Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
16:26 21 11 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

ZIUA LIVE Dr. Cătălin Grasa, candidat pentru funcția de președinte al Consiliului Județean Constanța, despre turism și planurile sale pentru județul Constanța (VIDEO)

ro

02 May, 2024 14:18 1988 Marime text



Invitatul ediției ZIUA LIVE este vicepreședintele PSD, dr. Cătalin Grasa, candidat pentru funcția de președinte al Consiliului Județean Constanța.

Medicul pledează pentru necesitatea înființării unor centre de permanență medicale în zonele îndepărtate din judet dar și pentru obținerea finanțării și construirea unui Spital Regional și la Constanța, multidisciplinar, care să deservească întreaga Dobroge, județele limitrofe dar și afluxul crescut de turiști, din sezonul estival.

Candidatul PSD propune și organizarea de evenimente culturale de anvergură în județ, de importanță națională și internațională, în afara celor realizate de primăriile din județ sau orașul Constanța, în localități precum Costinești, 2 Mai, Histria etc. și dorește ca toate muzeele aflate în subordinea administrației județene să funcționeze în program extins în sezonul estival pentru turiștii care ajung la malul mării.
 

 

Mi-am depus candidatura, a fost validată. Avem o echipă în care se regăsesc doctori, juriști.


Vibe de candidat!


Ce ați învățat din aceste patru săptămâni de pre-campanie? 

Începe să îmi placă această postură pentru că intru în contact direct cu oamenii. Am avut plăcerea să mi se spună din tot sufletul că este nevoie și de altceva în zona de politic. Mă încarc în fiecare zi cu energie pozitivă și îmi doresc ca după ce voi câștiga alegerile să pot întoarce această energie pozitivă celor care m-au susținut.


Ce vă spune familia? Ce sfaturi vă dau fiii dvs?

Am un staf personal! Familia mă susține, sunt lângă mine alături de colegi și de echipa PSD.


Am merita la Constanța un festival de rock  susținut de CJ Constanța? 

Zona de festivaluri ar trebui să fie și în extrasezon. Avem formații multe românești! Cred că avem sigur constănțeni care să iasă din case pentru aceste festivaluri! Nu avem săli care să ne permită organizarea de astfel de evenimente. Putem folosi momentan Sala Sporturilor sau Casa de Cultură și să ne apucăm să construim o sală de concerte.

Să vorbim despre proiectele dumneavoastră! 

Vorbim despre sprijin pentru Primării pentru a scoate în evidență zone turistice și să avem ghizi pregătiți. Noi nu scoatem în evidență zonele turistice. Plaja din Tuzla se va dezvolta, va fi altceva. 

Noi nu avem parcuri logistice. Nici oferta noastră nu a susținut astfel de proiecte, să pregătim zonele respective pentru infrastructură. Trebuie discutat și cu privații. 



Ce i-a lipsit județului? 

I-a lipsit comunicarea! Poate au fost pretențiile prea mari. Putem analiza dacă au fost oportunități, dacă au fost ratate. 


Cum vă mobilizați alegătorii să vină la vot? 

Prin exemplul personal. Pe mine mă recomandată  ce am făcut pentru spital și constănțeni. Sunt lucruri palpabile. Constănțenii au beneficiat de noile tehnologii din medicină. Colegii mei se bucură că utilizează echipament de top. La gastroenterologie s-au cumpărat echipamente de care beneficiază constănțenii. Proiectul a devenit reealitate la finalul anului 2018. 


Constanța are nevoie de spital de pediatrie. Cât trebuie să mai așteptăm?

Avem un proiect ce trebuie continuat, proiectul Mama și Copilul. Atunci când eram manager am pus pe hârtie un proiect anexă a spitalului în care să fie maternitate și pediatrie. Obligatoriu trebuie să crească numărul de paturi, în special la pediatrie. În sezonul de toamnă când apar virozele paturile sunt neîncăpătătoare. Tulcea nu are pediatrie așa că toți copiii ajung la Spitalul Județean Constanța. A scoate și a duce actul medical într-o clădire nouă nu aduce decât câștiguri. Spitalul are 1500 de paturi, active sunt 1324 de paturi. Avem paturi de rezervă. În momentul în care ai trasferat pediatrie, maternitate, etc ne putem așeza altfel cu alte specializări unde avem supraaglomerare. Am relaxa activitatea și nu ar mai fi presiune pe secții. Proiectul este depus, trebuie doar continuat. Ne trebuie clădiri anexe în jurul spitalului. Trebuie să construim un spital regional. 

Veți apela la procedura referendumului pentru diverse proiecte, cum ar fi și cel al contractării unui împrumut pentru construirea unui Spital Regional?

Nu m-am gândit, dar este o idee bună. Aș putea să văd și un Spital Municipal multidisciplinar. Ne trebuie clădiri noi, spitale noi. La Spitalul CF se dorește să fie ambulatoriul spitalului. Este activitate medicală acolo, dar cu mici probleme. Nu au lift pentru targă. Trebuie upgradat. Sunt fonduri europene pentru zone de anexe la spital ce pot fi accesate. 


Ar face față Spitalul Județean în cazul unui conflict, avem foarte aproape de granițe un război? 

Nu cred că ar face față. Ar trebui să ne gândit și pentru viitor. Noi suntem buni contribuabili la asigurări de sănătate dar nu se întoarce nimic la infrastructura în sănătate. Banii se duc la CAS și se distribuie pe orizontală. Nouă ne revin 60% și apoi se distribuie către alte județe deficitare. Aceasta este legea. În județul Constanța infrastructura medicală este slabă. Aș putea să mă implic politic pentru a trage pentru județ, să aducem proiecte. Haideți să construim un spital! Toți medicii vor la Constanța! Avem spital performant! Nu există o formulă pentru a duce medici unde este deficit. Fără infrastructură nu putem face multe. UAT-urile pot veni cu soluții. Trebuie găsită o formulă pentru ca aceste spitale orășenești să funcționeze. Centrul de Permanență de la Cogealac funcționează foarte bine. La Băneasa a fost închis. Am reușit în 2004 să facem un punct de primiri urgențe acolo și o stație de salvare. Acolo se poate face Centru de Permanență. Ele intră în contact cu CAS, dau un plus. Totul este în relație cu CAS. 

  Există discrepanțe în localitățile din județ! Nivel de trai diferit de la o comună la alta!

Împreună cu primarii trebuie să identificăm problemele! Venim în ajutorul UAT-urilor să rezolvăm problemele. Vedem care sunt proiectele legate de apă canal, canalizare. Plecăm de la necesarul din zona respectivă. Trebuie făcută o evaluare la nivel de județ, pentru a identifica aceste nevoi. Zona Băneasa este mult mai izolată și ar trebui găsite soluții.

Ce vă propuneți să faceți pentru fermieri? 

Unele dintre cele mai mari probleme o reprezintă lipsa irigațiilor! Avem Canalul, avem lacurile, dar.... Avem mult teren agricol și trebuie găsite formule la nivel local de a-i sprijini prin proiecte europene pentru a se extinde zona de irigații. S-a mers în general pe partea de ce avem. Există un proiect în zona Valea Carasu, de irigații, cu bani din fonduri europene. Trebuie discutat și cu asociațiile de fermieri pentru a accesa fonduri. CJC face joncțiunea dintre Prefectură și UAT-urile și apoi cu Guvern. Trebuie identificate problemele. CJC face consultanță și lobby. Trebuie făcută o evaluare pe toate UAT-urile și apoi trebuie făcut lobby. 

Unde vă petreceți sărbătorile Pascale? 

Merg la Înviere cu băieții, în Piața Chiliei. Îmi doresc sănătate, pace! Unul dintre băieți este clasa a VIII-a și unul a XII/a și suntem toți în examene. Eu încep primul pe 9 iunie. Le transmit constănțenilor o săptămână cu liniște în suflet! Să se bucure de familie, de bucate și să petreacă în tihnă alături de cei dragi! 


Interviul integral aici:
 

Citește și: 


ZIUA LIVECum putem extinde turismul de weekend în județul Constanța pe tot parcursul anului?
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Vezi toate STIRILE VIDEO!

Ti-a placut articolul?

Comentarii