A „înflorit“ turismul la Constanţa? De trei ori mai multe voturi pe listele suplimentare la alegerile din 2014, faţă de 2009 (document)
A „înflorit“ turismul la Constanţa?: De trei ori mai multe voturi pe listele suplimentare la alegerile din
21 Nov, 2014 00:00
ZIUA de Constanta
3350
Marime text
Dacă primul tur al alegerilor prezidenţiale a scos din casă aproape 350.000 de votanţi în judeţul Constanţa, în cel de-al doilea tur, mobilizarea a fost mai consistentă: peste 400.000 de cetăţeni au ieşit la vot. Şi de această dată, la fel ca la scrutinul precedent, s-a înregistrat şi un număr consistent de voturi pe listele speciale.
La nivelul localităţilor care alcătuiesc judeţul Constanţa, există unele sate sau comune unde numărul de votanţi pe liste suplimentare a fost peste un prag „decent“ de 10% şi în primul, şi în al doilea tur, dar sunt şi localităţi unde, între numărul de votanţi de pe listele suplimentare din primul tur şi numărul de votanţi din al doilea tur, a fost o diferenţă de cel puţin 1%. E drept, sunt localităţi în plină ascensiune, în plin proces de extindere, unde s-au ridicat cartiere noi de locuinţe şi unde, poate, oamenii nu şi-au făcut încă mutaţie sau unde există un flux consistent de persoane care vin şi pleacă (spitale, centre de recuperare etc.). În municipiul Constanţa, în turul doi au votat cu 3.154 de votanţi pe liste suplimentare mai mult faţă de primul tur, în timp ce la Mangalia au venit cu 309 persoane mai mult, iar la Medgidia, cu 180.
Dacă în prima rundă, la Grădina, numărul celor care au votat pe liste suplimentare reprezenta 11,03% din numărul celor care s-au prezentat la urne, în turul II, procentul a crescut la 13,68%, adică un surplus de 23 de persoane au venit să voteze la Grădina. Şi la Pantelimon au votat în turul doi cu 21 mai multe persoane pe liste suplimentare decât la turul anterior. La Topalu, încă 35 de persoane au venit în turul secund să voteze faţă de turul I, când au votat 67 de persoane. La Valu lui Traian, în turul doi, au votat cu 214 persoane mai mult duminica aceasta, faţă de 2 noiembrie, când numărul celor care au votat pe liste suplimentare a fost de 606.
Cele mai multe procente privind votul pe lista specială într-o localitate din judeţul Constanţa se regăsesc şi de această dată în comuna Dumbrăveni, unde, în turul doi, 19,07% din numărul total al celor care s-au prezentat la vot au votat pe liste suplimentare. La scrutinul precedent, procentul celor care au votat pe aceste liste a fost de 19,93%.
În secţiunea „Documente“, puteţi vedea care au fost localităţile unde s-a votat consistent pe listele suplimentare şi unde sunt fluctuaţii în turul secund faţă de primul tur.
Numărul voturilor pe liste suplimentare s-a triplat faţă de 2009
Dacă în turul I, din numărul total al voturilor, pe liste suplimentare au votat 27.705 oameni - 7,93% dintre voturile exprimate au venit de la persoanele care au votat în altă parte decât la secţia în care figurau pe listele permanente, în turul secund, situaţia nu a diferit cu mult faţă de primul scrutin, 35.155 de persoane au votat în altă secţie de votare decât cea în care au fost arondaţi conform domiciliului, adică 8,63% dintre voturile din judeţul Constanţa au venit de la cei care s-au înscris pe listele speciale. La alegerile din 2009, numărul celor care au votat pe liste suplimentare în judeţul Constanţa a fost de doar 11.603, adică o diferenţă de 23.552 voturi faţă de câte s-au înregistrat duminică. Numărul voturilor „recoltate“ acum de pe listele speciale s-a triplat faţă de turul secund din 2009.Peste 3.000 de votanţi în plus, în turul secund, la Constanţa
Este adevărat, Constanţa este un centru universitar, însă şi în 2009 avea acelaşi statut. Şi nici nu a fost luată cu asalt de turişti în weekend, căci, în noiembrie, oamenii nu se pot bucura de mare şi de băi de soare, aşa cum au făcut-o la referendumul de demitere a preşedintelui, din iulie 2012, când turiştii au votat cu buletinul la slip.La nivelul localităţilor care alcătuiesc judeţul Constanţa, există unele sate sau comune unde numărul de votanţi pe liste suplimentare a fost peste un prag „decent“ de 10% şi în primul, şi în al doilea tur, dar sunt şi localităţi unde, între numărul de votanţi de pe listele suplimentare din primul tur şi numărul de votanţi din al doilea tur, a fost o diferenţă de cel puţin 1%. E drept, sunt localităţi în plină ascensiune, în plin proces de extindere, unde s-au ridicat cartiere noi de locuinţe şi unde, poate, oamenii nu şi-au făcut încă mutaţie sau unde există un flux consistent de persoane care vin şi pleacă (spitale, centre de recuperare etc.). În municipiul Constanţa, în turul doi au votat cu 3.154 de votanţi pe liste suplimentare mai mult faţă de primul tur, în timp ce la Mangalia au venit cu 309 persoane mai mult, iar la Medgidia, cu 180.
Năvodari, centrul preferat de votanţii „stranieri“
La Năvodari a fost un record de 479 de votanţi în plus la turul doi faţă de primul scrutin, iar la Agigea a fost, duminică, un „surplus“ de votanţi pe liste speciale de aproape 3% faţă de scrutinul precedent, adică încă 211 persoane au votat în localitate. La Chirnogeni au votat cu 30 de peroane mai mult faţă de data trecută, adică un „spor“ de 1,08% faţă de turul I. Şi la Corbu au votat cu 100 de persoane mai mult pe 16 noiembrie faţă de turul I, când procentul celor veniţi să voteze din alte localităţi a fost de 10,11%. Şi la Cumpăna au votat cu 108 persoane mai mult pe listele speciale decât în primul tur.Dacă în prima rundă, la Grădina, numărul celor care au votat pe liste suplimentare reprezenta 11,03% din numărul celor care s-au prezentat la urne, în turul II, procentul a crescut la 13,68%, adică un surplus de 23 de persoane au venit să voteze la Grădina. Şi la Pantelimon au votat în turul doi cu 21 mai multe persoane pe liste suplimentare decât la turul anterior. La Topalu, încă 35 de persoane au venit în turul secund să voteze faţă de turul I, când au votat 67 de persoane. La Valu lui Traian, în turul doi, au votat cu 214 persoane mai mult duminica aceasta, faţă de 2 noiembrie, când numărul celor care au votat pe liste suplimentare a fost de 606.
Cele mai multe procente privind votul pe lista specială într-o localitate din judeţul Constanţa se regăsesc şi de această dată în comuna Dumbrăveni, unde, în turul doi, 19,07% din numărul total al celor care s-au prezentat la vot au votat pe liste suplimentare. La scrutinul precedent, procentul celor care au votat pe aceste liste a fost de 19,93%.
În secţiunea „Documente“, puteţi vedea care au fost localităţile unde s-a votat consistent pe listele suplimentare şi unde sunt fluctuaţii în turul secund faţă de primul tur.
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
Comentarii
- votant 21 Nov, 2014 06:20 si nimeni nu verifica tabele electorale?probabil, nu are nimeni interes.