Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
21:32 20 12 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Avem bere cu aditivi!

ro

04 Jun, 2009 19:02 1593 Marime text

COMUNICAT DE PRESĂ

Informaţie furnizată de: Asociaţia pentru Protecţia Consumatorilor din România
Data: 5 Februarie 2009, Bucureşti
Ref: Redd’s

 Avem bere cu aditivi!

Berea este o bautura slab alcolizata, naturala, obtinuta din urmatoarele ingrediente naturale: malt, hamei, apa si drojdie de fermentatie.  Calitatea ingredientelor influenteaza calitatea berii. Maltul contribuie la culoarea berii, hameiul confera gustul amarui, aroma, imbunatatind capacitatea de spumare  si conservabilitatea, iar apa trebuie sa nu fie poluata si a aiba o duritate redusa.

In ultima perioada de timp, pe piata berii din Romania, se comercializeaza berea cu aditivi, sortiment ce are in compozitie acid malic, caramel amoniacal si diverse arome.
„Acest sortiment induce in eroare consumatorii, deoarece in constiinta consumatorilor berea este un produs 100% natural, iar astfel de sortimente ar trebuie sa fie denumite bauturi slab alcolizate tip bere. Iar unii producatori din Romania incalca legislatia referitoare la etichetare prin mentionarea pe cutie a carameluilui nu a ingredientului folosit, in speta caramel amoniacal, fapt ce prezinta mari confuzii”, a declarat Costel Stanciu, Presedintele Asociatiei pentru Protectia Consumatorilor din Romania.
  
Germania a reusit sa rezite lobby-ului  realizat de producatorii  europeni de bere,  incluzand,  in Anexa 4 din Regulamentul  CE nr. 1333/2008 al Parlamentului European si al Consiliului din 16 decembrie 2008 privind aditivii alimentari, o dispozitie imperativa/obligatorie prin care se interzice folosirea aditivilor alimentari la fabricarea beri traditionale germane.

E 150c Caramel amoniacal
Colorant maro artificial, pe bază vegetală. Se obţine din combinaţiile de zaharuri cu ajutorul amoniacului. Se poate obţine şi din porumb sau sfecta modificate genetic. În testarea pe animale, produsele derivate au generat spasme şi au dus la scăderea numărului de limfocite.  Consumul frecvent nu este recomandat.
E296 – Acid Malic.
Acidifiant artificial sau natural, existand in celulele vii. Se obtine din organisme modificate genetic. Poate provoca tulburari de metabolism.

Informatii interesante pentru editori:
Berea cu prea multă spumă: Temperatura berii este prea ridicată; Presiunea este prea mare; Butoiul a fost agitat;
Berea cu puţin dioxid de carbon: Temperatura este prea joasă; Presiunea este prea mică; Paharul prezintă urme de detergenţi sau de agenţi de limpezire
Bere tulbure: Berea a stat le o temperatură foarte scăzută sau a îngheţat; Paharul este murdar; Robinetul sau conductele dozatorului sunt murdare
Bere cu gust neplăcut: Berea a stat la o temperatură prea ridicată şi a suferit o a doua fermentaţie; Paharul sau dozatorul este murdar;

Produsul bun se recunoaşte după modul de ambalare. Tradiţional cel mai bun capac este capsula coroană metalică cu plută având la interfaţa dintre plută şi bere o foiţă de aluminiu. În zilele noastre pluta este înlocuită cu plastic. Dopurile în întregime din plastic sunt inferioare capselulelor metalice.
Sticla este mai bună decât PET (polietilen tereftalat). Actualmente s-au inventat materiale plastice cu proprietăţi de barieră foarte bune, dar noi vă sfătuim să preferaţi ambalajele din sticlă, in special cele inchise la culoare. Protecţia pe care o oferă scade de la maro, verde la alb. 


Pentru orice alte întrebări şi răspunsuri apelaţi numerele de telefon 021.311.02.43, fax 021.315.71.49 sau la adresa de e-mail: relatiipublice@apc-romania.ro.


Laura Pascu
PR Manager APC România
0722.653.210

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii