Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
21:18 22 07 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Discursul ambasadorului Mark H. Gitenstein cu ocazia conferinţei de presă privind operaţiunea româno-americană

ro

15 Jul, 2011 17:27 1308 Marime text

Discursul ambasadorului Mark H. Gitenstein cu ocazia conferinţei de presă privind operaţiunea româno-americană
de combatere a criminalităţii informatice

Domnule inspector general Popa,
Domnule procuror şef Olaru,
Domnule prim-adjunct al directorului Serviciului Român de Informaţii,
Domnule adjunct al inspectorului general al Poliţiei Române,
Distinşi membri ai instituţiilor române de aplicare a legii,
Doamnelor şi domnilor,

identified_us_victim_locations.jpgSunt mândru să fiu împreună cu dumneavoastră în această dimineaţă când anunţăm succesul unei ample operaţiuni de combatere a criminalităţii informatice. Autorităţile române de aplicare a legii au efectuat 117 percheziţii care au vizat peste 100 de suspecţi. Douăzeci şi două de persoane au fost acuzate în SUA. Statele Unite ale Americii vor încerca să obţină extrădarea acestor infractori şi a conducătorilor acestor organizaţii infracţionale după derularea procedurilor judiciare necesare în România. Infractorii arestaţi au înşelat peste 2.000 de victime în SUA, suma totală ridicându-se la peste 10.000.000 de dolari. Membrii acestui grup de crimă organizată au păgubit cetăţeni din toate cele 50 de state americane. Criminalitatea informatică este o ameninţare crescândă ce afectează atât cetăţeni din SUA, cât şi din România. Infracţiunile comise pe internet nu sunt limitate de graniţe. Doar cooperând, aşa cum am făcut ieri, putem destructura astfel de grupări infracţionale transfrontaliere şi putem proteja victimele nevinovate.

Adesea pretinzând că sunt membri ai armatei americane, aceşti infractori cibernetici au susţinut că au automobile de vânzare. Ei au folosit încrederea americanilor în armată pentru a păcăli persoane bine intenţionate, care nu bănuiau nimic, să le trimită bani pentru a achiziţiona automobile inexistente. Infractorii cibernetici ne răpesc nu doar banii, ci şi senzaţia de siguranţă personală. Acest tip de infracţiuni ne afectează pe toţi, acum când folosim din ce în ce mai mult internetul şi desfăşurăm afaceri oline.

Succesul acestor perseverenţi membri ai instituţiilor române şi americane de aplicare a legii nu a apărut peste noapte, ci este rezultatul unor ani de muncă susţinută, comunicare clară şi atenţie deosebită pentru detalii. În ultimii zece ani, reprezentanţii instituţiilor de aplicare a legii din România şi SUA au cooperat în activităţi de combatere a infracţionalităţii. Succesul pe care îl anunţăm nu se limitează la arestările abia efectuate. El este punctul culminant al celor zece ani de excelentă cooperare în domeniul aplicării legii cu partenerii noştri din România: Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT), Direcţia de Combatere a Criminalităţii Organizate (DCCO), Serviciul Român de Informaţii (SRI) şi omologii lor din SUA: Biroul Federal de Informaţii (FBI), Serviciile Secrete ale Statelor Unite (USSS), Serviciul American pentru Controlul Imigraţiei şi al Normelor Vamale, Departamentul Justiţiei şi diverse birouri ale procurorilor.

În ultimii cinci ani, agenţi FBI au fost detaşaţi în cadrul Direcţiei de Combatere a Criminalităţii Organizate. De asemenea, Serviciile Secrete ale SUA au colaborat strâns cu reprezentanţii instituţiilor române de aplicare a legii. Aceste parteneriate au condus la numeroase arestări şi puneri sub urmărire.

Colaborarea noastră ar putea servi drept model de cooperare internaţională în domeniul aplicării legii pe mai multe fronturi. Aceste arestări nu ar fi fost posibile fără colaborare în timp real şi schimb de informaţii. Cooperarea noastră se îmbunătăţeşte cu fiecare caz la care lucrăm împreună. Îi felicit pe toţi membrii instituţiilor de aplicare a legii pentru reuşita lor şi pentru succesul acestei operaţiuni.

În numele poporului american, doresc să le mulţumesc tuturor reprezentanţilor instituţiilor de aplicare a legii care au contribuit la realizarea acestor arestări. Extraordinara cooperare dintre organizaţiile de aplicare a legii din România şi SUA reflectă excelenta relaţie bilaterală existentă între ţările noastre. Puternica noastră prietenie ne permite să realizăm lucruri excepţionale împreună. Fie ca susţinerea reciprocă în toate eforturile noastre comune să continue.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii