Premieră în cei 14 ani de mandat Mazăre agreează doctrina de dreapta. Subvenţii pentru toţi constănţenii şi măsuri liberale
Premieră în cei 14 ani de mandat: Mazăre agreează doctrina de dreapta. Subvenţii pentru toţi constănţenii
08 Nov, 2014 00:00
ZIUA de Constanta
2781
Marime text
Campania electorală pentru al doilea tur de scrutin al alegerilor prezidenţiale agită Constanţa. Mai exact, îl „resuscitează“ din punct de vedere politic pe primarul Radu Mazăre, liderul PSD Constanţa, care a fost relativ discret şi destul de rezervat în declaraţii înainte de primul tur. Miza e mare, e drept, pentru Radu Mazăre şi pentru PSD Constanţa. Altminteri, cu greu se poate explica de ce, pentru prima dată în cei 14 ani de mandat, edilul-şef mărturiseşte senin că agreează nişte măsuri prin definiţie de dreapta, măsuri care nu mai au nimic în comun cu doctrina socialistă pe care a bătut monedă atâţia ani.
Interesant este însă cum a explicat Mazăre faptul că Victor Ponta nu e votat în Constanţa: invocând o aşa-numită vină istorică, aceea că 90% dintre strămoşii macedonenilor ar fi fost legionari.
Iată cum, în mod surprinzător, în al 12-lea ceas, primarul declară că în Constanţa se face o politică liberală (!). Ceea ce - evident - contravine convingerilor sale social-democrate, politici în numele cărora împarte din bani publici, de ani zile, pachete cu alimente pentru pensionarii Constanţei.
„Se reduce gigacaloria cu 13,5% faţă de anul trecut. Asta înseamnă că se reduce factura la încălzire cu 13,5% faţă de anul trecut pentru toţi, indiferent dacă are bicicletă sau Audi A6. Aşa am putut să luăm banii, altfel nu-i luam deloc“, a explicat Radu Mazăre. Acelaşi Radu Mazăre care a declarat obsesiv, în ultimii ani, ridicând uneori vocea pe acest subiect, că aşa-numiţii bogaţi ai Constanţei (iar aici intrau inclusiv cei cu un venit lunar de 1.500 de lei) nu merită reducerea facturii prin subvenţionarea preţului gigacaloriei. „Nu o să distribui egal subvenţia şi pentru sărac şi pentru bogat. Sunt împotrivă!“, susţinea Mazăre. Tot primarul explica faptul că „cei care au maşini de lux şi care câştigă, cât de cât, de la rezonabil în sus, nu vor primi subvenţie, pentru că subvenţia se acordă celor care au nevoie“. „În toată lumea asta, principiul echităţii şi al egalităţii sociale ăsta e: să aduni şi să îi sprijini pe cei care au nevoie“, spunea şeful municipalităţii tomitane.
Ei bine, iată că înainte de turul II al prezidenţialelor 2014 se trece cu uşurinţă peste principii, convingeri, doctrine. Altfel spus, se acţionează astfel încât, „să fie bine, ca să nu fie rău“.
O „vină“ istorică?
Radu Mazăre, primarul municipiului Constanţa, a făcut, în cursul acestei săptămâni, o serie de declaraţii - declaraţii care au semănat mai degrabă cu nişte scuze - referitoare la comunitatea de aromâni din Constanţa. Afirmaţiile, făcute în context electoral, au fost legate de opţiunea politică a macedonenilor constănţeni. „Structural (n.r. reprezentanţii comunităţii de aromâni) sunt de dreapta. Întotdeauna au fost de dreapta, au fost şi legionari. 90% dintre ei au fost legionari, bunicii lor. Votează cu cine cred că au văzut că le merită interesele şi afacerile, asta vreau să le explic. Cu Ponta, cu Tăriceanu şi cu mine o să le meargă în continuare, cu Iohannis, nu“, a afirmat liderul PSD Constanţa, cu ocazia participării la o şedinţă organizată la sediul central al PSD. Şeful administraţiei publice locale a ţinut să menţioneze că dacă preşedinte va fi Klaus Iohannis, macedonenilor „n-or să le meargă afacerile în Constanţa“. Un adevărat avertisment pentru aromânii din Constanţa, nu-i aşa?Interesant este însă cum a explicat Mazăre faptul că Victor Ponta nu e votat în Constanţa: invocând o aşa-numită vină istorică, aceea că 90% dintre strămoşii macedonenilor ar fi fost legionari.
„Tăriceanu duce o politică liberală, adică exact ceea ce facem noi“
O altă problemă negociată de Mazăre în cursul acestei săptămâni se referă la o zonă fiscală specială pentru jocuri de noroc şi cazinouri. „Turismul merge bine în Mamaia în perioada de vară. O idee pe care am discutat-o cu premierul şi pe care n-a apucat să o pună în practică, pentru că trebuie acceptul Comisiei Europene ca să facem un statut special pentru o zonă cu cazinouri pe fâşia de litoral, în aşa fel încât să avem turişti şi în extrasezon. O zonă fiscală pentru jocuri de noroc şi cazinouri. Acesta este un proiect pe care Ponta îl susţine, îl susţine şi Tăriceanu. E bine să ştie fiecare comersant din Constanţa că nu o să câştige numai trei luni pe an de pe urma turiştilor, ci zece luni“, a explicat liderul PSD Constanţa, adăugând că „opţiunea lui Victor Ponta pentru prim-ministru este Tăriceanu, care duce o politică liberală, adică exact ceea ce facem noi“.Iată cum, în mod surprinzător, în al 12-lea ceas, primarul declară că în Constanţa se face o politică liberală (!). Ceea ce - evident - contravine convingerilor sale social-democrate, politici în numele cărora împarte din bani publici, de ani zile, pachete cu alimente pentru pensionarii Constanţei.
„Nu o să distribui egal subvenţia şi pentru sărac şi pentru bogat. Sunt împotrivă!“
Cea mai nouă răzgândeală electorală a edilului-şef se referă la subvenţionarea gigacaloriei. Mazăre a anunţat, joi seară, că preţul gigacaloriei scade cu 13,5% pentru toţi constănţenii, indiferent de venit. Primarul a precizat că acest lucru este posibil pentru că Guvernul României a alocat 19 milioane de lei pentru municipalitate şi s-ar fi compensat, astfel, banii pierduţi după ce administraţia locală a rămas, în urma deciziei CCR, fără acţiunile din Portul Constanţa.„Se reduce gigacaloria cu 13,5% faţă de anul trecut. Asta înseamnă că se reduce factura la încălzire cu 13,5% faţă de anul trecut pentru toţi, indiferent dacă are bicicletă sau Audi A6. Aşa am putut să luăm banii, altfel nu-i luam deloc“, a explicat Radu Mazăre. Acelaşi Radu Mazăre care a declarat obsesiv, în ultimii ani, ridicând uneori vocea pe acest subiect, că aşa-numiţii bogaţi ai Constanţei (iar aici intrau inclusiv cei cu un venit lunar de 1.500 de lei) nu merită reducerea facturii prin subvenţionarea preţului gigacaloriei. „Nu o să distribui egal subvenţia şi pentru sărac şi pentru bogat. Sunt împotrivă!“, susţinea Mazăre. Tot primarul explica faptul că „cei care au maşini de lux şi care câştigă, cât de cât, de la rezonabil în sus, nu vor primi subvenţie, pentru că subvenţia se acordă celor care au nevoie“. „În toată lumea asta, principiul echităţii şi al egalităţii sociale ăsta e: să aduni şi să îi sprijini pe cei care au nevoie“, spunea şeful municipalităţii tomitane.
Ei bine, iată că înainte de turul II al prezidenţialelor 2014 se trece cu uşurinţă peste principii, convingeri, doctrine. Altfel spus, se acţionează astfel încât, „să fie bine, ca să nu fie rău“.
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
Comentarii