Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
05:31 22 11 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Ambasada SUA - Concurs de eseuri despre toleranta - castigatori

ro

28 Mar, 2012 00:40 2140 Marime text

Centrul Cultural American ii premiaza pe castigatorii concursului de eseuri in limba engleza pentru elevi

"WHAT IS THE MEANING OF TOLERANCE IN THE MODERN WORLD?"

In data de 27 martie 2012, profesori si elevi de liceu, diplomati americani, voluntari Peace Corps si bursieri Fulbright s-au reunit la Centrul Cultural American pentru a-i felicita pe castigatorii concursului de eseuri "What Is the Meaning of Tolerance in the Modern World?"

Concursul a fost lansat in 12 decembrie 2011, pentru a marca implinirea a 63 de ani de la proclamarea de catre ONU a Declaratiei Universale a Drepturilor Omului. In aceasta competitie au participat 361 eseuri scrise de elevi de la 32 licee si colegii din Bucuresti. Liceul Francez „Anne de Noailles" a avut cel mai mare numar de participanti (48 de elevi), urmat de Colegiul National „Iulia Hasdeu" (33 de elevi) si Colegiul National „Matei Basarab" (31 elevi). In evaluarea eseurilor, juriul compus din cetateni americani din cadrul Misiunii Diplomatice a SUA in Romania a tinut cont atat de stilul, cat si de continutul lucrarilor prezentate.

In deschiderea ceremoniei de premiere, Libby Gitenstein, sotia ambasadorului SUA la Bucuresti, i-a felicitat pe toti participantii si a declarat ca: „Toti ati fost de acord ca toleranta este un concept cheie in societatea noastra moderna. Toleranta inseamna sa stii si sa accepti ca ceilalti sunt diferiti si totusi sa-i respecti. Toleranta inseamna sa intelegi motivele pentru care ceilalti sunt diferiti si totusi sa ii apreciezi. Acceptarea diferentelor dintre indivizi conduce la pace si armonie, iar adevarata intelegere a acestora este o dovada de intelepciune".

Cristina Balan, directorul Centrului de Informare ONU in Romania, Emanuel Alecsandru Papagheorghiu, director executiv in cadrul Primariei Municipiului Bucuresti, si Giovana Soare, director de comunicare si resurse umane in cadrul companiei Apa Nova au adresat de asemenea cateva cuvinte celor prezenti si le-au inmanat elevilor inscrisi in concurs diplome de participare.

Premiile pentru ocupantii locurilor I, II si III, si anume un laptop Compaq, un aparat foto digital si respectiv un MP3 player, au fost oferite de Centrul Cultural American.

Cei douazeci si sapte de finalisti sunt:

Alice BANCU - Colegiul National de Informatica "Tudor Vianu"

Ana-Maria BOBE- Colegiul National "Ion Creanga"

Ioana BREZAN - Colegiul National "Matei Basarab"

Corina CERCEL - Colegiul National "Matei Basarab"

Dan CHIRIAC - Colegiul National "Gheorghe Lazar"

Lucian Alexandru CONSTANTIN - Colegiul National "Grigore Moisil"

Răzvan Gabriel DAMACHI - Colegiul National de Informatica "Tudor Vianu"

Cristina DORAN- Colegiul National "Sf. Sava"

Isabela-Marilena GALAN - Colegiul National "Ion Creanga"

Vlad GHITA - Colegiul National "Matei Basarab"

Alina Roxana IONESCU - Colegiul National "Elena Cuza"

Georgiana MODORAN - Colegiul National "Grigore Moisil"

Adrien MORARIU-PATRICHI- Liceul Francez "A. de Noailles"

Alexandru MORARU - Colegiul National "I.L. Caragiale"

Emma Ligia NEAGOE- Liceul Teoretic "C.A. Rosetti"

Iris Andreea NEGOESCU - Liceul Teoretic "Nicolae Iorga"

Anca NISIRIUS - Colegiul National "Grigore Moisil"

Iulia ONISIM - Colegiul National de Informatica "Tudor Vianu"

Paul-Romulus PENCIU - Liceul Teoretic "Mihail Sadoveanu"

Alexandra Florentina PETRACHE - Liceul Teoretic ECOPROF

Alexandra SCUPIN - Colegiul National "Grigore Moisil"

Maria Daria STAN - Liceul Francez "A. de Noailles"

Silviana Ioana STINGHIE - Colegiul National "Gheorghe Lazar"

Alexandra-Larisa TOADER - Colegiul National "Iulia Hasdeu"

Loredana TRAISTARU - Liceul Teoretic "George Calinescu"

Geanina Antonia VATCOVICI - Colegiul National "Iulia Hasdeu"

Cei trei castigatori sunt:

Locul I:

Cristina Doran

Colegiul National „Sfantul Sava", Clasa: X E

Titlul eseului: My Way...? Your Way...?

In eseul sau scris intr-un stil deosebit de sensibil, Cristina Doran sustine faptul ca numai toleranta ne poate ajuta sa relationam cu oamenii din jurul nostru. Ea subliniaza importanta tolerantei, ceea ce inseamna sa acceptam lucruri care nu ne plac neaparat si sa fim constienti de faptul ca putem invata ceva de la oricine.

„A fi tolerant nu se refera doar la acceptarea pasiva ca cineva este diferit - o astfel de situatie este mai aproape de indiferenta decat de toleranta. Nu trebuie doar sa realizam faptul ca exista diferente intre noi si ceilalti; ar trebui sa incercam sa intelegem motivele si modul de gandire care le-au generat", scrie Cristina Doran in lucrarea sa.

Locul II:

Silviana Ioana Stinghie

Colegiul National „Gheorghe Lazar", Clasa: X I

Titlul eseului: What is the meaning of tolerance in the modern world?

Eseul Silvianei Ioana Stinghie, scris sub forma de scrisoare, impresioneaza prin sentimentele pe care le transmite autorul scrisorii. Este de-a dreptul induiosator sa vezi durerea pe care o persoana marginalizata, victima a intolerantei, o poate simti in lumea noastra.

„Daca ni s-ar da sansa sa fim noi insine, am fi mult mai buni decat suntem acum, va spun eu, tineti fruntea sus, aveti curajul sa spuneti ce ganditi; cel putin, puteti incerca. Chiar daca va costa ceva, puteti castiga respectul celorlati. Eu cred in voi, stiu ca puteti face orice doriti sa faceti."

Locul III:

Alina Roxana Ionescu

Colegiul National „Elena Cuza", Clasa: XII D

Titlul eseului: The right way does not exist

Eseul Alinei Roxana Ionescu sustine cu indrazneala faptul ca toleranta inseamna sa stii si sa accepti ca ceilalti sunt diferiti si totusi sa-i respecti. In lumea moderna, toleranta ne este indispensabila pentru a trai si pentru a-i lasa si pe ceilalti sa traiasca.

„Toleranta este puterea de a-i vedea pe ceilalti drept piese lipsa dintr-un puzzle, care se imbina pentru a face un intreg minunat. Ar trebui sa fim in stare sa acceptam si sa apreciem diferentele dintre noi atat timp cat ele ne imbogatesc. Ele ne fac unici. Ele ne fac umani si implicati. In ciuda tuturor prejudiciilor si injustitiei, toleranta scoate la iveala bunatatea noastra, compasiunea noastra si fata noastra dumnezeiasca."

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii