Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
16:32 21 11 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

2% pentru Recifele din Marea Neagră

ro

28 Jan, 2016 10:05 1505 Marime text
Cele opt recife artificiale, amplasate anul trecut de Mare Nostrum în dreptul Cazinoului din Constanța, au arătat necesitatea și viabilitatea unui proiect de creștere a diversității faunistice în Marea Neagră. În scurt timp, s-a demonstrat că pe structurile artificiale s-a dezvoltat o floră marină bogată, care a atras nenumărate viețuitoare. Imaginea căluțului de mare, surprins de scafandrii parteneri în proiect, este greu de uitat!
Se știe că peștii, care trăiesc în ape de adâncime medie, sunt adesea atrași de pietre sau epave care oferă adăpost în fața curenților, mareelor și prădătorilor, crescând în același timp potențialul de hrănire. Scoicile așezate pe recif pot oferi zone de așezare valoroase pentru alge marine și vietuitoare nevertebrate, precum și adăpost pentru organisme ce trăiesc pe fundul apei, oferind oportunități suplimentare de hrană pentru un număr mare de animale.

Construcția unui recif artificial, crește numărul de animale capabile să trăiască într-o anumită zonă pe fundul apei.

Oricine poate redirecționa 2% din impozitul pe venit către întreținerea recifelor pe care le-am amplasat în mare și construirea altora noi!

Recifele artificiale sunt un instrument de management pozitiv, care poate fi folosit pentru a permite zonelor naturale suprasolicitate să se recupereze și de a crea zone de pescuit de calitate aproape de anumite puncte de acces. Apar, totodată, efecte benefice pentru scafandri de agrement, pescari și în economia comunităților locale, prin creșterea dimensiunilor populațiilor de pești din recife, precum și mărirea efectivelor de specii prezente într-o anumită zonă.

Pentru construirea cu succes a unor recife noi, este esențială o planificare cuprinzătoare. Materialele, localizarea recifelor, geamandurile, permisele, zona de asamblare, mâna de lucru, finanțarea, transportul și posibilele conflicte de interese trebuie să fie luate în considerare, cu atenție, la începutul unui astfel de proiect. Soluțiile, în acest caz, vor fi elaborate de o comisie care reprezintă autoritățile locale și de stat, experți locali și naționali în biologie marină, sport și pescuit comercial, autorități din domeniul turismului și alte persoane fizice interesate.

Fiți alături de Mare Nostrum pentru a îmbogăți ecosistemul Mării Negre!
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii