Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
23:20 22 11 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Comunicat Arhipiscopia Tomisilui

ro

05 Nov, 2014 11:01 1822 Marime text

Hramul Capelei Militare din Constanța

Vineri, 7 noiembrie, ierarhul Tomisului va oficia slujba Vecerniei la biserica „Sfinții Îngeri” (Capela Militară, bdul. Tomis nr. 170) din Constanța, începând cu ora 16.00.
Pe data de 8 noiembrie, Biserica Ortodoxă cinsteşte soborul Sfinţiilor Arhangheli Mihail și Gavriil. După tradiţia biblică, arhanghelii fac parte din ceata îngerilor apropiaţi Sfintei Treimi. Mihail este cunoscut atât în Vechiul, cât şi în Noul Testament drept căpetenie a „oştirilor cereşti”,  fiind cel ce îl pedepsește direct pe Lucifer, izgonindu-l din cer atunci când s-a răzvrătit împotriva Ziditorului. În limba ebraică Mihail se traduce „Cine este ca Dumnezeu”. Arhanghelul Gavriil este „vestitor al tainelor divine”, înger al bunelor-vestiri dintre care amintim: vestea adusă lui Ioachim şi Anei că o vor naște pe Fecioara Maria, lui Zaharia că va avea un fiu, pe Ioan Botezătorul, iar Fecioarei Maria că îl va naşte pe Fiul şi Cuvântul lui Dumnezeu. Numele său înseamnă „omul lui Dumnezeu” sau „Dumnezeu este tăria mea”.

Sarbătoarea Sf. Nectarie în municipiul Constanța

Sâmbătă, 8 noiembrie, începând cu ora 23.30, Arhiepiscopul Tomisului va oficia Sfânta Liturghie la biserica „Sfântul Nectarie” (zona Medeea, Constanța), sfânt serbat de către Biserică pe data de 9 noiembrie. Credincioșii prezenți la Sfânta Liturghie se vor putea închina moaștelor Sfântului Nectarie (aduse de la biserica „Sf. Nectarie” din Iași) și Sfântului Vasile cel Mare (aduse de la mănăstirea Sihăstria Putnei). Sfintele odoare vor rămâne la acest lăcaș de cult până pe data de 24 noiembrie.
Sfântul Nectarie s-a născut în Selivria, de pe actualul teritoriu al Turciei, pe 1 octombrie 1846. Încă din copilărie a primit o educație creștină, iar la vârsta de 14 ani a plecat la muncă, în Constantinopol.

După programul de lucru, mergea adesea la biserică. Conducătorii Școlii metocului Sfântului Mormânt l-au angajat pedagog și învățător la această școală. A absolvit facultatea de Teologie din Atena. A fost hirotonit preot, apoi mitropolit de Pentapole (în Libia superioară). În anul 1890, a fost trimis în Grecia, unde a fost numit director al Seminarului din Rizareion. Aici s-a preocupat atât de formarea intelectuală, cât și duhovnicească a tinerilor. La bătrânețe a renunțat
la funcție și a înființat mănăstirea Sfânta Treime, pentru călugărițe, pe insula Eghina.
Datorită dragostei pentru Dumnezeu și oameni, a primit darul vindecării, dovedit în special în vremea Primului Război Mondial. A murit în anul 1920.
În septembrie 1953 trupul a fost deshumat, găsit neputrezit și răspândind bună mireasmă. În anul 1961 a fost canonizat de către Biserica Greciei.
 
Biroul de Comunicare
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii