Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
14:38 23 12 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

ZIUA LIVE Silviu-Iulian Coșa, candidat la funcția de senator - „PNL reprezintă varianta cea mai bună pentru guvernare“ VIDEO+DOCUMENT)

ro

11 Oct, 2024 14:16 1083 Marime text
Invitat la ZIUA LIVE este Silviu - Iulian Coșa, prim-vicepreședinte PNL Constanța și vicepreședinte regiunea sud-est.

Silviu Coșa candidează pentru funcția de senator la alegerile parlamentare din 1 decembrie.

De altfel, lista candidaților pentru Parlamentul României, propusă de filiala PNL Constanța, a fost validată la sfârșitul lunii septembrie a.c. de către Biroul Politic Național.

Vineri, 11 octombrie 2024, ora 14.00, discutăm despre bilanțul activităților în calitate de prefect al județului Constanța și despre cum arată agenda publică pentru viitorul senator liberal.

La ZIUA Live vorbim și despre principalele motive invocate pentru a rămâne la guvernare alături de PSD.

ZIUA LIVE poate fi urmărită pe site-ul nostru ZIUAConstanta.ro și pe www.facebook.com/ziuaconstanta, unde așteptăm și întrebările dumneavoastră.

Cum e viața fără Prefectură? 

Este mult mai haotică, lipsesc sarcinile! Acum am un job nou, acela de candidat din partea PNL Filiala Constanța. Este o activitate cu multe răspunderi față de partid și comunitate. Va trebui să convingem cetățenii din județul Constanța că PNL reprezintă varianta cea mai bună pentru guvernarea centrală. 
 

De ce nu ați candidat la alegerile locale? 

În viața politică din ultimii 4 ani am fost om de echipă. Scopul meu era să îmi îndeplinesc atribuțiile de prefect. La finalul mandatului puteam să revin la ANAF sau să mă îndrept în altă direcție, cum este cea de acum, de candidat la alegerile parlamentare. 75% din populația județului trăiește în comunități administrate de liberali, iar Vergil Chițac și Florin Mitroi și-au făcut treaba exemplar. 
 

Cum a fost anunțul candidaturii? 

A fost o propunere de echipă și am acceptat-o imediat. Nu a fost nevoie să mă sfătuiesc cu nimeni. Era o decizie care îmi aparținea. 



Ce nu vă place la vechea generație de politicieni? 

De multe ori noțiunea de patriotism este folosită împotriva românilor. Mă doare, deoarece politicienii ar trebui să îi ajute pe cetățeni să fie mândri că sunt români. În ultimii 10 ani rata de dezvoltare a fost de două ori mai mare decât media UE. Salariul minim se situează la 50, 75% față de nivelul UE. 

Noi am fost acceptați în Schengen aerian și maritim. Aderarea la Schengen terestru va fi un plus la nivel economic.  Este o etapă întârziată, nu vreau să intru în detalii referitor la motivele Austriei. Este o problemă ce ne-am asumat-o ca soluție, pașii au fost făcuți în ultimii ani. dacă nu era problema imigranților, probabil ar fi fost scornită o problemă. 

Care este ținta PNL Constanța la alegerile parlamentare? 

Au fost oameni care s-au implicat după inundațiile din Constanța, dar care nu au vrut să iasă în evidență. Guvernul Ciolacu a emis un act normativ pentru despăgubiri a persoanelor ce au avut de suferit după inundațiile din septembrie, iar în județul Constanța au fost pe 31 august. Am reușit prin hotărâre CJSU să ajutăm oamenii afectați de inundații în județul Constanța. 

În baza rezultatelor obținute la alegerile locale, scorul la CJ Constanța a fost de 32%. Cred că 4 deputați cu 2 senatori este scorul pe care l-am dori. 


În ce zonă din Senat v-ați dori să activați? 

Prin prisma deprinderilor anterioare o Comisie de Buget Finanțe. Urmează o perioadă dificilă, în următorii 7 ani să revenim la un deficit sub 3% și va trebui să facem o consolidare bugetară. 
Este important ca toate comunitățile care au accesat fonduri europene să aibă parte de cofinanțare pentru a duce aceste proiecte la capăt. 
 

3 măsuri pe care v-ați dori să implementați în bugerul de anul viitor. 

Trebuie să oferim forță politică demersurilor parlamentarilor PNL pentru a face reforme. Este vorba de reanalizarea facilităților acordate, de reconsiderarea finanțării IMM-urilor, păstrarea salariului minim la un nivel care să permită un trai eficient, dar să nu fie o povară pentru antreprenor. Din punct de vedere al veniturilor fiscale în PIB suntem la cel mai scăzut nivel din Europa. Nu trebuie doar regândit sistemul fiscal, trebuie să îi dăm predictibilitate. Pe lângă aceasta trebuie reformat și modul în care este admistrat sistemul fiscal. 
 

Cum vedeți amnistia fiscală? 

Nu este o amnistie 100%. Se scutesc la plată majorări, dobânzi, penalizări dacă se achită datoria. Rolul este de a-i determina pe cei care au arierate să își achite debitul. Avantajul statului este că se recuperează sume care nu s-ar mai fi recuperat. O astfel de măsură are menirea de a aduce repede bani la buget. PNL a propus o bonificație pentru cei care își achită datoriile la timp, iar oamenii să nu fie îndemnați să facă datorii în speranța unei amnistii, ci să primească bonificație dacă își achită datoria la timp. 



Despre impozitul progresiv și cota unică. 

Scopul oricărei formațiuni politice este câștigarea alegerilor în vederea îndeplinirii măsurilor din programul propriu. PNL susține cota unică. O economie capitalistă a fost mereu mai dezvoltată decât o economie socialistă. Orice măsură care limitează dorința oamenilor de a face bani, va diminua veniturile statului. În condițiile în care PNL va fi la guvernare, menținerea cotei unice va rămâne prioritară. 


În ce condiții PNL va fi la guvernare?

În orice condiții PNL va fi la guvernare.  Coaliția nu mai funcționa de ceva vreme. Anunțul președintelui Ciucă nu a făcut decât să constate o stare de fapt. Dacă această coaliție s-ar fi rupt cu 6 luni în urmă PNL nu ar mai fi fost la Guvernare. 

Am mult mai multă încredere în alegeri coordonate de ministrul Predoiu. Este și această teamă de abuz, dar și de continuarea proiectelor destinate comunităților locale. 

Marcel Ciolacu a spus într-o emisiune la radio că „Toată lumea în campanii spune tâmpenii“. 


Cu cine va guverna PNL dacă va câștiga alegerile? 

Mă doare când oamenii politici folosesc patriotismul în mod josnic. USR încearcă să pună condiții PNL, în loc să vină la discuții. Ar fi un semn bun dacă USR s-ar maturiza și ar înțelege că din opoziție nu poți materializa proiecte.

Rolul unui partid este să îmbunătățească sistemul. Avem nevoie de comunități, iar acestea trebuie să fie conduse. 

De ce PNL nu a promovat o doamnă în competiții importante? 

Poilitica a devenit o știință și cifrele contează. Cifrele l-au dat pe Nicolae Ciucă cu cele mai multe șanse să câștige alegerile. Nicolae Ciucă a fost în teatre de luptă, a fost șef de stat major, s-a realizat profesional înainte de a intra în politică. 

Nicolae Ciucă este un om extraordinar, care glumește mult, spune glume cu tâlc. Adversarul nostru politic este PSD, dar ne luptăm cu toți. Toată lumea are de câștigat dacă dă în noi. USR în loc să încerce să aducă alături electorat indecis, lovește tot în PNL. Extremiștii lovesc în PNL. Cum poți da într-un partid decât lovind în conducătorii ei. 

Multumesc electoratului care are își pune încrederea în noi. 

Comunitățile administrate de liberali au nevoie de dezvoltare și trebuie să facem totul pentru a-i ajuta. 

PSD are întotdeauna un comportament abuzator. 

Mi-aș dori ca celelalte partide care se pretind de dreapta să nu mai dea în PNL. Nu cred că doamna Lasconi poate obține 10% din voturi. 


Cu cine vă doriți să fiți coleg de cameră? 

Cu Mircea Abrudan. 


Despre taxa de pod de la Fetești. 

Este o inițiativă ce caută să nu discrimineze cetățenii Dobrogei și va fi în atenția parlamentarilor PNL. 


Despre reducerea numărului de parlamentari. 

Atâta timp cât există un referendum, noi politicienii suntem o expresie a voinței cetățenilor. Dincolo de ceea ce realitatea financiară și fiscală ne spun, noi trebuie să ținem cont de decizia cetățenilor. 

Înainte de democrație a fost comunismul unde eram obligați să fim de acord cu politicienii. Aveai de pătimit și dacă ascultai un anumit post de radio. Nu exista mai multă încrede în politicieni atunci. Acum avem acces la informații și putem analiza. Înțeleg opinia despre politicieni. 

Cum va fi campania liberală? 

Campania prezidențială va începe la sfârșitul acestei luni. Pe 1 noiembrie începe campania pentru alegeri parlamentare. Îi rog pe cetățeni să nu ia decizii în funcție de informații de can-can. 

Consider că am suficientă experiență de viață și administrativă. Nu trebuie să mă pregătesc. 


Ce citiți acum? 

Citesc date statistice, date legate de modalitatea în care PNL intenționează să reducă deficitul bugetar pentru ca economia să meargă înainte. Dezvoltarea în ultimul deceniu a fost dublă față de media europeană. Probleme sunt pe partea de tineret unde lucrurile au fost tratate mai cu superficialitate. Avem populație tânără și avem un șomaj dublu față de media europeană. Trebuie văzut dacă sunt suficiente stimulente pentru ca tinerii să intre în câmpul muncii, sau ca antreprenori, sau dacă societatea trebuie stimulată să primească tinerii în câmpul muncii. Există o îmbătrânire a populației în fiecare categorie de activitate. 




În secțiunea Document a materialului puteți consulta CV-ul lui Silviu Coșa. 

PRECIZĂRI:
 
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Citește și: 

ZIUA LIVEInterviu cu Silviu Coșa, prim-vicepreședinte PNL Constanța și candidat pentru Senatul României
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Vezi toate STIRILE VIDEO!

Ti-a placut articolul?

Comentarii