Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
02:32 24 11 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Alegeri prezidenţiale 2014 Principalele reguli referitoare la procesul de vot

ro

16 Nov, 2014 09:00 1560 Marime text
Purtătorul de cuvânt al Ministerului Afacerilor Interne (MAI)  subcomisar de poliție Monica Dajbog, a susținut în această dimineaţă, la sediul MAI, o declarație de presă privind desfășurarea procesului electoral.
 
Astfel, purtătorul de cuvânt al MAI a prezentat principalele reguli ce trebuie respectate astfel încât procesul de votare să se poată desfăşura în bune condiţii.
 
Iată care sunt principalele reguli:
 
Votarea  a început la ora 07.00 și se va încheia la ora 21,00. Preşedintele biroului electoral al secţiei de votare Preşedintele biroului electoral al secţiei de votare are obligația de a lua măsurile necesare pentru ca alegerile să decurgă în bune condiţii. Atribuţiile acestuia se întind şi în afara localului de votare, precum şi pe străzi şi în pieţe publice, până la o distanţă de 500 m.
 
Pentru menţinerea ordinii, preşedinții birourilor electorale ale secţiilor de votare au la dispoziţie efectivele asigurate de primar şi de prefect, împreună cu reprezentanţii Ministerului Afacerilor Interne.
 
Refuzul oricărei persoane de a se conforma dispoziţiilor preşedintelui secţiei de votare cu privire la asigurarea ordinii în localul de vot şi în împrejurimi constituie contravenție și se sancționează cu amendă cuprinsă între 1.500 și 4.500 lei.
 
Alegătorii votează la secția de votare unde sunt arondați potrivit domiciliului.
 
Pe pagina de Internet a Registrului Electoral, gestionat de Autoritatea Electorală Permanentă, cetățenii pot afla secția de votare la care sunt arondați, cu toate datele de localizare a acesteia. Alegătorii care astăzi se află în altă comună, oraş sau municipiu decât cel de domiciliu pot vota la orice altă secție după ce declară în scris pe propria răspundere că nu au mai votat şi nu vor mai vota la acest tur de scrutin. Aceste persoane vor fi înscrise de către preşedintele biroului electoral al secţiei de votare într-un tabel separat.

 
Au dreptul de a vota cetățenii români care au împlinit vârsta de 18 ani.  Pot vota pentru prima dată și cei 7.653 de cetățeni care au devenit majori după primul  tur de scrutin, printre care și românii care împlinesc astăzi 18 ani.
 
Nu au drept de vot debilii sau alienații mintal, puși sub interdicție, și nici persoanele condamnate la pierderea drepturilor electorale, prin hotărâre judecătorească definitivă.
 
Alegătorii votează separat în cabine închise, aplicând ștampila cu mențiunea „VOTAT” înăuntrul patrulaterului cu numele și prenumele candidatului pe care vor să-l voteze.
 
După ce a votat, alegătorul va îndoi buletinul, astfel încât pagina netipărită care poartă ștampila de control să rămână în afară şi îl va introduce în urnă, având grijă să nu se deschidă. Îndoirea greşită a buletinului nu atrage totuși nulitatea acestuia.
Ştampila se restituie preşedintelui sau membrilor biroului electoral desemnaţi de acesta, care aplică pe actul de identitate al alegătorului ştampila cu menţiunea „VOTAT” sau un timbru autocolant, după caz.

 
De asemenea, din ordinul viceprim-ministrului pentru securitate națională, ministrul Afacerilor Interne, Gabriel Oprea, peste 58.000 de polițiști, jandarmi, polițiști de frontieră, pompieri și angajați de la alte structuri operative sunt astăzi la datorie pentru asigurarea desfășurării procesului de votare în condiții de deplină legalitate.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii