Discursul Ambasadorului SUA la Conferinta de Antreprenoriat Social
Discursul Ambasadorului SUA la Conferinta de Antreprenoriat SocialBună dimineaţa!
Doamnă Ciurea, doamnă Zevedei, Roxana, Erica, dragi prieteni,
Îmi face mare plăcere să particip la deschiderea conferinţei de antreprenoriat social şi să le urez bun venit câtorva dintre prietenii mei din ONG-urile din România. Am colaborat la multe proiecte de consolidare a democraţiei, iar noi, membrii Ambasadei SUA, suntem mândri de loialitatea pe care o aveţi faţă de această ţară şi de misiunea voastră socială.
Iar dovada faptului că vă pasă foarte mult de categoriile defavorizate cărora v-aţi dedicat este angajamentul de a învăţa abilităţile de antreprenoriat social. Este o nouă direcţie pozitivă în România care, credem noi, va crea noi oportunităţi pentru persoanele care au acces mai greu la piaţa muncii, dar a căror contribuţie la dezvoltarea economică a României poate fi valoroasă. Iar voi veţi reuşi să vă realizaţi misiunea socială, generând în acelaşi timp şi profit.
În această sală se află atât ONG-uri care doresc să înveţe cum să înfiinţeze şi să conducă o întreprindere socială competitivă, precum şi unele dintre ONG-urile care au făcut deja un prim pas în această direcţie. Mă bucur să văd aici reprezentanţi ai unora dintre ONG-urile din ultima categorie, care cu puţin timp în urmă au fost premiate de către NESsT şi Fundaţia Româno-Americană pentru proiecte de întreprinderi sociale şi care se află astăzi aici pentru a vă împărtăşi din experienţele lor.
În ultimii 20 de ani au început să apară întreprinderi sociale în România, însă în scurt timp se vor dezvolta prin forţele proprii, aşa cum s-a întâmplat în alte ţări europene şi în Statele Unite ale Americii, unde organizaţiile non-profit au din ce în ce mai multe activităţi comerciale, deşi în SUA, utilizarea metodelor de antreprenoriat social în sectorul non-profit nu este nouă. Exemplul meu preferat este cel al binecunoscutei organizaţii de cercetaşe, care a început să pregătească şi să vândă prăjituri pentru a-şi susţine activitatea în 1917. Iniţiativa a avut atât de mult succes încât în cele din urmă au extins-o folosind prăjituri preparate special pentru vânzare (după o reţetă specială) pe care le vând şi astăzi ca parte a unui program cu o valoare de 700 de milioane de dolari, condus de fete. Acest exemplu demonstrează că marile succese încep adesea de la mici iniţiative.
În prezent, în SUA, experţii sunt de acord că este foarte important ca sectorul social să aplice o abordare antreprenorială pentru a putea rezolva problemele societăţii. De asemenea, s-a demonstrat valoarea interconectării serviciilor publice şi non-profit în zonele unde există proximitate fizică, care duce la crearea de „cartiere mai întreprinzătoare" ca fundamente pentru crearea de comunităţi mai întreprinzătoare. Un astfel de exemplu de soluţie integrată, lăudată de preşedintele Obama, este programul organizaţiei Harlem Children's Zone (HCZ), creat de Geoffrey Canada şi adresat la începutul anilor 90 unui singur cartier, care în 1997 a fost extins la o zonă de 24 de cartiere. HCZ desfăşoară 20 de programe care implică diverse instituţii şi sunt destinate grupurilor vulnerabile aflate în momente dificile. Programele includ servicii pentru persoanele abia devenite părinţi şi pentru copiii de vârste mici, pregătirea elevilor de liceu pentru angajare, programe de sănătate publică.
La Ambasada SUA ne propunem să realizăm şi în sectorul social ceea ce încercăm să realizăm în sectorul aplicării legii, în sectorul de afaceri, sau în cel guvernamental şi anume să vă ajutăm să consolidaţi instituţii care se finanţează din fonduri proprii şi care sunt din ce în ce mai puţin dependente de Occident şi de Guvernul SUA.
Aşadar, dacă veţi învăţa lecţiile pe care le-am învăţat noi în SUA, şi anume că ONG-urile pot avea succes economic şi comercial şi că se pot susţine reciproc pentru a creşte eficienţa activităţilor, acest lucru va constitui o realizare extraordinară pentru România. Iar noi ne aflăm aici pentru a vă ajuta.
Harvard Business School a înfiinţat Social Enterprise Initiative (Iniţiativa de Antreprenoriat Social) în 1993, pentru a oferi inspiraţie, a-i învăţa şi susţine pe actualii şi viitorii lideri din toate sectoarele în folosirea abilităţilor de management pentru a genera valoare socială. Încă din 1987, Echoing Green găseşte absolvenţi de şcoli de afaceri care să lucreze în sectorul social. Erica Lock vă va oferi exemple de schimbări sociale extraordinare produse de antreprenori curajoşi şi inventivi.
Un exemplu personal care demonstrează valoarea educaţiei în domeniul afacerilor este fiul meu, Ben, care a condus programul de locuinţe ieftine pentru întregul stat Washington din SUA. A vrut să aibă mai mult succes şi, acum trei ani, a fost convins de un fost guvernator al statului Washington să se înscrie la o şcoală de administrare a afacerilor şi să lucreze în sectorul de afaceri pentru o perioadă. A urmat Şcoala de Afaceri din cadrul Universităţii din Washington, tocmai a absolvit, iar acum lucrează la Microsoft, în Redmond, unde va rămâne câţiva ani, după care intenţionează să se întoarcă să lucreze în sectorul non-profit.
Cred cu tărie că aveţi cu toţii trăsăturile necesare pentru a deveni liderii iniţiativelor de antreprenoriat din sectorul social din România şi vă urez succes. Vă mulţumesc.
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp