Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
15:48 27 01 2025 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Premieră istorică în campania prezidențială Ce-i unește pe patru dintre candidații la Președinție

ro

12 Oct, 2014 21:40 1756 Marime text
Candidații la Președinție nu-i pot ignora. Este vorba despre românii care ar opta pentru monarhie și care reprezintă 30% din totalul populației cu drept de vot, scrie știripesurse.ro.

Pentru prima dată într-o campanie prezidenţială, primii patru pretendenţi la „funcţia supremă” vizează clar electoratul monarhist.

Iată analiza realizată de știripesurse.ro:

Victor Ponta pare în acest moment candidatul care curtează cel mai intens electoratul monarhist. Situaţie normală, dacă ţinem cont de tendinţa premierului de a căuta cu orice preţ voturi peste tot, dar şi paradoxală, dacă punem la socoteală faptul că monarhiştii reprezentau, până nu demult, un electorat anti-PSD.

După ce a câştigat un important capital de imagine prin invitarea Regelui Mihai în Parlament, în 2011, pe vremea USL, PSD a considerat de bună seamă că o relaţie cu Casa Regală merită exploatată. Ceea ce Victor Ponta a şi făcut, uneori mai bine, alteori penibil (dacă ne amintim doar de „masa” lui Ponta alături de Regele Mihai, de Crăciun). Totul a culminat cu aducerea în discuţie a unui referendum monarhie vs. republică.

E curios şi modul în care anumiţi membri ai Casei Regale se lasă parcă exploataţi electoral. O fotografie precum cea de mai jos, apărută în campania electorală pe pagina de Facebook a lui Victor Ponta, nu are tocmai darul de a pune într-o lumină favorabilă echidistanţa Familiei Regale.

Klaus Iohannis este reprezentantul unui partid în care simpatiile monarhiste nu au fost niciodată o raritate. Neamţul din Sibiu a recunoscut că preferă un sistem republican, însă nici din poziţiile sale publice nu lipsesc mesajele menite să perieze orgoliul monarhiştilor. Spre exemplu, pe 23 august, Iohannis transmitea un lung mesaj de apreciere pentru Regele Mihai, care se încheia astfel: „Admiraţia şi recunoştinţa românilor faţă de Regele Mihai I reprezintă cea mai frumoasă dovadă a măreţiei actului regal de acum 70 de ani.”

Republicanul Klaus Iohannis i-a locul unui Crin Antonescu autointitulat monarhist convins. Însă, cum monarhistul Antonescu nu a ezitat niciodată să facă diverse compromisuri pentru a ajunge preşedinte de republică, diferenţa dintre cei doi s-ar putea să nu fie atât de mare. Unii ar fi gata să parieze că mulţi monarhişti vor vota cu Ponta tocmai pentru că Iohannis se arată reticent cu privire la un referendum pe forma de guvernământ. În acelaşi timp, monarhiştii lucizi ştiu că un referendum organizat fără o campanie de informare serioasă ar duce la îngroparea definitivă a temei monarhice în România.


Elena Udrea se înscrie în mod surpinzător pe lista celor care curtează electoratul monarhist. Candidata PMP şi-a „tras” partid monarhist, prin grija lui Aurelian Pavelescu. Ţărăniştii sunt în mod tradiţional monarhişti, iar preferata preşedintelui s-a văzut nevoită să le promită acestora un referendum monarhie vs. republică în schimbul susţinerii la alegeri. Ulterior, însuşi Traian Băsescu, cel care a oripilat monarhişti şi istorici deopotrivă prin atacul la Regele Mihai, s-a pomenit vorbind: „Nu văd niciun impediment să fie organizat referendum naţional pe tema republică-monarhie.”

Călin Popescu Tăriceanu are avantajul unei relaţii îndelungate cu Familia Regală, ceea ce dă o oarecare consistenţă declaraţiilor sale despre monarhie. Totuşi, actualul preşedinte al Senatului nu a fost niciodată un militant prea fervent pentru revenirea la un sistem monarhic. Nici Tăriceanu nu ezită să folosească în campanie tema formei de guvernământ. „E surprinzător de bine cum stă astăzi monarhia în România. Dar încă nu s-a atins masa critică pentru a constata la nivelul societăţii că se poate face o schimbare de regim constituţional”, spunea recent Tăriceanu. După declaraţiile premierului Ponta despre referendum, preşedintele Senatului declară că o astfel de consultare populară s-ar putea face într-un viitor nu foarte îndepărtat.

Dincolo de atenţia nesperată de care se bucură tema monarhiei din partea candidaţilor la preşedinţia republicii, în rândul monarhiştilor nu există o abordare coerentă cu privire la alegeri. Principala organizaţie monarhistă – Alianţa Naţională pentru Restaurarea Monarhiei – a anunţat că nu susţine niciun candidat la preşedinţie. Mulţi monarhişti au adoptat o poziţie radicală şi declară că fie nu vor participa la vot, fie îşi vor anula votul. Există însă, cu siguranţă, şi simpatizanţi ai monarhiei pentru care vor conta declaraţiile candidaţilor în acest domeniu. Poate nu sunt 30% din totalul votanţilor, însă sunt suficient de mulţi încât să asistăm la această premieră istorică: monarhia – printre temele importante din campania electorală.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii