Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
19:19 03 12 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

DISCURSUL ÎNSĂRCINATULUI CU AFACERI AL SUA a.i., DEAN THOMPSON, LA CONFERINŢA INTERNAȚIONALĂ ”HOLOCAUSTUL DIN EUROPA DE SUD-EST”

ro

26 May, 2015 09:25 2567 Marime text
- Pregătit pentru susţinere –
 
Doresc să mulţumesc Institutului Elie Wiesel şi Muzeului Memorial al Holocaustului de la Washington pentru organizarea acestei conferinţe internaţionale pe tema Holocaustului din Europa de Sud-Est.
Este o onoare să mă aflu aici, alături de atâţia distinşi specialişti din domeniile ştiinţelor sociale, filozofiei, relaţiilor internaţionale şi istoriei.
În 2015 se împlinesc 70 de ani de la eliberarea lagărului de la Auschwitz, din Polonia ocupată de nazişti, de la sfârşitul celui de-al Doilea Război Mondial şi de la încheierea celui mai îngrozitoare perioade din istoria modernă a omenirii.
Graţie eforturilor arhivarilor şi cercetătorilor Holocaustului din întreaga lume, există un volum semnificativ de informaţii despre această crimă abominabilă: uciderea sistematică a peste şase milioane de evrei şi a milioane de alte victime nevinovate.
În plus, datorită eforturilor neobosite ale Comisiei Wiesel, cunoaştem acum rolul pe care l-a avut regimul mareşalului român Ion Antonescu în uciderea a peste 250.000 de evrei români şi ucraineni şi a peste 11.000 de romi.
Importanţa acestor eforturi nu poate fi exprimată îndeajuns. Deşi Holocaustul s-a încheiat, moştenirea sa de teroare şi brutalitate continuă să existe, fiind o lecţie pentru generaţiile următoare.
Doar documentând cu acurateţe aceste crime împotriva umanităţii, conservând acele documente şi înfruntând adevărul putem începe să înţelegem şi să combatem acel tip de ură şi discriminare pe care făgăduim să le înfrângem atunci când spunem: „niciodată să nu se repete”.  
Prezenţa domnului ambasador Constantinescu şi a domnului consilier prezidenţial Sergiu Nistor la conferinţa de astăzi demonstrează seriozitatea cu care România abordează istoria Holocaustului din ţară şi conservarea culturii ebraice din Romania.  
Printre măsurile concrete luate de autorităţile din România în ultimii doisprezece ani se numără înfiinţarea Institutului Naţional pentru Studierea Holocaustului din România „Elie Wiesel”, a Centrului de Istoria Evreilor şi Ebraistică de la Iaşi, lansarea Comisiei Wiesel şi inaugurarea la Bucureşti a Monumentului comemorativ dedicat victimelor Holocaustului din România.
Doresc să felicit România pentru eforturile sale de aplicare a multora dintre recomandările cuprinse în importantul raport din anul 2004 al Comisiei Wiesel.
Este absolut necesar să se continue eforturile semnificative depuse de România în ceea ce priveşte atât cadrul legislativ, cât şi cel instituţional, de combatere a anti-semitismului şi a altor manifestări de rasism, xenofobie, discriminare rasială şi intoleranţă.
România va face un alt pas foarte important în această direcţie în 2016, când va prelua preşedinţia Alianţei Internaţionale pentru Memoria Holocaustului (IHRA).
IHRA a fost înfiinţată în 1998, fiind o instituţie interguvernamentală dedicată susţinerii educaţiei despre Holocaust, comemorării acestuia şi cercetării în domeniu la nivel naţional şi internaţional.

Istoria ne învaţă că trebuie să rămânem vigilenţi şi să folosim educaţia ca instrument în combaterea antisemitismului şi negării Holocaustului. IHRA are o misiune importantă şi doresc să felicit România pentru asumarea misiunii de a conduce aceste eforturi anul viitor.
România are multe de oferit membrilor IHRA, date fiind numeroasele sale iniţiative de extindere a cercetării şi educaţiei despre Holocaust din ultimii ani.
Ambasada SUA la Bucureşti a colaborat cu Institutul Wiesel, Muzeul Memorial al Holocaustului din SUA şi cu Ministerul Educaţiei din România la dezvoltarea unui program de pregătire a profesorilor în vederea predării istoriei Holocaustului. Suntem foarte mândri că această colaborare dintre Institutul Wiesel, Muzeul Memorial al Holocaustului din SUA şi cu Ministerul Educaţiei din România continuă şi în prezent.
Totodată, eforturile Ministrului Educaţiei de a include istoria Holocaustului în manualele româneşti şi de a îmbunătăţi calitatea educaţiei despre Holocaust sunt lăudabile.
Ambasada SUA la Bucureşti şi Guvernul SUA doresc să continue colaborarea cu România prin intermediul IHRA, proiecte comune cu Muzeul Memorial al Holocaustului din SUA şi importante oportunităţi de schimburi educaţionale şi culturale precum conferinţa de astăzi. Vă mulţumesc pentru atenţie.
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii