Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
00:18 27 07 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Ambasada SUA felicita Conventia Organizatiilor de Media pentru adoptarea Codului Deontologic Unic

ro

14 Dec, 2009 16:38 1006 Marime text

BULETIN INFORMATIV
Ambasada Statelor Unite ale Americii
Str. Tudor Arghezi 7-9 Bucuresti, Romania Tel: 40 21 – 200 - 3695 Fax: 40 21- 200 - 3723

14 decembrie 2009

Ambasada SUA felicita Convenţia Organizaţiilor de Media pentru adoptarea Codului Deontologic Unic


Vineri, 11 decembrie 2009, Jeri Guthrie-Corn, Adjunctul Şefului Misiunii Diplomatice a SUA, şi Patricia H.H. Guy, Consilier pentru Presă şi Cultură, au fost gazdele unei recepţii în cinstea reprezentanţilor Convenţiei Organizaţiilor de Media care a adoptat recent un cod deontologic unic destinat membrilor săi. La eveniment au participat reprezentanţi din provincie, precum şi asociaţi şi parteneri ai Convenţiei. La recepţie au participat de asemenea Excelenţa Sa, Ambasadorul Mark H. Gitenstein şi doamna Gitenstein.

Discursul Dnei Jeri Guthrie-Corn, Adjunctul Şefului Misiunii Diplomatice a SUA
- pregătit pentru susţinere -

„Bine aţi venit şi vă mulţumesc tuturor pentru prezenţă, mai ales acelora care au parcurs distanţe lungi pentru a ajunge la Bucureşti.

Este o zi specială pentru că avem alături de noi atât de mulţi reprezentanţi ai asociaţiilor de jurnalişti din provincie şi membri ai organizaţiei Convenţia Organizaţiilor de Media, care face eforturi deosebite pentru a asigura un mediu jurnalistic mai bun şi mai viguros în România.

Salutăm de asemenea prezenţa partenerilor dumneavoastră de la alte organizaţii media, precum şi eforturile lor de a creşte profesionalismul jurnaliştilor. Din 1989 până în prezent aţi făcut progrese mari, însă democraţia este o călătorie lungă care nu se opreşte niciodată. Codul Deontologic elaborat de dumneavoastră este un pas în direcţia cea bună.  

Luând în considerare modul în care au evoluat lucrurile în ultimii ani şi campania electorală abia încheiată, Ambasada SUA este foarte impresionată de eforturile pe care le-aţi depus pentru adoptarea acestui cod cu efecte în toată ţara.

Oferiţi un exemplu minunat de colaborare între tipuri diferite de canale media, între jurnalişti din foarte multe judeţe, jurnalişti care vorbesc limbi diferite şi care se ocupă de domenii diferite, de la jurnalism de investigaţie la cel de afaceri, de la politică la sport.

În România, totalitarismul şi cenzura au înfrânat  libertatea jurnalistilor şi libertatea lor de exprimare. Acum, când ne apropiem de aniversarea a 20 de ani de la Revoluţia română, mulţi oameni laudă rolul jucat de Radio Europa Liberă şi Vocea Americii, care au pătruns dincolo de „Cortina de Fier” şi au adus informaţii obiective despre evenimentele din lume în casele invadate de propagandă.

Ambasada SUA este mândră să sprijine presa obiectivă, corectă şi responsabilă din România, prin intermediul declaraţiilor publice şi a programelor pentru jurnalişti sau pentru organizaţii media. Programele noastre includ burse, cursuri, prelegeri ale unor specialişti americani şi finanţări pentru ONG-urile care organizează cursuri pentru jurnalişti, în Bucureşti şi în provincie.

Eforturile Convenţiei Organizaţiilor de Media, dar şi cele ale partenerilor dumneavoastră vor ajuta la construirea viitorului presei româneşti. O presă responsabilă şi profesionistă va responsabiliza autorităţile locale şi centrale şi îi va face pe cetăţeni să conştientizeze rolul lor. Aveţi o misiune extrem de importantă şi, cu cât veţi da dovadă de mai multă responsabilitate, cu atât veţi câştiga mai mult respect din partea publicului dumneavoastră.

Activitatea jurnalistică în folosul publicului şi nu al intereselor anumitor persoane va consolida democraţia şi climatul economic şi juridic din România.

Rolul Ambasadei SUA este acela de a vă susţine şi de a vă fi partener în eforturile dumneavoastră. Vă aşteptăm să ne povestiţi despre acţiunile dumneavoastră de a crea o presă mai bună, să ne solicitaţi implicarea în programe comune şi mai ales să ne cereţi punctul de vedere atunci când relataţi despre noi.

Vă mulţumesc pentru prezenţa din această seară. Un Crăciun fericit şi un An nou fericit tuturor!”

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii