Viziunea pentru reforma educației a lui Theodor Paleologu, candidatul PMP la alegerile prezidențiale
Viziunea pentru reforma educației a lui Theodor Paleologu, candidatul PMP la alegerile prezidențiale
30 Oct, 2019 00:00
ZIUA de Constanta
2680
Marime text
Principalele elemente ce ghidează planul de acțiune al candidatului PMP la președinția României, Theodor Paleogu vizează refacerea solidarităţii şi coeziunii sociale şi canalizarea efortului naţiunii pentru realizarea unui obiectiv de interes național: reforma radicală a educației.
“Cred cu tărie că totul începe și se termină cu educația. Fără acces general la educație, fără creşterea calității vieții cadrelor didactice şi fără creşterea nivelului calității învățămîntului, România nu va putea ține pasul cu Europa şi cu restul lumii”, susține Paleogu.
Potrivit lui Theodor Paleologu - Educația are ca scop formarea autonomiei și libertății individului, iar rolul Educatorului este în primul rînd de mediator; Educația folosește la transmiterea moștenirii, la păstrarea identității naționale și la medierea relațiilor, atît între clase sociale, cît și cu culturile minoritare și nu în ultimul rând, educația trebuie să ajute la medierea între gîndire creativă (catalizatorul pentru inovație și progres) și gîndire critică (catalizator pentru autonomie și diferențiere).
10 inițiative tactice pentru a îndeplinirea viziunii:
- Reforma în educație trebuie să înceapă cu cadrele didactice: prin formarea și actualizarea stilului de predare în așa fel încît acesta să cultive autonomia intelectuală, morală și profesională a elevilor și studenților, prin creșterea remunerării cadrelor didactice și prin definirea unor standarde de calitate relevante.
- Stimularea libertății și competiției prin reducerea și simplificarea reglementărilor pentru acreditare atît la nivel preuniversitar cît și universitar.
- Clasificarea universităților în funcție de performanța academică și concentrarea finanțării pentru cercetare și dezvoltare pe universitățile performante.
- Constituirea unui corp voluntar de profesori-misionari pentru clasele 1-8, remunerați corespunzător, care să deservească zonele defavorizate.
- Consultarea cu mediul privat și cu societatea civilă în vederea constituirii unui plan de susținere și dezvoltare a instituțiilor școlare din zonele defavorizate economic.
- Desființarea inspectoratelor școlare în scopul depolitizării învățămîntului și înființarea unor direcții regionale ministeriale care să se concentreze pe politici publice și controlul standardelor de calitate.
- Dezvoltarea unei reţele de licee profesionale specializate în calificarea forţei de muncă și conectate la realitățile pieței, cu cifre de şcolarizare şi specialităţi stabilite prin consultare cu patronatele.
- Reformarea învățămîntului primar în scopul eliminării învățării mecanice și al dezvoltării gândirii creative, gândirii critice și capacității de dezbatere prin învățare experiențială.
- Creșterea progresivă a alocării de fonduri către Ministerul Educației, pînă la cel puțin 6% din PIB, asigurîndu-se totodată un echilibru între creșterea remunerării cadrelor didactice, ameliorarea infrastructurii și investiția în cercetare și dezvoltare.
- Creșterea semnificativă a numărului de burse acordate de către Statul Român tinerilor din Republica Moldova.
Comandat de Partidul Mișcarea Populară
Executat de ZIUA de Constanța – portal: www.ziuaconstanta.ro
Cod mandatar financiar: 31190006
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
Comentarii