Iohannis aşteaptă rezoluţia Înaltei Curţi Primarii constănţeni, dar şi Nicuşor Constantinescu, uniţi de acelaşi obiectiv cu preşedintele ales (galerie foto)
Iohannis aşteaptă rezoluţia Înaltei Curţi: Primarii constănţeni, dar şi Nicuşor Constantinescu, uniţi
19 Nov, 2014 00:00
ZIUA de Constanta
2400
Marime text
Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a amânat, ieri, judecarea dosarului de incompatibilitate al lui Klaus Ioahnnis pentru o dată care va fi anunţată ulterior. Dosarul de incompatibilitate al lui Iohannis a fost amânat la două zile după ce primarul Sibiului a câştigat alegerile prezidenţiale. Înalta Curte nu a precizat, până la ora închiderii ediţiei, noul termen de judecată.
Instanţa supremă este cea care va decide definitiv dacă primarul Sibiului, Klaus Iohannis, s-a aflat în stare de incompatibilitate în perioada în care a reprezentat municipiul Sibiu în adunările generale ale acţionarilor societăţilor Apă Canal şi Pieţe sau dacă raportul ANI va fi anulat, aşa cum a dispus şi Curtea de Apel Alba-Iulia. Decizia ÎCCJ aste aşteptată cu sufletul la gură şi de mai mulţi aleşi locali din judeţul Constanţa, care se află într-o situaţie similară.
Dacă în cazul lui Iohannis, ANI anunţa că a constatat că primarul Sibiului se află în stare de incompatibilitate, întrucât are şi calitatea de reprezentant al municipiului în AGA a SC Apă Canal SA Sibiu şi a SC Pieţe SA, la Constanţa, cei mai mulţi aleşi locali au fost „pârâţi“ că fac parte din AGA la o altă societate de interes public - SC RAJA SA.
Primari PSD din judeţul Constanţa, alături de Klaus Iohannis
Primarul comunei Lumina, Dumitru Chiru (PSD), unul dintre aleşii din judeţul Constanţa, declarat incompatibil de ANI, a declarat că aşteaptă cu interes decizia ÎCCJ în cazul actualului preşedinte ales al României, Klaus Iohannis. „Şi în cazul nostru este o aberaţie ca, fiind de drept reprezentanţii comunităţii locale şi reprezentând interesele oamenilor în cadrul unei societăţi de interes public, să fim declaraţi incompatibili. Este o neconcordanţă, o lipsă de armonie între legi. Dacă instanţa va fi dreaptă, va arăta că nu este vorba despre niciun fel de incompatibilitate în această situaţie“, a declarat primarul comunei Lumina, Dumitru Chiru.La rândul lui, primarul comunei Tuzla, Constantin Florin Micu (PSD), se găseşte în aceeaşi situaţie. „Aceasta este cea mai bună ocazie pentru armonizarea legilor. Această problemă a incompatibilităţilor trebuie pusă pe tapet şi rezolvată odată pentru totdeauna. Dacă instanţa decide că suntem incompatibili pentru că am reprezentat interesele localităţii, asta este, ne supunem“, a declarat primarul Constantin Micu. Primarul Comunei Tuzla este legat într-un fel mai special de preşedintele ales al României, în sensul că el a fost cel care a sesizat Curtea Constituţională cu privire la articolul în baza căruia ANI a declarat incompatibili mai mulţi aleşi locali, printre care şi Klaus Iohannis. Iată aşadar cum chiar şi primarii din judeţul Constanţa care „joacă“ în tabăra adversă, a PSD, îl susţin acum pe noul preşedinte ales al României.
Şi primarul comunei Albeşti, Gheorghe Moldovan, aşteaptă cu interes decizia ÎCCJ cu privire la situaţia lui Klaus Iohannis. „Ca şi în cazul nostru, RAJA nu este o întreprindere, nu e ca şi cum am fi lucrat şi am fi primit bani de acolo sau alte foloase. Pur şi simplu am făcut ceea ce trebuia să facem: să reprezentăm interesele oamenilor care ne-au ales. Este o instituţie de interes local, a fost o hotărâre de Consiliu Judeţean, prefectul nu a atacat-o, noi ne-am conformat. Sperăm ca acum să se hotărască şi de care parte a baricadei ne situăm toţi aleşii care avem problema incompatibilităţii pentru că ne-am dus şi am reprezentat interesele comunităţii locale într-o societate de interes public“, a declarat primarul comunei Albeşti, Gheorghe Moldovan.
Primarul oraşului Hârşova, Tudor Nădrag, speră ca această situaţie să fie rezolvată cât mai repede. Acesta a intenţionat chiar ca, la una dintre adunările AGA la societatea de interes public unde reprezintă interesele comunităţii pe care o conduce, să trimită femeia de serviciu şi şoferul. „Dacă nu primarul reprezintă interesele oamenilor care l-au ales, atunci să trimitem orice simplu cetăţean de pe stradă. Asta este, poate, soluţia pe care vor să o adoptăm. Noi pierdem bani din buzunarul nostru pe avocaţi, pierdem timp pe care îl putem folosi ca să căutăm soluţii pentru proiectele noastre, pierdem energie şi totul pentru că legile nu sunt armonizate“, a declarat, în nenumărate rânduri, edilul-şef al oraşului Hârşova, Tudor Nădrag.
Cum s-a întors legea ANI împotriva lui Nicuşor Constantinescu
Amintim cum, la Constanţa, „tăvălugul“ primarilor declaraţi incompatibili de către ANI a fost „împins“ de preşedintele (actualmente suspendat al) Consiliului Judeţean Constanţa, Nicuşor Constantinescu. El a fost cel care a înştiinţat Agenţia Naţională de Integritate cu privire la faptul că şapte primari din judeţul Constanţa, toţi membri PDL, se află în stare de incompatibilitate „determinată de cumularea calităţii de primari cu cea de reprezentanţi ai autorităţilor publice locale în SC RAJA SA Constanţa“. Mai precis, prin demersul făcut de preşedintele CJC au avut de suferit primarii Florin Mitroi (Valu lui Traian), Vasile Delicoti (Poarta Albă), Traian Cristea (Costineşti), Nicolae Anghel (Castelu), Mugur Mitrana (23 August) şi Gheorghe Moldovan (Albeşti). Culmea este că preşedintele CJC a făcut această sesizare la finele anului 2011 deşi atât el, cât şi mai mulţi primari PSD se aflau în aceeaşi situaţie. Aşa se face că, în aprilie 2013, actul se întoarce împotriva sa ca un efect de bumerang: preşedintele CJC, social-democratul Nicuşor Constantinescu, şi o serie de primari PSD ajung să fie declaraţi incompatibili, în urma altei sesizări înaintate de primarul comunei Castelu, Nicolae Anghel, tocmai unul dintre primarii „pârâţi“ anterior de Constantinescu Agenţiei Naţionale de Integritate. În judeţul Constanţa, în cazul a peste 30 de aleşi locali - foşti sau actuali -, ANI a constatat starea de incompatibilitate.Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
Comentarii