Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
23:48 22 12 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Programul IPS Teodosie de Sfinții Epictet și Astion

ro

04 Jul, 2014 11:40 1553 Marime text
Duminică, 6 iulie, de la ora 7.30, IPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, va oficia Sfânta Liturghie la mănăstirea „Sfinții Mucenici Epictet și Astion” de la Capidava, așezământ monahal, care, pe data de 8 iulie, își serbează hramul.
Luni, 9 iulie, începând cu ora 18.00, Ierarhul Tomisului va oficia slujba Vecerniei la biserica „Sfinții Epictet și Astion” din Constanța (Aleea Veteranilor, nr. 11, kilometrul 5).
Marți, 8 iulie, IPS Teodosie va răspunde invitației Preasfințitului Visarion, Episcopul Tulcii, și va participa la prăznuirea sfinților dobrogeni Epictet și Astion la mănăstirea Halmyris (localitatea Murighiol), locul descoperirii sfintelor moaște.
 
Aproape de actualul sat Dunavăţul de Jos, în cetatea Halmyris (Tulcea), au pătimit Epictet şi Astion, cei mai vechi mucenici de pe teritoriul României. Potrivit actului lor martiric, păstrat astăzi doar într-o copie din sec. XV, ei au pătimit în anul 290, ca urmare a persecuţiei dezlănţuite de împăratul Diocleţian (284-305). Sfântul Epictet era preot, originar din părţile Răsăritului ducând o viaţă curată. Astion era un tânăr chipeş, nepot al senatorului roman Iulian. Era păgân, dar, întâlnindu-se cu preotul Epictet şi ascultându-i cuvintele pline de înţelepciune, se converteşte la creştinism. Apoi, împreună, se îmbarcă şi pleacă spre Halmyris. Sosind în cetate comandantul Latronianus a aflat că există doi străini care i-au întors pe mulţi de la cinstirea zeilor. Auzind aceasta a poruncit ca cei doi să fie supuși chinurilor. Pe 8 iulie 290 i s-a tăiat capul întâi lui Astion, apoi preotului Epictet.
 
Mănăstirea Capidava a fost înființată în data de 1 iulie 2007, în apropierea cetății omonime, unde, încă din anii 518-520, exista o episcopie. La așezământul monahal de la Capidava au fost construite, în anul 2009, paraclisul cu hramul „Intrarea în biserică a Maicii Domnului” și corpul de chilii. Anul trecut, pe 8 iulie, Ierarhul Tomisului a pus piatra de temelie a bisericii mari, ocrotite de Sfinții Epictet și Astion, și a sfințit paraclisul. Corpurile de chilii au fost construite în stil arhitectonic brâncovenesc, cu pridvor deschis la parter și balcon la etaj.
 
Biroul de Comunicare
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii