Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
06:17 26 12 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

APMGR - noul guvern trebuie să introducă de urgență calculul diferențiat al taxei clawback pentru prevenirea dispariției de pe piață a medicamentelor cu preț accesibil și distrugerii industriei farmaceutice locale

ro

17 Mar, 2014 14:52 1851 Marime text
BUCUREȘTI, 17 martie 2014 - Asociația Producătorilor de Medicamente Generice din România (APMGR) cere guvernului introducerea imediată a calculului diferențiat al taxei clawback pentru evitarea dispariției de pe piață a unor medicamente cu prețuri accesibile, care sunt utilizate de 70% din pacienții români. Continuarea aplicării taxei clawback în forma actuală poate duce și la distrugerea capacităților de producție farmaceutică din România, care sunt exclusiv producătoare de medicamente generice. 
                                        
Se vorbește atât de mult și emoțional de atât de necesara actualizare a listei de medicamente compensate, încât s-a uitat de problema mult mai gravă a lipsei accesului la medicamentele de bază, cele folosite zi de zi de bolnavi,” a declarat Dragoș Damian, Președintele APMGR. „Iar soluția la această problemă există și poate fi aplicată imediat: dacă pentru actualizarea listei guvernul trebuie să găsească finanțarea necesară, pentru asigurarea accesului la medicamentele cu preț accesibil nu trebuie decât să implementeze imediat soluția calculului diferențiat al taxei clawback,” a adăugat Damian. 
 
APMGR a propus deja autorităților o soluție pentru calculul diferențiat, bazată pe introducerea unei proporții de maximum 65% în calculul procentului 'p' din formula clawback: această soluție a fost agreată de CNAS și acceptată de Ministerul de Finanțe ca fiind neutră din punct de vedere bugetar. Un calcul diferențiat pentru medicamentele cu preț accesibil, care sunt în majoritatea lor medicamente generice, ar afecta pozitiv două treimi din tratamentele utilizate în prezent în România, care tratează cele mai vulnerabile categorii sociale, respectiv medicamentele pentru afecțiuni cardiovasculare, reumatice, ale aparatului respirator, precum și antibioticele la prețuri accesibile.
 
Probabil că am putea evita astfel dispariția de pe piață a unor medicamente care, datorită poverii fiscale, ajung să aibă costuri de producție cu mult mai mari decât valoarea la care pot fi comercializate,” a spus Damian.  
 
APMGR susține că încurajarea consumului de medicamente generice rămâne singura soluție realistă de asigurare a accesului la tratament al tuturor pacienților, în condiții de menținere sub control a costurilor publice. În acest sens, APMGR solicită autorităților să considere, pe termen mediu, excluderea producătorilor de medicamente generice de la plata taxei clawback. În acest sens, măsura introducerii calculului diferențiat al taxei clawback pentru medicamentele generice trebuie privită ca o măsură tranzitorie. 
 
APMGR continuă să susțină actualizarea periodică a listei de medicamente compensate, dar atrage atenția că finanțarea acesteia exclusiv prin taxa clawback este nerealistă și ar putea crea probleme majore în ceea ce privește accesul populației la tratamentele de bază. În acest sens, APMGR continuă să susțină alocarea de fonduri suplimentare pentru finanțarea introducerii de medicamente noi pe lista de medicamente compensate și salută inițiativa autorităților de a înființa noi organisme specializate care să studieze eficienţa terapeutică și economică a noilor tratamente. 
 
Pe de altă parte, APMGR face un apel la reținere și responsabilitate în comunicarea publică referitoare la efectele miraculoase pe care actualizarea listei de medicamente compensate le-ar avea asupra pacienților în suferință. „Să încercăm să nu creăm pacienților așteptări care nu vor putea fi împlinite, doar de dragul unor interese pur comerciale,” a adăugat Damian.
 
***

Despre APMGR:
Asociația Producătorilor de Medicamente Generice din România (APMGR) - www.apmgr.org - reprezintă principalele companii producătoare de medicamente generice din România: Actavis, AC Helcor, B. Braun Pharmaceuticals, Biofarm, Dr. Reddy’s, Egis, Fresenius Kabi, Gedeon Richter, Glenmark Pharmaceuticals, Infomed Fluids, Krka, Labormed, Magistra CC, Medochemie, Sandoz, Terapia-Ranbaxy, Teva, Zentiva. APMGR este afiliată la Asociaţia Europeană a Producătorilor de Medicamente Generice (EGA - European Generic Medicines Association), organizația reprezentativă a industriei producătoare de medicamente generice și biosimilare din Europa.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii