Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
05:41 22 11 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Discursul Ambasadorului SUA - Conferinta privind reforma justitiei si combaterea coruptiei

ro

20 Mar, 2012 22:32 1230 Marime text

Îi salut pe dragii mei prieteni, Cristi Diaconescu, ministrul Afacerilor Externe şi Cătălin Predoiu, ministrul Justiţiei,

Pe co-organizatorul conferinţei, colegul meu, ambasadorul Andreas von Mettenheim,

Pe Beau Biden, procurorul general al statului Delaware.

Doamnelor şi domnilor,

Bun venit la Bucureşti şi la conferinţa privind combaterea corupţiei, organizată de Departamentul de Stat şi de Centrul George C. Marshall. Aşa cum sunt sigur că ştiţi, aceasta este o conferinţă anuală pe care avem privilegiul de a o găzdui anul acesta la Bucureşti.

Anul acesta am ales ca subiect reforma sistemului judiciar şi mă bucur să văd că sunt prezenţi specialişti în acest domeniu complex, din România şi alte 20 de ţări. Crearea unui sistem judiciar independent, competent, eficient, care acţionează în baza unor principii nu este o sarcină uşoară pentru nicio democraţie, indiferent că ea are două secole sau doar două decenii de experienţă.

În Statele Unite ne confruntăm cu această problemă de peste două secole şi eu însumi am dedicat o mare parte a carierei mele acestor lucruri importante. Timp de peste un deceniu m-am ocupat de chestiuni precum selecţia judecătorilor, urgentarea proceselor, reforma sistemului de pedepse împreună cu tatăl lui Beau, actualul vice-preşedinte al SUA, pe atunci membru al Senatului Statelor Unite ale Americii. În cei douăzeci de ani de practică privată am continuat să mă ocup de aceste chestiuni, în special de problema litigiilor civile lipsite de fond.

Noi, americanii, avem un respect deosebit pentru constituţia noastră şi orice discuţie referitoare la aspiraţia noastră de a avea o formă eficientă de guvernământ de tip republican începe de la elaborarea Constituţiei şi de la dezbaterile ce au avut loc în jurul adoptării acesteia. În cazul nostru, ele au luat forma eseurilor federaliste. Aceste articole inegalabile, publicate în secolul al XVIII-lea în ziarele americane de trei dintre părinţii fondatori ai Statelor Unite îi îndemnau pe americani să adopte noua constituţie. Alexander Hamilton a scris „Federalistul nr. 78", articol ce pledează pentru o formă pe atunci inedită a sistemului de instanţe ca parte a noii forme de guvernământ.

Cu elocvenţa sa tipică, Hamilton susţine numirea judecătorilor pe viaţă cu condiţia ca ei să-şi îndeplinească responsabilităţile dând dovadă de „bună purtare". Aceşti judecători aveau să fie numiţi de preşedinte, numirea lor urma să fie aprobată de Senat, ei putând fi înlăturaţi din funcţie doar dacă ar fi fost puşi sub acuzare pentru anumite fapte. Însă fundamentul argumentului lui Hamilton era acela că, aşa cum spunea şi el, judecătorii erau „cel mai bun mijloc de a asigura o aplicare uniformă, corectă şi imparţială a legilor ce poate fi conceput de vreun guvern". Hamilton dedică o mare parte a eseului descrierii tipului de bărbaţi (pe atunci Baroul american includea doar bărbaţi) ce urmau a fi judecători şi sublinierii importanţei ca aceştia să fie un fel de „elită" care să reprezinte o combinaţie unică a inteligenţei şi integrităţii. Ascultându-i în următoarele zile pe doi astfel de bărbaţi care fac parte din sistemul judiciar american, veţi înţelege la ce se referea Hamilton.

Dacă s-ar fi aflat aici în această dimineaţă, Hamilton ar fi fost de acord că fără bărbaţi şi femei care au aceste calităţi, în sistemul de justiţie, este imposibilă abordarea unor probleme precum corupţia şi lipsa transparenţei, care constituie motivul acestei întâlniri anuale. Putem avea cea mai bună poliţie şi cei mai buni procurori, însă fără un sistem judiciar care să soluţioneze aceste cazuri rapid şi corect, toate eforturile sunt în zadar. Sunt sigur ca acesta este motivul pentru care Mecanismul de Cooperare şi Verificare acordă atât de multă importanţă acestor aspecte în cazul Bulgariei şi Romaniei.

Pe lângă cei doi judecători federali veniţi din Statele Unite ale Americii, vom avea ocazia să ascultăm şi alţi specialişti din SUA, România şi din regiune, care se confruntă zilnic cu aceste probleme. Fiecare grup de discuţii va aborda chestiuni vitale pentru reforma sistemului judiciar. Însă aştept cu nerăbdare să aflu concluziile a două grupuri de discuţii ce abordează probleme cu care ne confruntăm în SUA şi pe care le-am înfruntat şi eu în activitatea mea. Primul grup de discuţii din această dimineaţă va aborda tema independenţei şi responsabilităţii sistemului judiciar, chestiune cu care m-am confruntat şi eu în activitatea desfăşurată împreună cu - pe atunci senatorul - Joe Biden privind urgentarea proceselor şi diferenţele dintre pedepsele aplicate.

Care este limita puterii celor care încearcă să reformeze sistemul judiciar prin legislaţie şi începe independenţa sistemului judiciar? Cum garantăm responsabilizarea unui sistem judiciar care îşi apără în mod justificat, dar ostil independenţa? Următorul grup de discuţii abordează tema eticii şi dezvăluirii de informaţii în cazul profesiilor juridice şi problema chiar mai dificilă a garantării integrităţii bărbaţilor şi femeilor care lucrează ca avocaţi şi judecători. Cred că aceste două grupuri de discuţii ar putea fi jumătăţi ale aceluiaşi întreg fiindcă, aşa cum sugerează Hamilton în „Federalistul nr. 78", nu poate exita independenţă şi responsabilitate a sistemului judiciar decât dacă bărbaţii şi femeile care conduc sistemul nu li se poate imputa nimic.

În încheiere aş vrea să spun câteva cuvinte despre invitatul de onoare. Beau Biden îmi este prieten şi este procurorul general al statului Delaware. Procurorul general al statului Delaware este probabil cel mai important procuror general al unui stat din SUA. El are autoritate deplină şi poate deschide orice proces în statul Delaware, lucru unic în SUA. Trebuie menţionat de asemenea faptul că statul Delaware are unul dintre cele mai vechi sisteme judiciare din Statele Unite. Beau aduce o perspectivă şi o experienţă unice la această conferinţă. El a fost consilier juridic rezident în Balcani în anii 1990 şi a participat la conferinţa privind combarea corupţiei de anul trecut, de la Zagreb, precum şi la un eveniment similar organizat la Bucureşti în 2001.

Aşadar, această conferinţă este o ocazie unică pentru noi toţi şi aş vrea să le mulţumesc lui Beau şi invitaţilor noştri pentru participarea la acest eveniment, persoanelor de la Departamentul de Stat al SUA, Centrul Marshall care s-au ocupat de organizare şi în special lui Liam Sullivan şi David Morris, de la Ambasada SUA, pentru lucrurile minunate pe care le-au făcut.

Pentru început, să îl ascultăm pe dragul meu prieten, Cristi Diaconescu, ministru al Afacerilor Externe şi fost ministru al Justiţiei.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii