:
 
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
 
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.


 
Citește și:


Alegeri România Cinci alianțe electorale participă în alegerile europarlamentare din 9 iunie


S-a constituit oficial Biroul Electoral Central. Partidele au desemnat avocați cunoscuți în BEC

 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii