Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
11:43 22 11 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Ambasadorul Norvegiei la Constanta

ro

29 Nov, 2010 23:30 1043 Marime text

Valorificarea nămolului rezidual rezultat din staţiile de tratare a apelor uzate şi a biomasei marine reziduale de pe coasta Mării Negre pentru realizarea unui compozit biosolid inovator ca fertilizator agricol

Susţinut de: Granturi norvegiene - programul Innovation Norway - Programe norvegie de cooperare pentru creştere economică şi dezvoltare continuă în Bulgaria şi România

Scopul acestui proiect este obţinerea unui compozit biosolid inovator (ca nutrient ecologic pentru agricultură), rezultat din amestecul nămolului rezidual din staţiile de tratare a apelor uzate, cu biomasa marină reziduală (algele). Aceste două biomase nu au fost până acum valorificate, nici împreună, nici separat.

Acest compozit nou va fi folosit ca tehnologie neconvenţională ecologică şi inovativă pentru agricultură, având în vedere şi beneficiile protecţiei apelor marine.

Activităţile desfăşurate până la acest moment s-au axat pe următoarele direcţii:

1. Caracterizare exhaustivă: evaluarea parametrilor biologici, microbiologici, fizico-chimici şi biochimici ai biomasei marine reziduale şi ai nămolului rezidual.

2. Identificarea unor variante optime de sterilizare a celor două biomase.

3. Realizarea unor combinaţii şi identificarea proporţiilor optime ale biomasei marine şi ale nămolului pentru obţinerea unor fertilizatori biosolizi ecologici care urmează să fie testaţi pe solul dobrogean.

În aceste trei etape iniţiale derulate până în prezent, toate obiectivele propuse au fost realizate cu succes.

Pe lângă cele trei activităţi principale ale proiectului, s-a realizat şi o strânsă colaborare cu partenerii norvegieni, care au monitorizat proiectul şi ne-au împărtăşit experienţele lor în cadrul unor vizite de lucru: două dintre acestea au fost efectuate de experţi norvegieni în Romania, iar alte două au fost organizate de experţi români în Norvegia. De asemenea, a avut loc un seminar internaţional la care au participat experţi ai tuturor instituţiilor partenere. Pe tot parcursul proiectului de până în prezent, a existat o comunicare permanentă prin e-mailuri, convorbiri telefonice între experţii norvegieni şi cei români.

Rezultatele parţiale ale proiectului au fost prezentate în cadrul a trei conferinţe internaţionale, pentru care au fost elaborate cinci lucrări ştiinţifice având ca autori partenerii români şi norvegieni.

Una dintre cele mai importante realizări ale proiectului nostru a fost cererea de brevet pentru un fertilizator ecologic, la varianta finală a acestui compozit contribuind toţi partenerii implicaţi în proiect.

Ca urmare a progreselor obţinute, a rezultat o nouă propunere de proiect care urmăreşte realizarea unei tehnologii pilot de obţinere a compozitului ecologic.

Apreciem că toate activităţile propuse au fost duse la bun sfârşit iar rezultatele sunt pozitive, de aceea suntem îndreptăţiţi să afirmăm că rezultatele obţinute depăşesc ipotezele ştiinţifice enunţate la începutul proiectului.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii