Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
01:20 23 12 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Asociația Elevilor din Constanța (AEC) cere suplimentarea finanțării învățamântului în municipiul Constanța cu 7 milioane de lei

ro

28 Jan, 2016 10:02 1360 Marime text
Astăzi, în cadrul dezbaterii publice pe marginea proiectului bugetului municipiului Constanța pe anul 2016, Asociația Elevilor din Constanța va solicita suplimentarea bugetului destinat învățământului cu suma de 7 milioane lei, dintre aceștia 5 milioane de lei destinați cheltuielilor materiale cu bunuri și servicii, iar 2 milioane de lei pentru mărirea fondului de burse.

În proiectul bugetului pentru anul 2016, Primăria Municipiului Constanța a cuprins 22 milioane de lei destinați învățamântului, dintre care 4 milioane de lei cu destinația de cheltuieli materiale cu bunuri și servicii. Considerăm necesară mărirea cu 5 milioane de lei a sumei destinate cheltuielilor materiale, însumând astfel 9 milioane de lei. AEC este de părere că prin creșterea cheltuielilor pentru bunuri și servici vor putea fi asigurate condițiile optime de învățare pentru elevii din municipiul Constanța, astfel fiind stopat flagelul așa-zisului fond al școlii.

În propunerea de buget supusă dezbaterii publice, fondul de burse este în cuantum de 3 milioane de lei. AEC solicită suplimentarea acestuia cu 2 milioane de lei, astfel însumând un cuantum de 5 milioane lei. Această mărire va permite, în urma stabilirii numărului de beneficiari, creșterea cuantumului burselor.

De asemenea, în cadrul dezbaterii AEC va solicita și creșterea fondului destinat activităților de tineret, acordat în temeiul Legii tinerilor nr. 350/2006, la suma de 200,000 lei. În momentul de față, Primăria Constanța a stabilit fondul destinat activităților de tineret la un cuantum de 80,000 lei. Creșterea cu 120,000 lei este necesară pentru desfășurarea unor activități de amploare. Totodată, propunem ca din fondul pentru activități de tineret, suma de 60,000 lei să fie destinată organizării de activități în cadrul programului național Școala altfel.

“Primăria Municipiului Constanța a bugetat pentru învățământ, în anul 2016, suma de 22 milioane lei. Este un progres, dar este insuficient. Comparativ, municipiul Iași alocă pentru învățamânt suma de 38 milioane lei, iar municipiul Cluj-Napoca 55 milioane lei. Dacă propunerile noastre vor fi transpuse în bugetul adoptat vinerea aceasta, finanțarea învățamântului în municipiul Constanța va crește la 29 milioane lei, iar cheltuielile cu bunuri și servicii vor crește la 9 milioane lei, de la 4 milioane cât este propus în prezent. Creșterea cheltuielilor materiale este imperioasă, acesta fiind singurul mod în care poate fi stopată colectarea fondului școli, în prezent elevilor fiindu-le ceruți bani pentru cheltuielile cu bunuri și servicii, cum ar fi: instrumentele de scris la clasă, schimbarea mobilierului clasei, papetărie etc. Este obligația autorităților locale să se îngrijească că elevii care studiază în respectiva localitate beneficiază de condiții optime
de învățare. De asemenea, atragem atenția că autoritățile locale au obligația de a aloca bani în bugetul local pentru asigurarea pazei unităților școlare.” a declarat președintele Asociației Elevilor din Constanța, Constantin-Alexandru Manda.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii