Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
23:20 22 12 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Profil de candidat - Viorica Dăncilă, candidat la alegerile prezidenţiale 2019 (document)

ro

28 Sep, 2019 00:00 2988 Marime text
Vasilica-Viorica Dăncilă este născută pe 16 decembrie 1963, în localitatea Roşiorii de Vede, România. Politician român, preşedintele Partidului Social Democrat, prim-ministru al României din data de 29 ianuarie 2018, este prima femeie din istoria României care ocupă fotoliul din fruntea Executivului. A fost parlamentar european pentru două mandate succesive. A ajuns la şefia partidului după ce fostul preşedinte al PSD, Liviu Dragnea, a fost condamnat la închisoare cu executare în dosarul angajărilor fictive de la DGASPC Teleorman.
 
Viorica Dăncilă este căsătorită cu Cristinel Dăncilă, manager la OMV Petrom și fost consilier PSD în Consiliul Județean Teleorman. Împreună, cei doi au un fiu, Victor Florin.
Viorica Dăncilă, de profesie inginer, a intrat în politică şi a ajuns una dintre cele mai importante femei în funcţii de conducere din România. Declaraţia sa de avere o puteţi consulta aici.
 
Viorica Dăncilă a devenit membru al Partidului Social Democrat în anul 1996, în organizația din Teleorman a PSD. De-a lungul anilor, a deținut poziții atât în cadrul PSD, cât și în cadrul administrației locale. Viorica Dăncilă a fost consilier local și consilier județean, până în anul 2009, când a fost aleasă ca europarlamentar, pentru un prim mandat. De asemenea, Viorica Dăncilă a deținut în partid funcțiile de președinte de organizație locală, vicepreședinte al Organizației PSD Teleorman, președinte al OFSD Teleorman, cât şi președinte la nivel național al Organizației Femeilor Social Democrate.
 
Viorica Dăncilă a fost propusă la data de 16 ianuarie 2018 de către PSD pentru funcția de prim-ministru în cadrul Comitetului Executiv Național al partidului în urma demisiei prim-ministrului Mihai Tudose, tot din partea PSD. Guvernul acesteia a primit votul de încredere al Parlamentului pe 29 ianuarie 2018.
 

Inginer la Petrom SA

 
Mama Vioricăi Dăncilă era ţesătoare la fabrica de postavuri „Dorobanţul”, iar tatăl era plutonier major în Armata Română. Părinţii premierului au divorţat de tineri, dar acest lucru nu i-a afectat ascensiunea Vioricăi Dăncilă. A urmat primele două clase de liceu la Liceul „Mihai Viteazul” din Ploieşti, iar studiile le-a finalizat la Liceul Energetic din acelaşi oraş. A urmat apoi cursurile Facultăţii Forajul Sondelor şi Exploatarea Zăcămintelor de Hidrocarburi, din cadrul Institutului de Petrol şi Gaze Ploieşti. În 2006 a obţinut diploma de master Spaţiul Public European, în cadrul SNSPA Bucureşti.
 
Potrivit CV-ului, pe care îl puteţi parcurge accesând secţiunea „Documente“, între 1989 şi 1997 a lucrat ca profesoară la Liceul Industrial Videle, iar între 1988 şi 2009 a activat ca inginer Serviciul Monitorizare Producţie, Ţiţei şi Gaze la Petrom SA – membru OMV Group Videle.
 

Viaţa politică

 
În anul 1996 a intrat în politică, în PSD. În anul 2009, Viorica Dăncilă a fost aleasă pe listele Partidului Social Democrat pentru un prim mandat de deputat în cadrul Parlamentului European. Aceasta a activat în cadrul Grupului Alianței Progresiste a Socialiștilor și Democraților din Parlamentul European. În anul 2014, a fost aleasă pentru un nou mandat de europarlamentar, pe listele aceluiași partid. Pe timpul mandatului, a fost
vicepreședinte al Comisiei pentru Agricultură și Dezvoltare Rurală din Parlamentul European, membru în Comisia pentru Drepturile Femeii și Egalitatea de Gen și membru supleant în Comisia pentru Dezvoltare Regională.

 
A deținut și poziția de lider al deputaților social-democrați români din Parlamentul European. În perioada cât a fost europarlamentar, Viorica Dăncilă a fost raportor principal pentru un raport și raportor alternativ pentru alte șase rapoarte, nivel de activitate ce o plasează pe locul 14 din 32 în cadrul europarlamentarilor români. În 2015 a fost nominalizată pentru premiul de cel mai bun europarlamentar la categoria Agricultură. Doi ani mai târziu, în 2017, a fost nominalizată din nou, la două categorii: Drepturile Femeii și Egalitate de Gen, respectiv Cercetare și Inovare.
 
Pe 16 ianuarie 2018, Viorica Dăncilă a fost nominalizată de Comitetul Executiv al PSD pentru funcția de premier. Nominalizarea a venit la o zi după ce Mihai Tudose (PSD) a demisionat ca urmare a retragerii sprijinului politic de către propriul partid. Președintele Klaus Iohannis a acceptat nominalizarea și a numit-o pe Viorica Dăncilă în funcția de prim-ministru al României. Ea a devenit astfel prima femeie din istoria României care ocupă această funcție și al treilea premier al țării în șapte luni.
Cu prilejul alegerilor prezidenţiale, PSD a numit-o pe Viorica Dăncilă, în urma votului membrilor Comitetului Executiv, candidat pentru funcţia de preşedinte al României.
 
Citeşte şi:
 
Declaraţie de avere - Viorel Cataramă, candidat la alegerile prezidenţiale 2019 (documente)



 
 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii