Centrul Cultural American premiaza castigatorii concursului de eseuri in limba engleza-26.02.2009
Centrul Cultural American premiaza castigatorii concursului de eseuri in limba engleza-26.02.2009
BULETIN INFORMATIV
Ambasada Statelor Unite ale Americii
Str. Tudor Arghezi 7-9 Bucuresti, Romania Tel: 40 21 – 200 - 3650 Fax: 40 21- 200 - 3723
26 februarie 2009
Centrul Cultural American ii premiaza pe castigatorii concursului de eseuri in limba engleza pentru elevi “WHAT HUMAN RIGHT DO I VALUE MOST?”
In data de 26 februarie 2009, profesori si elevi de liceu, diplomati americani, voluntari Peace Corps, bursieri Fulbright si reprezentanti ai ONG-urilor s-au renunit la Centrul Cultural American pentru a-i felicita pe castigatorii concursului de eseuri “What human right do I value most?”
Concursul a fost lansat in 10 decembrie 2008, pentru a marca implinirea a 60 de ani de la proclamarea de catre ONU a Declaratiei Universale a Drepturilor Omului. 117 eseuri scrise de elevi de la 13 licee si colegii din Bucuresti au participat in aceasta competitie. Colegiul National „Iulia Hasdeu” a avut cel mai mare numar de participanti (32 de elevi), urmat de Colegiul National „I.L. Caragiale” (26 de elevi) si Colegiul National „Spiru Haret” (17 elevi). In evaluarea eseurilor, juriul compus din cetateni americani din cadrul Misiunii Diplomatice a SUA in Romania a tinut cont atat de stilul, cat si de continutul lucrarilor prezentate.
In deschiderea ceremoniei de premiere, Jeri Guthrie-Corn, Insarcinatul cu Afaceri al Misiunii Diplomatice a SUA la Bucuresti, i-a felicitat pe toti participantii si a declarat ca: „Scopul nostru a fost sa va incurajam pe voi, tinerii, sa va ganditi ce reprezinta drepturile omului pentru voi si care este importanta lor intr-o societate libera si democratica. Am avut ocazia de a citi cateva dintre eseuri si am fost impresionata de entuziasmul, elocventa si creativitatea voastra”.
Jan Sorensen, Reprezentantul ONU in Romania si Andra Vladu, Marketing Manager al companiei Hewlett-Packard Romania au adresat de asemenea cateva cuvinte celor prezenti si le-au inmanat elevilor inscrisi in concurs diplome de participare.
Compania Hewlett-Packard Romania este cea care a oferit premiul cel mare, un laptop HP. Premiile pentru ocupantii locurilor II si III (un aparat foto digital si respectiv un MP3 player) au fost oferite de Centrul Cultural American.
Cei doisprezece finalisti sunt:
Alexandra ADAM – Colegiul National „Iulia Hasdeu”
Madalina ANGHEL – Colegiul National „Spiru Haret”
Oana BALMAU – Colegiul National „Tudor Vianu”– premiul al doilea
Iulia BELU – Colegiul National „Iulia Hasdeu”
Laura BURTAN – Colegiul National „I.L. Caragiale”
Olivia Ioana DEJEU – Colegiul National Bilingv “George Cosbuc” – premiul intai
Ionut Ovidiu GABROVEANU – Colegiul National „Spiru Haret”
Radu-Ionut JIANU – Colegiul National „Sf. Sava” – premiul al treilea
Andrada Elena MATAUANU – Colegiul National „Iulia Hasdeu”
Mihaela Raluca TABACU – Colegiul National „I.L. Caragiale”
Cristina Sofia VASILE – Colegiul National „Iulia Hasdeu”
Claudiu VELISAR – Colegiul National „I.L. Caragiale”
Cei trei castigatori sunt:
Locul I:
Olivia Ioana Dejeu
Colegiul National Bilingv „George Cosbuc”, Clasa: 12U1
Titlul eseului: Which right is the most important to you?
In eseul sau scris intr-un stil marcat de lirism, stil pe care unul dintre membrii juriului l-a descris drept „plin de insufletire”, Olivia Dejeu sustine ca libera vointa este dreptul fundamental. Ea subliniaza importanta folosirii vointei proprii pentru a contribui la progresul intregii societati.
„Cat timp traim, libera noastra vointa nu ar trebui sa fie constransa de nimic, toti ar trebui sa avem aceleasi drepturi, iar demnitatea ar trebui sa fie aspectul cel mai drag si mai de pret al existentei noastre”, scrie Olivia Dejeu in lucrarea sa.
Locul II:
Oana Balmău
Colegiul National „Tudor Vianu”, Clasa: 12E
Titlul eseului: Being free inside your own head, and outside of it
Inflacararea cu care Oana Balmau apara libertatea de expresie le aminteste cititorilor eseului sau de importanta esentiala a existentei unei societati libere de cenzura si frica.
„Traim intr-o epoca a comunicarii, intr-o lume a politicienilor, a tratatelor, a organizatiilor, a intalnirilor de afaceri si a prezentarilor publice, o lume in care CUVANTUL este cel mai puternic instrument”.
Locul III:
Radu-Ionuţ Jianu
Colegiul National „Sf. Sava”, Clasa: 12C
Titlul eseului: The path to Eden
Eseul lui Radu-Ionut Jianu pledeaza cu indrazneala in favoarea dreptului tuturor oamenilor de a avea drepturi fundamentale, sustinand ca acestea trebuie sa triumfe in fata tendintelor mai putin laudabile ale umanitatii.
„E greu sa-ti inchipui si cu atat mai mult sa creezi o lume in care oamenii au anulat barierele rasei, nationalitatii sau religiei si isi asuma responsabilitatea pentru intreaga umanitate. Si totusi, o lume in care fiecare fiinta umana are dreptul de a avea drepturi e cea mai apropiata de Eden”.
Eseurile celor trei castigatori pot fi citite si pe paginile de internet de mai jos:
Website-ul Ambasadei SUA la Bucuresti
http://bucharest.usembassy.gov/udhr/
Centrul de Informare ONU pentru Romania
http://www.onuinfo.ro/mass_media/comunicate_de_presa/
United Nations Cyberschoolbus
http://www.un.org/cyberschoolbus/
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp