ZIUA ELECTORALĂ Dr. Adnan Mustafa, candidat PNL pentru CJC - „Avem nevoie de spitale noi. Sunt județe atât de dezvoltate pe partea de sănătate, de parcă sunt în altă lume"!
ZIUA ELECTORALĂ: Dr. Adnan Mustafa, candidat PNL pentru CJC - „Avem nevoie de spitale noi. Sunt județe atât
23 May, 2024 15:01
ZIUA de Constanta
2544
Marime text
Adnan Mustafa este candidat PNL pentru functia de consilier județean.
Este medic specialist cardiolog supraspecializat în proceduri intervenționale precum coronarografie și angioplastie coronariană, cu competența în cardiologie intervențională Universitatea Paris V René Descartes.
La ZIUA Electorală am discutat cu dr. Adnan Mustafa despre cum se împacă profesia de medic cu cea de om care vrea să facă administrație, ce proiecte vrea să promoveze în calitate de ales județean dar și care are sunt cele mai importante măsuri pe care le va lua pentru reformarea sănătății în județul Constanța.
De ce ați ales să faci pasul și spre administrație?
„Mulți dintre noi , cei mai tineri, suntem mai mult pentru administrație decât pentru politic. Partea adminsitrativă ne reprezintă. Am avut șansa să cunosc o parte din echipă, pe domnul Florin Mitroi, el este un motiv pentru care suntem aproape toți în echipă. Ce mi-a plăcut la el este că este un om simplu, natural, nu are acea imagine tipică de politician, arogant. Pe mine m-a cucerit din prima.”
Care ar fi disponibilitatea dvs. reală în administrație având în vedere meseria care vă consumă mult timp?
„Disponibilitatea o să fie, tot rolul pe care o să-l am se va lega de sănătate, sunt prins în sistemul medical, indiferent cum va fi voi fi, voi fi prpins în sistem. Sunt foarte angrenat în ceea ce fac, o să am acces și la ceea ce vrem să facem mai departe.”
Ce vă definește?
„Sunt un om ambițios, determinarea, ambiția cred că sunt principalele atuuri ale mele. N-am niciun alt interes și nici beneficii pe care le-aș obține din poziția pe care o voi avea. Partea universitară este prezentă, sunt înscris la doctorat”
Nu am avut oameni care se bat cu adevărat pe partea de sănătate. De ce credeți că nu s-a întâmplat nimic în domeniul sanitar?
„Nu sunt naiv, nu mă aștept ca lucrurle să se schimbe peste noapte. Nu pot vorbi de ce a fost până acum, nu zic că cei care au fost nu au încercat, nu au făcut , dar văd că în alte părți s-a putut mai mult. Sunt județe care sunt atât de dezvoltate pe partea asta, parcă sunt în altă lume decât Constanța. Sper ca având susținerea echipei voi reuși să rezolv, să schimb situația, sunt optimist pentru că în alte județe s-a putut”.
Cât credeți că mai rezistă așa, dacă nu se mai întâmplă nimic, Spitalul Județean Constanța?
„Trebuie să avem lucruri începute, altfel nu ne mai putem lungi foarte mult. Dar spitalul rezistă, pentru că avem norocul că unor medici foarte buni, puteau trece la sistemul privat, dar uite că mulți nu au făcut-o. Rezistă și va rezista spitalul, dar trebuie întreținut, ajutat, degrevat pe anumite probleme, unde există o concentrare foarte mare, la Urgență mă refer. În anumite momente se așteaptă în condiții anormale, e vorba de codul verde și galben. Din punctul meu de vedere, așteptarea trebuie să se facă în condiții civilizate. acolo e un prim punct legat de partea spitalului. Eu cred că acesta este motivul pentru care mulți fug de spitalul județean”
Spitalul este vechi. Avem nevoie de alte unități sanitare de stat moderne și utilate
„Cel puțin un spital ar trebui să fie în sistem de stat, pluridisciplinar, care să aibă și unitate de primiri urgență. Din start s-ar degreva unitatea de primiri urgențe. Cel puțin un spital dacă s-ar face, eu cred că situația ar fi altfel. Dar eu cred că nu este un spital la care nu poți să adaptezi, dar ideea unui nou spital este una ideală”
Ce trebuie să facă Consiliul Județean pentru obținerea finanțării unui nou spital? Un împrumut sau să acceseze fonduri europene?
„Sunt multe conexiuni și situații prin care se poate ajunge de a face un spital nou, dar sunt lucruri care nu țin doar de mine și trebuie discutat cu echipa, trebuie discutat despre finanțare mai aplicat. Hai să vedem care este varianta optimă. Dar trebuie plecat de la ce avem deja, să avem baza pe care să lucrăm, să funcționeze. Trebuie rezolvat ce avem deja, cum ar fi partea de Urgențe.”
În zona rurală este și mai greu pentru medici să își desfășoare activitatea. Cum vedeți situația?
„Trebuie să ne facem o echipă , să mergem acolo, să vedem cum este partea de urgență, centrele acestea de permanență, ar fi bine să fie puse la punct acele centre de permanență. Trebuie asigurate condițiile pe partea de urgențe, și văzut la fața locului ce se întâmplă. Unde nu sunt acele centre, e cazul să fie făcute, iar unde sunt, trebuie puse la punct”
La Mangalia este o problemă cu medicii, nu sunt suficienți, la fel în Medgidia. De ce nu vin medicii în acele zone?
„În spitalul din Medgidia, în momentul de față nu au cardiolog. Problema a fost numărul mic care a ieșit pe piață, iar numărul de medici ieșiți din pregătire a ocupat locurile din Constanța. Lucrurile încep să se schimbe, pentru că au scos mai multe locuri la rezidențiat, pe fiecare specialitate, o să iasă mai mulți specialiști, care o să ocupe locurile local și se vor duce mai departe în orașe sau localități mai îndepărtate. Un exemplu este fratele meu care este medic la Medgidia, deși i s-a propus și aici, local, dar a mers acolo, pentru că a simțit că își aduce aportul foarte mult, mai ales că era un deficit de medici. În timp și-a făcut și echipă, pentru că au mai venit și alți colegi. Un exemplu este în județul Tulcea au făcut blocurile ANL foarte aproape de spital, cu condiții destul de bune, apartamente și garsoniere, iar la ora actuală acele blocuri sunt pline cu medici. Au găsit o soluție ”
Cum vedeți partea de prevenția primară?
„Prevenția primară este o chestiune care privește fiecare individ în parte. Să poți face sport, să ai grijă de alimentație ține tot de prevenția primară.Au fost fonduri pe care le puteau accesa singuri, să își achiziționeze un ecograf sau altceva. Dacă este un lucru care ține de administrația județeană, o să ne implicăm fără exagerare, o să ducem campanii de informare și prevenție sau de prim ajutor. Acest gen de activitate poate fi foarte complexă, poate fi introdusă și partea de nutriție, antidrog, dar toate presupun anumite fonduri, deci avem nevoie de susținere.
Județul Constanța are o sumedenie de sanatorii, care ar putea fi multiplicate, anumite baze țin de Consiliul Județean dar au fost abandonate din lipsă de fonduri
„Turism medical avem deja, dar am putea fi mult mai mult, am putea crește accesabilitatea, nu neg acest lucru. Est”e un punct forte, suntem binecuvântați cu așa ceva și îl vom dezolta”
PRECIZĂRI:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
Comandat de Partidul Național Liberal Filiala Constanta,
Executat de ZIUA de Constanta – portal: www.ziuaconstanta.ro
CUI mandatar financiar coordonator: 21240015
Citește și
ZIUA ElectoralăMohammad Murad, candidatul AUR pentru Consiliul Județean Constanța, despre o altfel de viziune la cârma unui județ (VIDEO)
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
Comentarii