“Cum calatorim?”
“Cum calatorim?”COMUNICAT DE PRESA
Asociatia Studentilor si Medicilor Voluntari impreuna cu Fundatia Centrul de Medicina Turistica Marea Neagra, Directia Judeteana de Tineret Constanta, Spitalul de Boli Infectioase Constanta, Directia de Sanatate Publica Judeteana Constanta si Spitalul Clinic Judetean de Urgenta Constanta deruleaza in perioada 1.09.2009-31.11.2009 proiectul “Cum calatorim?”. Acest proiect urmareste informarea si sensibilizarea tinerilor in ceea ce priveste riscurile pe care le pot intalni in momentul calatoriilor atat in tara cat si in afara granitelor si este finantat de Directia Judeteana de Tineret Constanta.
Ca si rezultat al proiectelor desfasurate anterior s-a constantat din completarea chestionarelor si in urma discutiilor purtate cu elevii implicati, necesitatea derularii acestui proiect ca si educatie medicala a tinerilor, adolescentii fiind interesati de aceasta problema si sugerand ca astfel de notiuni ar fi trebuit sa se introduca in programa lor de invatamant si incurajandu-ne sa desfasuram in continuare aceste proiect.
Pentru tara noastra, educatia medicala este o problema. Conform studiilor educatia medicala in ceea ce priveste conduita medicala in cazul calatoriilor lasa de dorit. Tinerii nu stiu la ce boli se pot expune in zonele in care calatoresc, nu stiu cui sa se adreseze in cazul contactarii unor boli, ce vaccinuri trebuie sa faca in momentul in care pleaca intr-o calatorie, unde sa se adreseze inainte de plecarea in calatorie.
Activitatea din cadrul proiectului a inceput prin derularea primei etape , reprezentata de realizarea unui training amanutit in ceea ce priveste medicina calatorului, acest training fiind sustinut de Prof. Univ. Dr. Rugina Sorin si dr. Dumitru Irina, medici primari boli infectioase in cadrul Spitalului de Boli Infectioase Constanta.
O a doua etapa a inceput prin sustinerea unei prezentari interactive la orele de dirigentie din licee si in cadrul Facultatii de Medicina Constanta, cursul adresandu-se tinerilor cu varsta cuprinsa intre 15 – 25 ani. Prezentarile contin date necesare informarii tinerilor despre riscurile calatoriilor, unde se pot adresa, ce pot face in momentul in care au o problema din punctul de vedere al sanatatii. Se vor purta discutii cu tinerii participanti, din care se va incerca cunoasterea problemelor pe la care le pot intampina in viata de zi cu zi. Acest proiect s–a finalizat saptamana aceasta in liceul Carol I si se va derula in zilele urmatoare si in cadrul liceului Eminescu si Colegiului National Mircea cel Batran.
Asociatia Studentilor si Medicilor Voluntari este o structura asociativa, nonprofit, având ca scop educarea, informarea şi dezvoltarea în domeniul medical a comunitătii, precum şi acordarea de ajutor moral şi material persoanelor suferinde.
ASMV se adreseaza atat studentilor si cadrelor medicale, incercand sa faciliteze acumularea de cunostinte si experienta, cat si tinerilor din afara ariei medicale, prin campanii de informare si preventie. Alaturi de proiectele ce vizeaza sanatatea publica, ASMV sprijina actiunile de protectie a mediului si acorda suport moral si material celor in suferinta.
Va multumim!
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp