Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
18:07 23 11 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Societatea Academică din România se dezice de "societatea civilă" propusă de Victor Ponta

ro

11 Oct, 2014 11:37 1434 Marime text
Coaliția Societății Civile pentru Dezvoltarea României este propunerea făcută de reprezentanții Guvernului Ponta societății civile în cadrul unei ”reuniuni de lucru pe tema înființării unui grup consultativ de organizații neguvernamentale care să colaboreze cu Primul Ministru și ministerele relevante pe temele de interes pentru societatea civilă din România”.
 
Ideea Coaliției ar fi obținerea unei forme de delegare către un grup restrâns de organizații, care ar avea acces la întâlniri periodice cu premierul. Dacă au existat și voci care au primit cu entuziasm propunerea, Societatea Academică din România (SAR) și alte ONG-uri au fost mult mai reținute, conform jurnaliștilor de la romaniacurata.ro. Reprezentantul SAR Alina Mungiu-Pippidi arată de ce o asemenea coalizare nu este oportună și poate deveni chiar nocivă.
 
“Aud că suntem invitați să ne alăturăm unei Coaliții pentru Dezvoltarea României, la inițiativa Guvernului. Oricât mă bucur că Guvernul și-a amintit de societatea civilă, consider ideea unei asemenea coaliții neoportună, din următoarele motive:
 
Avem destule coaliții spontane, cele organizate de guverne sau donori nu dau niciodată rezultate. Societatea civilă nu are nevoie să fie organizată de guvern. Dacă guvernul ne-ar ferici cu mai puține reglementări, ar fi mai bine. Nu sunt la curent să existe vreun alt stat în UE unde ONG-urile cer aprobare de la ministere să se înființeze și unde judecătorii se amestecă țn viața internă a organizațiilor. Consultări cu societatea civilă se pot organiza perfect fără o coaliție cu acest titlu dedicat. Or mai fi și alți oameni care contribuie la dezvoltarea României. Să nu monopolizam titlul.
 
Cine crede că ar arăta bine Guvernul Ponta având toate sectoarele sociale organizate ca și coaliții pentru dezvoltare să se mai gândească puțin. Modelul se numește corporatist și da, unul din părinții lui e român, Mihail Manoilescu, un admirator al lui Benito Mussolini. Personal prefer mai multă dezordine și spontaneitate în organizarea socială.
 
Finalmente, prefer să fiu consultată pe teme punctuale, la care am competență sau reprezentăm segmente din societate și nu așa, tot timpul. O consultare centrală nu se poate substitui consultărilor legale speciale pe care trebuie să le facă fiecare organ al statului în parte. M-ați convinge dacă ați începe cu o analiză a aplicării Legii 52/2003 (a transparenței decizionale) și a motivelor pentru care este atât de frecvent călcată în picioare, pe tema asta un grup de lucru e oricând binevenit”, spune Alina Mungiu-Pippidi.
 
Sursa: romaniacurata.ro
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii