Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
02:10 27 07 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Reflectiile comandantului fidel Tirania odioasa impusa lumii

ro

11 May, 2010 05:28 975 Marime text

Epoca noastră se caracterizează printr-un fapt care nu are precedente: ameninţarea supravieţuirii speciei umane impusă de imperialism lumii.

Dureroasa realitate n-ar trebui să surprindă pe nimeni. Se vedea cum vine cu paşi acceleraţi în ultimele decenii, într-un ritm greu de imaginat.

Înseamnă oare că Obama este responsabil sau promotor al acestei ameninţări? Nu! Demonstrează pur şi simplu că ignoră realitatea şi nu vrea şi nici nu o poate depăşi. Mai degrabă visează lucruri ireale într-o lume ireală. "Idei fără cuvinte, cuvinte fără sens", cum a spus un strălucit poet.

Deşi scriitorul nordmaerican Gay Talese, considerat unul dintre principalii reprezentanţi ai noului jurnalism, a declarat la 5 mai - după cum informează o agenţie de ştiri europeană - că Barack Obama încarnează ceamai bună istorie a Statelor Unite din ultimul secol, ceea ce ar putea fi aşa în anumite aspecte, nu schimbă cu nimic realitatea obiectivă a destinului uman.

Se întîmplă lucruri ca dezastrul ecologic care tocmai s-a produs în Golful Mexic, care demonstrează cît de punţine pot face guvernele împotriva celor care controlează capitalul, care sunt, atît în Statele Unite cît şi în Europa, din cauza economiei globalizate a planetei noastre, cele care decid destinul popoarelor. Să luăm ca exemplu măsurile care pleacă chiar de la Congresul Statelor Unite, publicate de mediile cele mai influente din această ţară şi din europa, aşa cum au fost răspîndite pe Internet, fără să schimb nici un cuvînt.

"Radio şi TV Marti mint cînd difuzează informaţii lipsite de fundament, recunoaşte un raport al Comisiei de Relaţii Externe a Senatului american care recomandă ca ambele staţii să fie retrase definitiv de la Miami şi să fie raeinstalate la Washington pentru a se integra pe "deplin" în aparatul propagandistic al vocii Americii.

"Pe lîngă faptul că-şi înşeală publicul" (...) "ambele emiţătoare folosesc "un limbaj ofensiv şi incendiar" care le descalifică.

"După 18 ani, Radio şi TV Marti au eşuat în încercarea de "a pătrunde în mod sensibil în societatea cubaneză sau să exercite o influenţă asupra guvernului cubanez"..."

"Raportul dat publicităţii în această luni recomandă fuzionarea Oficiului de Transmisii pentru Cuba (OCB) - după siglele în engleză - cu Vocea Americii, radioul oficial de propagandă al guvernului Statelor Unite.

"Probleme cu respectarea normelor jurnalistice tradiţionale, o audienţă minusculă, interferenţe radio din partea Guvernului cubanez, şi suspiciuni de nepotism şi cîrdăşie au afectat programul încă de la început", recunoaşte Comisia prezidată de Senatorul democrat John Kerry."

"Comitetul recomandă scoaterea urgentă a celor două staţii din Miami, subliniind necesitatea de a contracta într-un mod mai echilibrat personalul pentru a obţine "un produs" depolitizat şi profesionist, apreciază senatorii.

"Raportul Kerry face referire la Alberto Mascaro, vărul soţiei lui Pedro Roig, Director General al Radio şi TV Marti, care a fost angajat - graţie rudeniei sale - cu directorul serviciului latinoamerican al vocii americii.

"Documentul detaliază cum în februarie 2007, ex directorul de programe al TV Marti, "împreună cu ruda unui membru al Congresului" şi-au mărturisit vina la o curte federală pentru că au primit aproape 112 000 de dolari comisioane ilegale din partea unui funcţionar al OCB. Ex funcţionarul OCB a fost condamnat la 27 luni de închisoare şi la plata unei amenzi de 5 000 dolari pentru că a a acaparat "50% din toţi banii plătiţi pentru TV Marti pentru producţia de programe de către firma Perfect Image."

Pînă aici articolul lui Jean Allard apărut pe site web al Telesur.

Alt articol, al profesorilor americani Paul Drain şi Michele Barry, de la Universitatea Stanford (California), publicat pe site Internet Rebelion, informează:

"Blocada comercială americană contra Cubei, promulgată după ce revoluţia lui fidel Castro răsturnase regimul lui Batista, a împlinit 50 de ani în 2010. Obiectivul ei explicit a constat în ajutarea poporului cubanez să obţină democraţia, dar un raport din 2009 a Senatului SUA trage concluzia că "blocada unilaterală contra Cubei a eşuat".

"...În ciuda blocadei, Cuba a obţinut rezultate sanitare mai bune decît majoritatea ţărilor latinoaamericane, comparabile cu cele din majoritatea ţărilor dezvoltate. Cuba are speranţa medie de viaţă cea mai înaltă (78,6 ani) şi cea mai mare densitate de medici pe cap de locuitor, 59 de medici la 10 000 de locuitori, precum şi ratele cele mai scăzute de mortalitate la minorii de un an (5,0 la fiecare 1000 de născuţi vii), şi de mortalitate infantilă (7,0 la fiecare 1000 de născuyţi vii) dintre cele 33 de ţări latinoamericane şi din Caraibe.

"În 2006, guvernul cubanez a alocat circa 355 de dolari pe cap de locuitor pentru sănătate" (...). "Costul sanitar anual destinat unui cetăţean din SUA a fost în acelaşi an de 6 714 dolari (...). Şi Cuba a destinat mai puţine fonduri sănătătăţii decît majoritatea ţărilor europene. Dar costurile scăzute sanitare nu explică succesele Cubei, care ar putea fi atribuite accentului mai puternic pus pe prevenirea îmbolnăvirii şi îngrijirile sanitare primare pe care Insula le-a cultivat în timpul blocadei comerciale americane.

"Cuba posedă unul din sistemele sanitare primare preventive dintre cele mai avansate din lume. Prin educarea populaţiei în prevenirea bolilor şi promovarea sănătăţii, cubanezii depind mai puţin de produsele medicale pentru a menţine sănătoasă populaţia. În SUA se întîmplă contrariul, adică se depinde enorm de proviziile medicale şi de tehnologii pentru a menţine sănătoasă populaţia, dar cu un cost economic foarte ridicat."

"Cuba are ratele cele mai înalte din lume la vaccinări şi naşteri asistate de lucrători sanitari experţi. Îngrijirile acordate în cabinete, policlinici şi cele mai mari spitale regionale şi naţionale sunt gratuite pentru pacienţi..."

"În martie 2010, Congresul SUA a prezentat un proiect de lege pentru a întări sistemul sanitar şi a amplifica trimiterea de lucrători sanitari experţi în ţările în curs de dezvoltare" (...) "De asemenea, Cuba continuă să trimită medici să lucreze în unele dintre ţările cele mai sărace de pe planetă, o practică iniţiată în anul 1961."

"Pe frontul american interior, dat fiind recentul impuls dat unei reforme sanitare, există posibilităţi pentru a învăţa de la Cuba lecţii valabile despre cum să dezvolţi un sistem sanitar într-adevăr unviersal, care să pună accentul pe medicina primară. Adoptarea unor politici sanitare mai de succes de la Cuba ar putea fi primul pas spre o normalizare a relaţiilor. Congresul ar putea însărcina Institutul de Medicină să studieze succesele sistemului sanitar cubanez şi cum să iniţieze o nouă eră de cooperare între oamenii de ştiinţă americani şi cubanezi."

La rîndul său, portalul de ştiri Tribuna Latina a publicat recent un articol despre noua Lege de Imigrare din Arizona:

"Conform unui sondaj pe care-l dă publicităţii canalul CBS şi ziarul "The New York Times", 51% consideră că legea este abordarea adecvată a imigraţiei, în timp ce 9% consideră că ar trebui să se meargă şi mai departe în această materie. Faţă de aceştia, 36% consideră că Arizona a mers "prea departe".

"...doi din trei republicani sprijină măsura" (...), "iar că numai 38% din democraţi se declară în favoarea legii..."

"Pe de altă parte, unul din două persoane recunoaşte că este "foarte probabil" ca urmare a acestei norme să fie reţinute "persoane din anumite grupuri rasiale sau etnici mai des decît altele" şi 78% recunoaşte că va însemna o muncă mai mare pentru Poliţie.

"De asemenea, 70% dintre cei intervievaţi consideră probabil ca urmare a acestei măsuri ca numărul rezidenţilor ilegali şi a intrării de noi imigranţi în ţară să sse reducă..."

Joi, 6 mai 2010, sub titlul "Arizona: un mort de foame cu ifose", este publicat un articol al ziaristului Vicky Pelaez în Argenpress, care începe prin a aminti o frază a lui Franklin D. Roosevelt: " aminteşte-ţi, aminteşte-ţi întotdeauna că noi toţi suntem descendenţi de imigranţi şi revoluţionari."

Este un document atît de bine elaborat încît nu vreau să închei această Reflecţie fără a-l include.

"Marşurile mulţimilor la acest 1 mai, de respingere a nefastei legi antiimigraţie aprobată în Arizona, au cutremurat toată America de Nord. În acelaşi timp, mii de americani, politicieni, jurişti, artişti, organizaţii civice, au cerut guvernului federal să declare neconstituţională legea SB1070 care seamănă cu legile din Germania nazistă sau din Africa de Sud în timpul apartheidului.

"Totuşi, în ciuda puternicei presiuni contra nefastei legi, nici guvernul, nici 70% din locuitorii acestei ţări nu vor să accdepte gravitatea situaţiei care s-a creat de a-i folosi pe cei fără acte de identitate ca vinovaţi de severa criză economică pe care o traversează lumea. În timp ce cer bani de la Barack Obama pentru a plăti 15 000 de poliţişti, este radicalizată politica rasistă. Guvernatoarea Jan Brewer a declarat că "imigraţia ilegală implică o creştere a criminalităţii şi apariţia terorismului în stat."

"A-i asimila pe imigranţii ilegali cu teroriştii, autorizează poliţia să tragă în orice persoană numai pentru culoarea pielii, îmbrăcăminte, pentru ce duce în mînă sau chiar pînă la felul de a merge. Fără nici o îndoială, îi va afecta şi pe cei 280 000 de americani nativi care trăiesc marginalizaţi şi în sărăcie extremă ca şi alte minorităţi, pe lîngă hispanici, care şi-au găsit refugiul şi de lucru în această zonă aridă a SUA.

"Urmîndu-l pe republican, Pat Buchanan spune: "Statele Unite trebuie să poarte cea mai puternică cruciadă pentru eliberarea Americii de Nord de hoardele barbare de înfometaţi străini purtători de boli exotice", guvernatoarea Brewer, după ce tună şi fulgeră contra imigranţilor ilegali muncitori cu ziua, muncitori în construcţii, lucrători în serviciile casnice, grădinari, lucrători în salubritate, abordează campania sa contra profesorilor de origină hispanică.

"conform noului său decret, profesorii cu un accent pronunţat nu vor putea să predea în şcoli. Dar nu se termină aici cruciada pentru că "epurarea etnică" în toate timpurile istorice a fost întotdeauna însoţită de ideologie. De acum înainte "studiile şi proiectele etnice" vor fi abolite din şcoli. De asemenea se interzice predarea de teme care pot provoca resentimente pentru o rasă sau clasă socială. Aceasta implică politizarea cunoştinţelor, transformînd miturile create de sistemul american în realitate. De asemenea, înseamnă să-i dezgropi pe gînditorii cei mai respectaţi din SUA ca Alexis de Tocqueville care spunea în 1835 că "locul unde un anglo-american pune piciorul rămîne pentru totdeauna al lui. Provincia Texas aparţine încă mexicanilor, dar curînd nu va mai fi nici un mexican acolo. Şi aşa se va întîmpla în orice parte."

"Singura conştiinţă a rasiştilor este ura şi singura armă pentru a o învinge este solidaritatea dintre oameni. Acest stat a fost deja învins cînd a refuzat să declare zi festivă ziua lui Martin Luther King, boicotul a fost solid şi contondent..."

FIDEL CASTRO RUZ
7 mai 2010

Ora 6:15 pm

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii