Asociatia Salvati Dunarea si Delta sesizeaza Garda Nationala de Mediu privind actele de braconaj
Asociatia Salvati Dunarea si Delta sesizeaza Garda Nationala de Mediu privind actele de braconajComunicat de presă
Bucureşti, 22 septembrie 2009
„Dar nişte icre de sturion ai? Unele mai prohibite, că vreau să dau o petrecere. Care sunt mai interzise?“
„Da, mă, găsim. Îmi spui de care vrei. Toate-s interzise, stai liniştit…“
Asociaţia Salvaţi Dunărea şi Delta sesizează încă o dată Garda Naţională de Mediu, Agenţia Naţională pentru Pescuit şi Acvacultură, Jandarmeria Română şi Poliţia Română privind actele de braconaj din zona podului Giurgeni, judeţul Ialomiţa.
Zilnic, arătând cu mâinile desfăcute dimensiunile peştilor scoşi la vânzare, zeci de braconieri invită conducătorii auto care traversează podul de peste Dunăre din localitatea Giurgeni, judeţul Ialomiţa, să cumpere specii de peşte a căror comercializare este strict interzisă. Înfloritorul comerţ ilicit se desfăşoară nestingherit de ani buni, dialogul dintre braconieri şi potenţialii cumpărători atingând de multe ori forme absurde, ca cele din titlul comunicatului de faţă. Faptul că autorităţile de control nu au adoptat nicio măsură evidentă pentru stoparea comerţului ilegal ne determină să credem că situaţia este cunoscută şi tolerată în mod conştient de către acestea.
Sesizarea făcută către instituţiile competente este însoţită de două înregistrări cu camera ascunsă: una dintre ele realizată de echipa „Salvaţi Delta”, în iunie 2008, iar cealaltă, realizată de echipa publicaţiei „Academia Caţavencu”, la începutul lunii septembrie a acestui an. Ambele înregistrări dovedesc că pescuitul şi comercializarea sturionilor – interzise din 2006 pentru o perioadă de zece ani – sunt activităţi care se desfăşoară în continuare pe cursul Dunării.
În acelaşi timp, având în vedere nenumăratele sesizări ale Asociaţiei Salvaţi Dunărea şi Delta privind actele de braconaj de la Podul Giurgeni şi din Delta Dunării în general, cele două înregistrări sunt dovezi ale ineficienţei şi ale corupţiei autorităţilor de control.
Astfel, Asociaţia Salvaţi Dunărea şi Delta solicită instituţiilor responsabile să dispună toate măsurile necesare pentru identificarea persoanelor care se fac vinovate de încălcarea normelor legislative privind pescuitul speciilor de sturioni, precum şi pentru combaterea şi stoparea braconajului de pe cursul Dunării şi de pe teritoriul Deltei Dunării.
Pentru înlesnirea misiunii de control, Asociatia Salvaţi Dunărea şi Delta pune la dispoziţia organelor competente numerele de telefon la care pot fi contactaţi făptaşii: 0724.161.891 („Adi Peşte”), 0732.957.190 (Dan), 0732.104.726 (Stelică), 0766.919.921 („George Peşte”). Menţionăm că aceste numere au fost puse la dispoziţie chiar de către braconierii în cauză, „dacă mai vreţi şi altă dată!”
„Braconajul înseamnă nu doar o banală preocupare zilnică a unor vilegiaturişti infracţionali, mai mult sau mai puţin locali, ci înseamnă corupţie în Poliţie, în Gardă, în Procuratură şi un dezinteres endemic pentru problemele de mediu ale unui judeţ care este în proporţie de aproape 80% sit Natura 2000. Şi, nu în ultimul rând, cel mai mare genocid acvafaunistic din Delta Dunării”, a declarat Liviu Mihaiu, preşedintele Asociaţiei Salvaţi Dunărea şi Delta.
Înregistrările pot fi urmărite aici, unde veţi regăsi şi dialogul din titlul comunicatului de presă.
Pentru detalii, vă rugăm să-l contactaţi pe domnul Costel Popa, directorul Asociaţiei Salvaţi Dunărea şi Delta, telefon 0723 334 053, e-mail: costel.popa@salvatidelta.ro
Către Garda Naţională de Mediu
Bulevardul Unirii, nr. 78, bloc J2, sector 3 Bucureşti
Nr. /18 septembrie 2009
Stimate domnule Comisar General Silvian Ionescu,
Subscrisa Asociaţia Salvaţi Dunărea şi Delta, cu sediul în Strada Aviator Ştefan Sănătescu, nr. 38A, etaj 1, sector 1, Bucureşti, cod 011478, reprezentată prin Costel Popa, având funcţia de Director, în baza Ordonanţei Guvernului nr. 27/2002 privind reglementarea activităţii de soluţionare a petiţiilor, aprobată cu modificări şi completări prin Legea 233/2002, formulăm prezenta:
SESIZARE
Prin care vă solicităm următoarele:
- să constataţi încălcarea prevederilor Ordinului nr. 262/330 din 2006 privind conservarea populaţiilor de sturioni din apele naturale şi dezvoltarea acvaculturii de sturioni din România, art. 3, alin. (1), lit. a) şi lit. b).
- să dispuneţi toate măsurile necesare, în conformitate cu atribuţiile ce revin instituţiei potrivit normelor legale în vigoare, pentru identificarea şi pedepsirea persoanelor care se fac vinovate de încălcarea prevederilor legislative sus-menţionate, conform materialelor ataşate.
- să demaraţi o anchetă prin care să evaluaţi amploarea fenomenului braconajului pe teritoriul Deltei Dunării şi pe cursul Dunării, precum şi perpetuarea acestuia de la an la an şi să dispuneţi toate acţiunile necesare pentru combaterea şi stoparea lui.
În susţinerea sesizării, anexăm următoarele:
- înregistrare camera ascunsă din data de 4 septembrie 2009, realizată de echipa publicaţiei Academia Caţavencu.
- înregistrare camera ascunsă din data de 6 iunie 2008, realizată de echipa Asociaţiei Salvaţi Dunărea şi Delta.
Ambele înregistrări prezintă dovezi flagrante ale încălcării normelor legislative în vigoare privind pescuitul şi comercializarea speciilor de sturion – interzise în România din anul 2006 până în 2016 –, în zona localităţii Giurgeni, judeţul Ialomiţa.
Cu stimă,
PETENTA
Asociaţia Salvaţi Dunărea şi Delta
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp