Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
16:11 23 11 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

ABC-ul Îngrijirii Animalelor de Companie, un proiect naţional pe placul copiilor

ro

16 Jun, 2015 12:36 1203 Marime text
Bucureşti, 16 iunie 2015. S-a încheiat cea mai nouă ediţie a programului educaţional „ABC-ul Îngrijirii Animalelor de Companie” desfăşurat la iniţiativa Asociaţiei Producătorilor de Hrană pentru Animale de Companie, în parteneriat cu Inspectoratul Şcolar General al Municipiului Bucureşti şi Asociaţia Generală a Medicilor Veterinari din România, cu sprijinul şcolii de dresaj Planeta Ham Ham, MaxiPet Romania şi Cabinetului Veterinar Dr. Gălbinaşu.
În perioada aprilie-iunie 2015, Asociaţia Română a Producătorilor de Hrană pentru Animale de Companie (ARPAC) a desfăşurat o nouă ediţie a programului educaţional care îi învaţă pe copii cum să-şi îngrijească animalul de companie. Ediţia din acest an a fost de departe cea mai importantă din punct de vedere al şcolilor care au ales să se înscrie în program. Peste 70 de şcoli din Bucureşti şi din alte 15 localităţi  - oraşe mari ca Iaşi, Constanţa, Timişoara, Cluj, dar şi localităţi din mediul rural,  au desfăşurat activităţi atât la clasele primare,  cât şi la clasele de gimnaziu. Existenţa unui astfel de program în şcoli a reprezentat un prilej pentru elevi de a-şi aduce animaluţele de companie la şcoală şi de a învăţa ce este important pentru micii lor necuvântători. 
”Elevilor le-a placut cel mai mult să povestească despre propriile animale de companie şi despre felul în care le îngrijesc. În urma informaţiilor din prezentare cu toţii au concluzionat însă că mai au destule de învăţat despre îngrijirea lor. Conţinutul prezentării a fost apreciat, în special sfaturile practice legate de hrana, igiena sau vizita la doctor” – spune Doamna Mihaela Milos, profesor la Colegiul Tehnic Electrotimiş din Timişoara.
În cadrul acestei ediţii a programului, peste 6.000 de elevi din cele 75 de şcoli înscrise au învăţat ABC-ul Îngrijirii Animalelor de Companie alături de învăţători şi profesori, cât şi de medicul veterinar Raluca Nae, care le-a explicat elevilor din şcolile bucureştene cum să aibă grijă de animaluţele lor, ce hrană să le ofere în funcţie de vârstă sau rasă şi cât de important este să le iubească. De asemenea, micuţii au înţeles cât de important poate fi un animal de companie în viaţa unui om nevăzător.
 "Astăzi am inteles ca şi animalele sunt fiinţe cu nevoi asemănătoare omului: nevoia de hrana, nevoia de adăpost, nevoia de afecţiune, nevoia de protecţie" sau  " Şi animalele au drepturi: dreptul la sănătate, dreptul la un spaţiu numai al lui, dreptul de a alege să se joace, să aibă anumiţi prieteni etc" – spun elevii de la Şcoala Gimnazială "Spiru Haret" Ţăndărei, Ialomiţa.
Pentru a marca finele acestei ediţii, pe 9 iunie 2015 a avut loc Gala de încheiere  organizată la Planeta Ham-Ham din Bucureşti. Evenimentul a fost înseninat de zambetele a peste 100 de participanţi – elevi, profesori şi părinţi, care s-au bucurat de un moment de dresaj şi de magia baloanelor tematice şi desenelor pe faţă, cât şi de un concurs cu premii realizat pe baza cunoştinţelor dobândite la orele de educaţie.
”Suntem foarte bucuroși că anul acesta am reușit să extindem programul ABC-ul îngrijirii animalelor de companie la nivel național. În acest fel, cât mai mulți copii pot învăța cum să își aleagă un animal de companie și ce îi trebuie acestuia ca să fie fericit alături de familie. Proiectul este foarte apreciat de copii, părinți și profesori deopotrivă, dar și la nivel european, în rândul partenerilor ARPAC. Pregătim multe surprize pentru anul următor, când vom relua această minunată acțiune.” a declarat Gratziela BAHACIU, Secretar General al ARPAC.  
Pe durata campaniei educaţionale, profesorii au avut acces la materialele de predare prin intermediul platformei online www.petabc.ro, de unde au putut descărca manuale despre pisici şi caini, minighidul îngrijirii animalelor, chestionare de verificare a cunoştinţelor şi alte materiale educative care au reuşit să transforme lecţiile într-un program de relaxare. Şi pentru că orice faptă bună trebuie răsplătită, toţi copiii au primit din partea MaxiPet România vouchere de reduceri şi cadouri pentru ei şi animaluţele lor, iar meritul profesorilor şi învăţătorilor a fost recunoscut printr-o diplomă de asistent veterinar. Mai mult decât atât, platforma online www.petabc.ro reprezintă nu doar un suport bibliografic pentru profesori, ci şi un forum în care cei interesaţi pot primi sfaturi de la specialiştii în îngrijirea animalelor.
Deşi începe vacanţa de vară, PetAbc.ro rămâne alături de prietenii săi, cu sfaturi de la specialişti (medici veterinari şi psihologi).
Parteneri: Ministerul Educaţiei şi Cercetării, Asociaţia Generală a Medicilor Veterinari din România, Maxi Pet, Gălbinaşu Vet, Ştiri ONG, Zooland, Planeta Ham Ham.
Despre ARPAC
Fondata in 2003 ARPAC este o organizatie non-guvernamentala, non-profit, creata pentru a reprezenta, sprijini si sustine interesele comune ale membrilor sai, importatori si producatori de hrana pentru animale de companie. Din 2006 ARPAC este membra a Federatiei Europene a Producatorilor de Petfood (FEDIAF). Membrii ARPAC sunt: Mars Romania, Nestle Romania, Royal Canin Romania, Nordic Petfood Distribution si Angst S.A.

Contact presa: nicoleta.talpes@imagefactory.ro
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii