Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
02:10 27 07 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Discursul Ambasadorului SUA, Mark H. Gitenstein cu ocazia cu ocazia ceremoniei comemorative la monumentul eroilor americani

ro

28 May, 2010 18:29 1102 Marime text

BULETIN INFORMATIV
Ambasada Statelor Unite ale Americii
Str. Tudor Arghezi 7-9 București, Romania Tel: 40 21 – 200 - 3650 Fax: 40 21- 200 - 3723

28 mai 2010

Discursul Ambasadorului SUA, Mark H. Gitenstein cu ocazia  cu ocazia ceremoniei comemorative la monumentul eroilor americani
Parcul Kiseleff
Bucureşti

Domnule Secretar de Stat, distinşi invitaţi, şi mai ales, distinşi veterani,

Cu doar două săptămâni în urmă am avut privilegiul solemn de a rosti câteva cuvinte la ceremonia de repatriere a unuia dintre militarii români căzuţi la datorie, când acesta a fost adus familiei şi ţării sale într-un sicriu acoperit cu drapelul României.

Nu voi uita niciodată suferinţa din ochii părinţilor şi văduvei sublocotenentului Leu. Niciunul dintre cuvintele pe care le-aş fi putut spune în acea zi nu le-ar fi putut alina durerea. Dar astăzi, când suferinţa provocată de pierderea sa începe să se aline, sper că vor înţelege că el nu şi-a dat viaţa în zadar, ci a făcut-o pentru o cauză nobilă.

Astăzi nu fac altceva decât să particip la o tradiţie care are deja peste 140 de ani în istoria ţării noastre, o tradiţie prin care ne amintim de morţii noştri şi de valorile pentru care ei şi-au dat viaţa. Discursul de la Gettysburg al preşedintelui american Abraham Lincoln, probabil una dintre cele mai importante cuvântări ţinute vreodată de un preşedinte american, a fost o astfel de rememorare. Cuvântarea a fost rostită în 1863, cu cinci ani înaintea instaurării acestei tradiţii.

Prin această cuvântare, Lincoln a redefinit scopul celui mai sângeros conflict pe care l-a cunoscut ţara noastră, spunând: toţi oamenii au fost creaţi egali, iar „guvernarea poporului, de către popor şi în interesul poporului nu va pieri de pe faţa pământului”. Într-un sens foarte real, cei aproape 500.000 de militari americani care au pierit în acel conflict şi în alte conflicte în ultimul secol, mulţi îngropaţi în cimitire din ţări străine, au murit pentru a apăra acele valori. Aşa cum a spus fostul preşedinte român, Emil Constantinescu, americanii nu şi-au dat viaţa pentru ocuparea altor teritorii sau pentru putere, ci în slujba unui singur ideal – libertatea.
Acum 66 de ani, militari americani luptau şi îşi dădeau viaţa deasupra teritoriului României, în lupta împotriva fascismului. Şi ei şi-au dat viaţa pentru aceeaşi idee, pentru ca „guvernarea poporului, de către popor şi în interesul poporului” să nu „piară de pe faţa pământului”. De aceea ne aflăm astăzi aici, în Parcul Kiseleff, pe un pământ sacru, şi le datorăm acestora libertatea noastră.

Este o mare alinare pentru noi, ca americani, să ştim că acum, la mai bine de cincizeci de ani de la acele evenimente, militari români stau alături de militari americani, luptând pentru aceleaşi valori şi idealuri. Sublocotenentul Leu şi-a dat viaţa, aşa cum au făcut 5.000 de americani în Afganistan şi Irak, pentru a apăra aceleaşi valori.

Parafrazându-l pe William Shakespeare, putem spune: „cel care îşi varsă sângele alături de mine, este fratele meu”. De aceea astăzi, îi onorăm pe toţi fraţii şi pe toate surorile noastre care şi-au dat viaţa pentru această aspiraţie nobilă a omenirii, „viaţa, libertatea şi năzuinţa spre fericire”.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii