Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
04:36 23 07 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Monica Macovei „Eu vreau să fiu președintele românilor și nu al partidelor“

ro

16 Oct, 2014 10:51 1873 Marime text
Europarlamentarul Monica Macovei, candidat independent la prezidențiale, consideră că președintele țării trebuie să fie cinstit, corect, să dea dovadă de seriozitate și fermitate și își dorește ca politicienii să se îndepărteze de „limbajul de lemn“ al comunismului, dar și de cel „golănesc“ al tranziției.

Ea spune, într-un interviu acordat Agerpres, că vrea să fie președintele românilor, nu al partidelor, și crede că e vremea independenților.

„Vreau, ca președinte, să ne îndepărtăm de limbajul de lemn al comunismului, dar și de limbajul golănesc al tranziției.
(...) Eu nu am partid în spate, dar am oameni în spate. (...) Eu vreau să fiu președintele românilor și nu al partidelor, președintele românilor, și nu al combinațiilor“, afirmă Monica Macovei.

AGERPRES: Ce v-a determinat să intrați în cursa electorală prezidențială?
Monica Macovei: Faptul că suntem mințiți de prea multă vreme, furați de prea multă vreme, că șmecherii și cei care ne fură ne râd în nas, faptul că demnitatea noastră, a oamenilor, a românilor, este călcată în picioare de către clasa politică. Toate aceste lucruri la un loc m-au determinat să iau această decizie. Aceste lucruri, cuplate cu faptul că niciunul dintre candidații care s-au anunțat până când am luat eu decizia nu asigura că rezolvăm aceste chestiuni, că ele dispar din societatea românească, că președintele devine angajatul oamenilor și nu un tartor peste țară. Și, de asemenea, niciunul dintre ceilalți contracandidați nu asigură în mod cert menținerea României pe direcția Vest, și anume cu SUA și NATO.

AGERPRES: Ce vă recomandă pentru funcția supremă în stat?
Monica Macovei: Știu politică externă. Doi ani cât am fost ministru al Justiției, pe lângă ce am făcut acasă, înființat DNA, conflictul de interese — infracțiune și multe altele, am fost în toate capitalele europene să conving Guvernele statelor membre și Parlamentele că România merită și trebuie să intre în Uniunea Europeană la 1 ianuarie 2007, și am făcut-o cu succes. Apoi, cinci ani în Parlamentul European am făcut politică externă. De asemenea, am lucrat, înainte de a fi ministrul Justiției, în comunități internaționale, cu OSCE, cu ONU, în zonele în care fuseseră conflicte civile, războaie, și am reconstruit instituții, iarăși, cu comunitatea internațională. Și asta este legat de politica externă. Aici intră și siguranța națională a României, apropo și de menținerea relației cu SUA, Parteneriatul strategic cu SUA pe care l-am încheiat în 2011 și care are, cred că multă lume nu știe, nu numai o componentă militară, ci și una de investiții, una de cercetare și, de asemenea, o componentă de stat de drept, de respectul față de lege. Citeşte în continuare

Sursa: Agerpres
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii