Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
15:17 26 12 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Asociația Elevilor din Constanța împreună cu Asociația Tinerii Europeni pentru România lansează în dezbatere o propunere legislativă

ro

13 Nov, 2014 14:49 1444 Marime text
Asociația Elevilor din Constanța împreună cu Asociația Tinerii Europeni pentru România lansează în dezbatere o propunere legislativă prin care dispozițiile art. 18 din Legea educației naționale sunt puse în acord cu ultima decizia a Curții Constituționale a României în privința studiului disciplinei religie în școli.

Propunerea legislativă corectează dispozițiile legale criticate de către Curtea Constituțională a României astfel încât drepturile constituționale de conștiință ale elevilor, precum și dreptul părinților de a decide în cazul minorilor sub vârstă de 14 ani, să poată fi respectate. Astfel, propunerea reglementează în mod corect statutul disciplinei religie, ținând cont atât de opțiunile legitime ale elevilor cât și de discernământul acestora. Astfel, în cadrul ciclului gimnazial, conform propunerii, elevii vor studia istoria religiilor, predată în mod obiectiv de către cadrele didactice specializate urmând ca abia în ciclul liceal elevii să poată opta pentru studiul unei religii în mod confesional cu profesori avizați de către cultele recunoscute de către stat. Această modificare este absolut necesară pentru a respecta libertatea de conștiință a copiilor care se află în procesul de dezvoltare. Codul Civil ne arată că părinții pot decide confesiunea minorulu
i până la vârsta de 14 ani. După această vârstă, copiii își pot alege singuri religia. Pentru ca această alegere să nu fie una influențată de către terți, este absolut necesar ca elevii să aibă o cultură generală despre toate religiile și modul în care acestea au evoluat. Această măsură în mod evident va crește și toleranța religioasă, în spiritul valorilor europene.

Asociațiile vor transmite în cel mai scurt timp propunerea către Camera Deputaților și vor solicita adoptarea unei măsuri în regim de urgență deoarece prevederile legii trebuie corectate în termen de 45 de zile, conform art. 147 alin. (1) din Constituția României, republicată.

„Considerăm că valorile europene privind separarea bisericii de stat și necesitatea unei societăţi seculare, pentru a evita conflictele religioase, sunt fundamentale pentru democraţia românească și modernizarea României. Astfel, considerăm că proiectul de lege propus va asigura libertatea de conștinţă a elevilor și va permite implementarea principiilor europene în domeniul studiului religiei, a declarat Marius Ghincea, președinte ATER.

„Decizia Curții Constituționale trebuie respectată. Opinia noastră este că religia trebuie predată în funcție de dezvoltarea intelectuală a elevilor. Speram că parlamentarii să înțeleagă necesitatea adoptării acestei propuneri legislative în cel mai scurt timp pentru a nu deregla procesul educațional.” a declarat Andrei Eduard Burghelia, președinte AEC.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii