ZIUA Electorală Silviu Coșa, candidat PNL pentru Senatul României - „Noi am fost mereu onești, PSD a venit cu propuneri fantome, petarde și fumigene pentru a destabiliza programul de guvernare"!
ZIUA Electorală: Silviu Coșa, candidat PNL pentru Senatul României - „Noi am fost mereu onești, PSD a venit
12 Nov, 2024 14:20
ZIUA de Constanta
779
Marime text
Silviu Iulian Coșa este prim-vicepreședinte PNL Constanța și candidează pentru Senatul României.
Marți, 12 noiembrie 2024 de la ora 14.00, discutăm la ZIUA Electorală cu invitatul ediției, de profesie finanțist, despre Planul Fiscal pentru România următorilor 7 ani propus de PNL, dar și despre necesitatea unei reforme în zona administrației.
Partidul Național Liberal își propune să reducă din presiunea pusă pe sistemul de pensii de stat (Pilonul I) susținând celelalte surse de venit ale seniorilor.
În următorul mandat, vor să majoreze contribuția la Pilonul II de la 4,75% la 6%, pentru asigurarea finanțării necesare creșterii profitabilității acestui sistem de pensii administrate privat.
Liberalii afirmă că vor susține dezvoltarea Pilonului III (pensiile facultative) și a Pilonului IV (pensiile ocupaționale), care vor asigura vârstnicilor venituri suplimentare.
La ZIUA Electorală trecem în revistă și proiectele liberalilor și angajamentele pe care aceștia și le iau fața constănțenilor pe care îi vor reprezenta în Parlamentul României.
Cum ați putea fi mai util din noua funcție pe care ați ocupa-o dacă ajungeți parlamentar?
„Funcția de prefect este una dintre cele mai perisabile, mandatul meu a durat 4 ani, dar aceasta e o excepție. Dar nu acesta e viitorul pentru mine. Experiența pe care am acumulat-o am considerat că o pot folosi din poziția de parlamentar”
Sunteți finanțist, este nimerit să vorbim despre planul fiscal. Care sunt cele mai importante elemente ale acestui plan fiscal?
„Pentru a crea un context, la momentul preluării guvernării de către PNL în 2019, am constatat că au fost trecute sub tăcere, goluri de genul creșteri ale salariilor pe mai mulți ani în față, drept pentru care problema deficitului bugetar a fost una de care noi ne-am lovit. Am vrut să demarăm digitalizarea dosarelor de pensiilor, recalcularea pensiilor, în sensul corelării cu stagiul de cotizare.Acest deficit nu este posibil să continue, trebuie redus, planul fiscal este de șapte ani de zile. De asemenea, ce s-a acceptat de Comisa Europeană este continuarea reformelor. Vom încerca ca și creșterea tazelor și impozitelor să nu continue. Dar trebuie reduse cheltuielile bugetare, este un lucru care nu trebuie să se mai întâmple de acum încolo. Noi am susținut mereu menținerea cotei unice și păstrarea taxelor și impozitelor ”
„Colectarea creanțelor bugetare a crescut foarte mult, pe de altă parte, anumite mecanisme ale ANAF care în timp ăși vor arăta eficiența, în sensul că vor fi recuperați bani ascunși de la impozitare”
În ce privește pensiile, cum ar fi pilonul 2, Coșa spune că creșterea acestei cote parte se duce către pensia pilonului 2.
„Pilonul 2 are un rol cum ar fi capitalizarea. Prin contribuția la acest pilon 2 are aceste efect cum este capitalizarea.”
Codul fiscal s-a modificat foarte mult, iar acest lucru duce la lipsa predictibilității fiscale.
„Este necesar ca legea să fie făcută cu cap de la bun început, să nu existe grabă în emanarea unor acte și legea să fie supusă dezabteriin publice. În momentul în care legea ar fi adoptatăar trebui să fim siguri că este cea mai bună variantă a ei. Din punct de vedere fiscal, următorul guvern dacă include PNL noi vom fi consecvenți cu ceea ce am spus- menținerea cotei, plafonul pentru microîntreprinderi să rămînă și tot ceea ce am spus mai devreme”
Veți face un guvern de dreapta?
„Cu AUR nu se va face nicio alianță pe viitor și nici PSD nu mai este un partid cu care se va face o alianță, din păcate. În trecut am intrat în alianță pentru că nu exista o altă variantă viabilă. Era și elementul de stabilitate, care trebuia menținut. Cum este cazul Bulgariei, care nu a reușit să ajungă la o stabilitate. A fost o decizie care a ținut cont de contextul respectiv. Vă dați seama ce ar fi însemnat lipsa absorbției fondurilor europene din cauza instabilității”
Ce părere aveți de reacția domnului Câțu, care spunea că coaliția cu PSD s-a făcut de „teama suspendării luin Klaus Iohannis și că nu s-a făcut de teama războiului din Ucraina”
„Ședințele noastre sunt foarte animate, părerile uneori sunt diferite. La momentul respectiv, am fost în sala în care s-a votat colaiția cu PSD. Soluția ar fi fost instabilitate, alegeri anticipate, ca să ne regăsim oricum în aceeași situație. Soluția a fost greu digerată de mulți liberali, chiar și de cei din Constanța, dar asta este. Nu am auzit vreun zvon legat de o posibilă suspendare a lui Klaus Iohannis. În perioada în care Ciucă a fost premier, s-a demarat programul A. Saligny, PNRR , pensiile au crescut în permanență, s-a făcut digiltalizarea pensiilor, au fost depășite anumite crize, cum este cea energetică, de exemplu.”
„Sunt două aspecte, noi liberalii am fost mereu onești, PSD a venit cu propuneri fantome, petarde și fumigene pentru a destabiliza programul de guvernare, deci am făcut ce trebuia să facem. Coaliția nu mai există, ea nu mai exista dinainte ca Niciolae Ciucă să o denunțe pentru că dialogul nu mai exista, problema s-a agravat când PSD a început să se folosească de instituțiile statului pentru a lua niște măsuri controversate, cum este cea cu Diana Șoșoacă sau George Simion. ”
„Sunt multe probleme pe care Ciolacu le-a scos în spațiul public și apoi le-a lăsat în aer. Dar hai să vorbim despre oamenii care candidează cum este Ciucă, care a locuit într-o vilă de protocol, sau Mircea Geoană care nu mai voia să plece din vila de protocol.”
De ce PNL odată ruptă această alianță nu a apăsat de pedală legate de familia lui Marcel Ciolacu, sau de faptul că nepotul lui Ciolacu a obținut un apartament în Constanța cu discount?
„Există o lehamite a cetățenilor legate de politiceni, de asta eu ies cât de mult pot pentru a vorbi cu oamenii, pentru că există riscul să trăiești într-o bulă, în care realitatea nu este cea pe care o vedeai din birou. Televizorul comunică unidirecțional, în momentul în care intri în contact cu oamenii și te văd ca om, atunci neîncrederea față de politică dispare. Pericolul lui Simion aici apare. Pe fondul lipsei de comunicare a politicienilor cu oamenii, discursul populist al lui George Simion devine atractiv. Asistăm la convergența dintre interesul PSD ului și interesul Moscovei exprimat de Simion. Nu poți vinde interesul național doar pentru a păstra puterea.”
Legat unui atac al PNL la adresa PSD, Silviu Coșa susține că reacții au existat mereu.
„Și vizavi de nepotul lui Ciolacu eu am avut reacții în public, nepot care este beneficiar al unor coincidențe fericite. Dar nu am informații vizavi de vreo anchetă deschisă, este vorba despre separația puterilor în stat, eu ca prefect am fost pe partea executivă”
Cum se desfășoară campania electorală?
„Nu este scrisă nicăieri o fișă a postului dar eu am considerat că asta trebuie să fac, ca parlamentar trebuie să intri în contact cu oameni, ca să existe mai mare deschidere pentru explicații. Fie că mă întâlnesc la sediu, sau la piață, să le explic ce am făcut, ce ne dorim să facem, și să obținem feed-back din partea lor, indiferent care este acesta. Pe de o parte este vorba de a ține în permanență legătura cu cei cărora le ceri votul , măcar să te vadă la față și trebuie să faci asta în permanență, chiar și ca parlamentar. În alegeri PNL spune „ok, nu este suficient să spun că trebuie crescute veniturile, dar cum o facem? deci este nevoie de cotă unică, să nu creștem taxele și impozitele, să menținem pilonul 2, iar politic nu facem alianță cu partidele extremiste și cu PSD”. Exprimate simplist, oamenii înțeleg ce program avem și ne vor acorda mandate pe această linie. Eu țin la fișa postului, iar energia oamenilor este pozitivă indiferent de locația în care am fost în campanie. La fiecare ciclu electoral aud că tinerii își doresc o nouă clasă politică. Era o doamnă prin zona Abator, care vindea legume la un supermarket, trebuia să plătească utilități și altele. De asta trebuie discutat cu oamenii, așa vezi că salariul minim nu este suficient pentru oameni, dar dacă îl crești duce la creșterea prețurilor, și îți dai seama că trebuie să vii cu alt gen de măsuri, care există la nivel de proiect undeva, dar nu sunt implementate ”
Cu cine veți face majoritate dacă cu PSD și partidele extremiste nu faceți alianță?
„Vorbim de USR și UDMR, dar eu sunt convins că se va găsi o soluție la acel moment.Liniile roșii v-am spus care sunt și ne vom ține de ele”
Liderii PNL vor deconta succesul sau insuccesul rezulatulul alegerilor?
„Nu a fost stabilită vreo recompensă sau pedeapsă în urma alegerilor . Facem ce este necesar pentru economie, politică socială, explicăm cât putem ce facem și cum facem. Electoratul va stabili pe viitor cu cine vrea să meargă mai departe. A fost propus Ilie Bolojan, care a spus va conta configurația parlamentară a viitorului parlament și a administrației. Bolojan a rezolvat administrativ lucruri extrem de bune. Dacă electoratul PNL va ieși la vot pentru Nicolae Ciucă președinte și pentru un alt liberal ca premier, cum ar fi Bolojan sau Bogdan Huțucă, PNL va ține cont de opțiunea electoratului.”
Comandat de Partidul Național Liberal, filiala Constanța,
Executat de ZIUA de Constanța – portal www.ziuaconstanta.ro
CUI mandatar financiar coordonator: 11240002
Citește și
ZIUA ElectoralăDaniel Gheorghe Georgescu, candidat PSD pentru Camera Deputaților, despre nevoia de reformă în administrație publică (FOTO+VIDEO)
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
Comentarii