Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
15:42 21 11 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Consiliul Comunelor si Regiunilor Europei

ro

08 Dec, 2009 21:36 2807 Marime text

COMUNICAT DE PRESA

Consiliul Comunelor si Regiunilor Europei

Comitetul Director, Berlin, 30 noiembrie - 1 decembrie 2009

Asociatia Comunelor din Romania a fost reprezentata la aceasta intalnire de domnul presedinte Emil Draghici, primarul comunei Vulcana Bai, judetul Dambovita si de doamna prim - vicepresedinte Mariana Gaju, primarul comunei Cumpana, judetul Constanta.

Ordinea de zi a cuprins urmatoarele teme :

- Seminarul CCRE 1989, un nou rasarit pentru democratie in Europa Centrala si Orientala; 20 ani dupa caderea Zidului Berlinului si succesul miscarii Solidarnosc. Ce lectie, ce consecinte pentru guvernele locale si regionale?

- Deschiderea Comitetului Director : adoptarea ordinii de zi, aprobarea listei de decizii de la reuniunea de la Malmo (22 aprilie); pentru informare, proiectul listei deciziilor reuniunii Secretarilor Generali si Directori (Madrid, 1-2 octombrie), darea de seama a Biroului Executiv (Viena, 5 noiembrie), schimbarea componentei Biroului Executiv, alegerea noului secretar general al CCRE, raportul despre punerea in practica a programului de lucru pe anul 2009, ultimle informatii despre impactul crizei financiare si economice, Statele Generale ale CCRE trecute si viitoare: Statele Generale din Malmo (aprilie 2009): ratificarea Declaratiei finale si a rezolutiei, 25 State Generale, Cadiz, 2012;

- Lucrari politice ale CCRE si mai ales: raportul primului an al noului sistem al raporturilor, probleme politice de actualitate, bilantul Comitetului de Gestiune Financiara (Paris, 18 septembrie), aprobarea cheltuielilor pe anul 2008, adoptarea programului de lucru pe anul 2010 si mai ales: pregatirea unei autoevaluari a CCRE pentru anul 2010, adoptarea proiectului de buget pe anul 2010, relationare europeana, orase si guverne locale unite si afaceri internationale, probleme relative la adeziunea la CCREA

Deschiderea sesiunii este sustinuta de domnul Michael Haupl, Guvernatorul Vienei, care a prezentat derularea evenimentelor istorice din anul 1948 pana in prezent cu cele mai importante evenimente care au transformat tarile Europei, inclusiv revolutia din decembrie 1989 din Romania.

Evolutia evenimentelor scoate in evidenta dorinta de democratie si libertate a cetatenilor Europei. Nevoia de dezvoltare economica a tarilor este strans legata de dezvoltarea sociala care s-a derulat cu dificultate. Democratia in Europa Centrala si de Est s-a instaurat in ani, prin descentralizare. Incet, incet s-a reconstruit o intreaga economie, un sistem economic cu conditii mai bune pentru locuitori.

S-a vorbit de asemenea despre autonomia administrativa dupa decembrie 1989, autonomie care a dus la infiintarea Asociatiilor Municipalitatilor.
O autonomie reala implica autoguvernare urmand ca prin descentralizare sa intelegem despartirea efectiva de stat prin adoptarea unor forme asemanatoare celor federative (regionalizare). Numai o astfel de masura radicala poate rupe legaturile de subordonare si dependenta dintre stat si comunitatile locale sau regionale. Eliberarea de sub tutela statului este obligatorie pentru ca diferitele grupuri de cetateni sa constientizeze apartenenta la comunitati restranse, traditionale si specifice ce le determina sa aiba scopuri si interese comune.

Egalitatea de sanse, intre femei si bărbati reprezinta un drept fundamental, o valoare comuna a Uniunii Europene si o conditie necesară pentru indeplinirea obiectivelor de crestere, ocupare a fortei de muncă și coeziune socială la nivelul UE. Deşi există încă o serie de inegalităţi, în ultimele decenii, UE a făcut progrese semnificative pentru ca femeile şi bărbaţii să beneficieze de şanse egale. Acest lucru se datorează, în primul rând, legislaţiei privind tratamentul egal, măsurilor destinate să integreze principiul egalităţii de şanse în toate politicile comunitare şi măsurilor specifice privind promovarea femeilor, atat in viata politica, cat si administrativa.

Infratirea este un instrument diplomatic foarte important.

Infratirea este o reuniune dintre doua municipalitati care cauta sa se asocieze pentru a actiona intr-o perspectiva europeana, avand obiectivul de a rezolva problemele cu care se confrunta si dezvoltarea unor legaturi de prietenie din ce in ce mai stranse intre acestea.
Valorile primare care caracterizeaza infratirile: prietenia, cooperarea si intelegerea reciproca intre popoare in Europa.
Infratirile sunt expresia unitatii si identitatii europene. Ele reprezinta fara indoiala cea mai vizibila forma de cooperare europeana, dovada fiind miile de municipalitati si orase care au panouri indicatoare la intrarea pe teritoriul lor cu numele colectivitatilor locale cu care sunt infratite.
Infratirea este deopotriva un instrument flexibil si cu valente multiple. Infratirile se pot concretiza intre sate, aglomeratii urbane, municipalitati, orase, provincii, metropole etc.
Acestea pot acoperi o larga paleta de activitati si pot implica numerosi actori, din doua sau mai multe comunitati.
Un bun parteneriat de infratire poate aduce multe beneficii unei comunitati. Adunand impreuna oameni din diverse regiuni ale Europei, infratirile ofera cadrul pentru a impartasi probleme, schimburi de opinii si intelegerea diferitelor puncte de vedere asupra oricaror chestiuni pentru care se manifesta interesul comun sau ingrijorarea comuna.

Prim - Vicepresedinte,
Ec. Mariana Gaju
Primarul comunei Cumpana, judetul Constanta

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii