Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
21:15 22 07 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Discursul Ambasadorului SUA adresat studentilor de la facultatile de drept

ro

14 Nov, 2011 23:16 1008 Marime text

Bună ziua!

Domnule Staş, domnule Ştefan, domnule Stoica, dragi studenţi, dragi prieteni,

Îmi face mare plăcere să particip la evenimentul de lansare al programului organizat de Liderjust. Ştiu că mulţi dintre organizatori sunt absolvenţi ai programelor Fundaţiei Konrad Adenauer, faţă de care am un deosebit respect. Fundaţia Adenauer este un partener apropiat în eforturile noastre de susţinere a reformei statului de drept în România. Atunci când am aflat despre acest eveniment, mi-am adus aminte de o extraordinară întâlnire avută în urmă cu aproape un an cu studenţi la drept şi cu tineri avocaţi. Acea întâlnire organizată de Fundaţia Adenauer a fost un minunat schimb de idei, astfel că aşteptam cu nerăbdare o nouă ocazie de a mă întâlni cu un astfel de grup şi vă mulţumesc pentru invitaţie.

Evenimentul de astăzi face parte din programul „Busolă în carieră". În spatele meu se află o frumoasă emblemă ce ilustrează o busolă, simbol al diversităţii direcţiilor pe care le puteţi urma pe măsură ce vă continuaţi interesanta carieră juridică.

Scopul programului organizat de Liderjust este orientarea acelei busole în direcţia potrivită pentru fiecare dintre voi. Unii dintre voi vor deveni procurori, alţii avocaţi sau judecători. Poate că astăzi se află în această sală un viitor procuror general al României, un viitor judecător al Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie ori un viitor prim-ministru. Toţi sunteţi inteligenţi şi harnici, iar rolul programului şi al stagiilor de mentorat organizate de Liderjust este de a vă ajuta să vă realizaţi visurile ambiţioase.

Această „busolă" care vă orientează în carieră este aşadar importantă şi ar trebui să o puneţi în buzunarul vostru, să o păstraţi aproape de voi şi să o priviţi din când în când pentru a vă asigura că mergeţi în direcţia potrivită. Există resurse extraordinare, precum acest program, care vă pot ajuta să cunoaşteţi puţin mai bine diversele oportunităţi, dar nu uitaţi să rămâneţi întotdeauna pe calea care vă aduce mai multă împlinire.

Însă cer tuturor să faceţi puţin mai mult loc în buzunarele voastre şi mă bucur că pot vorbi cu voi acum, când sunteţi încă studenţi şi aveţi venituri reduse, înainte ca portmoneele voastre să se umple prea mult cu cărţi de vizită şi bani cât să nu mai rămână loc pentru altceva.

Vă cer să purtaţi cu voi şi o altă busolă, busola voastră morală.

Ce este această busolă morală?

Daţi-mi voie să vă explic povestindu-vă puţin despre experienţa mea. Eu am devenit avocat inspirat fiind de un judecător federal din statul meu natal, Alabama, judecătorul Frank M. Johnson şi de lupta sa plină de curaj împotriva segregării pe criterii rasiale.

Judecătorul Johnson a pronunţat multe dintre deciziile hotărâtoare în cazurile ce implicau lupta pentru drepturi civile din anii 1950 şi 1960. Hotărârile judecătoreşti pronunţate de el au dus la desegregarea transportului public, a bibliotecilor şi a şcolilor publice. El a dărâmat falsele bariere juridice instituite pentru a-i împiedica pe afro-americani să-şi exercite dreptul de vot, drept oferit de preşedintele Lincoln, avocat de profesie, odată cu abolirea sclaviei, cu peste 100 de ani în urma acelei perioade. Activiştii pentru drepturi civile precum Rosa Parks şi Martin Luther King Jr. îi inspirau pe oameni să îşi apere drepturile prin proteste de stradă în perioada în care Johnson pronunţa hotărârile judecătoreşti, astfel că protestele şi acţiunile lor ar fi fost infinit mai dificil de realizat fără protecţia juridică asigurată de instanţe.

Dar hotărârile judecătoreşti pronunţate au avut consecinţe grave pentru Johnson. El a fost respins de albii din Alabama. George Wallace, fostul său coleg de la facultatea de drept, l-a numit pe Johnson „mincinos susţinător al desegregării şi al guvernului de reconstrucţie pentru propriul său câştig" în cel mai elocvent dialect sudist. Grupul rasist Ku Klux Klan l-a numit pe Johnson „cel mai urât om din Alabama", iar studenţii albi au dat foc unei cruci pe peluza din faţa casei sale. Judecătorul şi membrii familiei sale primeau constant ameninţări cu moartea, iar casa bătrânei mame a judecătorului a fost incendiată. La fel de curajoasă şi încăpăţânată precum fiul său, ea a scăpat fără nicio rană şi a refuzat să se mute.

Acum, la aproape şase decenii de la importantele lupte purtate de mişcarea pentru drepturi civile din Statele Unite, de cine ne amintim? Ne amintim de laşii care au ales calea cea uşoară şi au conspirat pentru a incendia casa unei bătrâne? Nu, ne amintim de fiul femeii, de cel care în ciuda tuturor presiunilor sociale şi profesionale ale semenilor săi a ales să folosească lefea pentru a ajuta în sfârşit societatea americană să-şi îndeplinească promisiunea făcută celor pe care i-a reprimat într-un mod ruşinos atât de multă vreme. El a înţeles că legea oferă aceeaşi protecţie chiar şi celor mai puternici membri ai societăţii americane; sau, mai degrabă, că legea oferă aceeaşi protecţie în special celor mai puţin puternici.

Vă puteţi da seama cât de mult m-a inspirat pe mine judecătorul Johnson şi cum mi-a influenţat exemplul oferit de el cariera de avocat.

De ce este această busolă morală atât de importantă nu doar pentru fiecare dintre voi, ci şi pentru ţara voastră, pentru patria mea adoptivă, România? Îmi aduc aminte de un citat din „Un om pentru eternitate", unul dintre filmele mele preferate. În film, Sir Thomas Morus, unul dintre oamenii care au dovedit cel mai bine de-a lungul istoriei că şi-au păstrat busola morală interioară spune: „Cred că atunci când oamenii de stat renunţă la propria conştiinţă de dragul sarcinilor publice... îşi conduc rapid ţara către haos".

Busola morală este atât de importantă pentru că dacă aduni laolaltă suficient de mulţi oameni care îşi doresc sincer să îmbunătăţească sistemul, să acţioneze cu bună credinţă, să cultive transparenţa, încetul cu încetul sporeşti credibilitatea sistemului. Şi de ce este atât de important să ai credibilitate?

Daţi-mi voie să vă spun o poveste celebră în jurisprudenţa americană despre o hotărâre judecătorească pronunţată în timpul mandatului lui Andrew Jackson. Jackson a fost al şaptelea preşedinte al SUA, sudist, ca şi mine şi, poate la fel ca mine, un om care îşi exprima direct opiniile. Curtea Supremă a SUA a pronunţat o hotărâre controversată privind suveranitatea pământurilor aparţinând amerindienilor. Preşedintele Jackson a sfidat acea hotărâre judecătorească spunând: „Curtea Supremă a luat hotărârea, acum să o pună în aplicare!" sugerând că ordinele şi actele judecătoreşti sunt aplicabile şi respectate de către public doar dacă instituţia are credibilitate.

Magistraţii nu posedă nici armată, nici poliţie. Ei au doar propria credibilitate şi integritate. Dacă le pierdeţi pe acestea, e ca şi cum nu aţi avea un sistem de instanţe. Aşadar, de fiecare dată când o hotărâre a unuia dintre judecătorii voştri ori o acţiune a unuia dintre avocaţii voştri pare determinată de motive personale ori politice, subminaţi fundamentul sistemului vostru judiciar şi juridic. Subminaţi fundamentul propriului guvern, al propriei democraţii. Toate se bazează pe credibilitate.

Pregătirea voastră vă va oferi posibilitatea de a reprezenta modele şi conducători pentru generaţia voastră. Dacă veţi alege să fiţi activi, să demonstraţi spirit civic, veţi putea schimba lucrurile în bine. Dacă veţi combina cunoştinţele pe care le aveţi, credibilitatea şi pasiunea, veţi reuşi să-i determinaţi să acţioneze pe aceia din generaţia voastră care acum stau indiferenţi pe margine.

Aşa cum spunea Spider Man, unul dintre cunoscutele personaje moderne, „puterea aduce cu sine responsabilitate". Care sunt responsabilităţile voastre?

Să înţelegeţi cât de important este să aveţi nu doar rezultate profesionale bune, ci şi să faceţi fapte bune. Nu vă lăsaţi seduşi de ceea ce este rapid şi uşor de obţinut, indiferent cât de tentant ar putea părea. Încercaţi să înţelegeţi dificultăţile oamenilor obişnuiţi. Iar atunci când veţi vedea clasa politică folosind legea pentru a-i suprima pe cei slabi, luaţi poziţie. Lucraţi pro bono! Îndreptaţi o nedreptate! Luptaţi pentru dreptate!

Vă provoc să fiţi voi înşivă un judecător Johnson ori un Sir Thomas Morus. Sau chiar să fiţi un Spider Man.

Pe scurt, vă rog să nu uitaţi de propria voastră busolă morală.

Vă mulţumesc foarte mult. Răspund cu bucurie întrebărilor voastre.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii