Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
21:03 21 11 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Factură mai mică la curent, cu becul potrivit !

ro

01 Nov, 2010 22:54 1002 Marime text
Pe măsură ce Uniunea Europeană stabileşte standarde tot mai ridicate privind eficienţa energetică, soluţiile pentru iluminatul locuinţelor devin tot mai ecologice. În fiecare casa, în medie, există în jur de 10 - 15 becuri, iar lumina lor reprezintă 10% din factura la electricitate. De aceea, alegerea unui bec care să ofere şi lumină bună, dar să fie şi economic, este foarte importantă! Asociaţia pentru Protecţia Consumatorilor din Romania oferă consumatorilor informaţii despre gama largă de becuri eficiente din punct de vedere energetic existentă pe piaţă, cu avantajele si inconvenientele fiecăreia, despre eliminarea becurilor ineficiente şi legislaţia europeană în domeniu.

Noi tipuri de becuri - noi ambalaje: Care este cel mai potrivit pentru mine?

Uniunea Europeană elimină treptat vechile becuri incandescente şi trece la un iluminat mai ecologic. În prezent sunt disponibile mai multe tipuri de becuri cu diferite caracteristici: becuri cu LED, lămpi fluorescente compacte (LFC) şi becuri incandescente îmbunătăţite. Una din caracteristicile acestor noi tipuri de becuri este aceea că sunt foarte economice. LFC-urile, de exemplu, consumă cu 65% până la 80% mai puţină energie decât becurile incandescente convenţionale. Becurile incandescente îmbunătăţite folosesc tehnologie pe halogen şi consumă cu 20% până la 45% mai puţină energie pentru a furniza aceeaşi cantitate de lumină, în comparaţie cu becurile incandescente convenţionale. Ambalajul becurilor conţine acum mai multe informaţii despre produs pentru a vă ajuta să faceţi cea mai bună alegere în funcţie de nevoile dumneavoastră.

De câtă lumină am nevoie?

Măsurarea eficienţei luminoase în waţi (W) poate induce în eroare, deoarece diversele tipuri de becuri existente în prezent necesită diferite niveluri de putere pentru a produce aceeaşi cantitate de lumină. Din acest motiv, este mai uşor să se măsoare eficienţa unui bec în termeni de cantitate de lumină: lumeni (lm). De exemplu, 1300-1400 lm este echivalentul unui bec vechi cu incandescenţă de 100 W. Ambalajul becului va menţiona cantitatea de lumină prin intermediul unei pictograme care indică numărul de lumeni produşi de becul respectiv. În cazul în care cantitatea de lumină este extrem de importantă pentru dumneavoastră şi este necesar adeseori să o reglaţi utilizând un variator de tensiune, trebuie să verificaţi dacă becul pe care urmează să îl achiziţionaţi funcţionează cu variator de tensiune. O pictogramă referitoare la varierea tensiunii imprimată pe ambalajul fiecărui bec vă va indica dacă respectivul bec funcţionează sau nu funcţionează cu variator de tensiune. Ar trebui întotdeauna să verificaţi această pictogramă în cazul LFC-urilor şi al LED-urilor, deoarece multe dintre ele nu vor funcţiona cu variatoare de tensiune standard.

Cumpăr un bec pentru a-l utiliza la locul de muncă sau acasă?

Alegerea becului corespunzător pentru locurile unde vă petreceţi cea mai mare parte a timpului este foarte importantă. Nimeni nu vrea să fie stresat(ă) acasă sau să se simtă adormit(ă) la locul de muncă din cauza alegerii greşite a produselor de iluminat! Din acest motiv trebuie să acordaţi atenţie pictogramei referitoare la culoarea luminii de pe ambalajul becului înainte de achiziţionarea acestuia. Măsurată în grade Kelvin (K), culoarea luminii (cu alte cuvinte, „temperatura" luminii) poate varia de la rece la caldă. O valoare Kelvin mică (de exemplu, 2700 K) proiectează o lumină mai caldă, care este mai relaxantă şi, prin urmare, mai potrivită pentru uzul casnic (de exemplu, în camera de zi). Cu cât este mai mare valoarea Kelvin a becului (de exemplu, peste 4000 K), cu atât lumina produsă este mai rece. Lumina rece este, de obicei, preferată la locul de muncă.

Voi folosi becul în locuri unde petrec mult timp zilnic?

Este esenţial să alegeţi şi să achiziţionaţi becurile cele mai eficiente şi cu o durată de viaţă mai lungă pentru uzul în locuri unde petreceţi mai multe ore pe zi, astfel încât să puteţi reduce consumul total de curent electric şi necesitatea unor lucrări de întreţinere. Pictograma cu durata de viaţă de pe ambalajul becurilor vă poate ajuta în acest sens, întrucât indică numărul de ore în care un bec va funcţiona până la defectare. Dacă becurile au o durată de viaţă mai lungă, veţi avea mai puţină bătaie de cap cu schimbatul lor. Mai mult, pe ambalajul tuturor becurilor există o etichetă energetică europeană ce indică mai multe clase energetice (de la A la G) care vă ajută să identificaţi cele mai eficiente becuri. Pentru a furniza aceeaşi cantitate de lumină, o lampă fluorescentă compactă (clasa A) va avea nevoie doar de o treime din cantitatea de curent electric utilizată de un bec incandescent îmbunătăţit (clasa C). Puteţi economisi mulţi bani alegând becurile cele mai eficiente.

Voi folosi becurile în interior sau în exterior?

Temperatura ambiantă a locului unde vor fi folosite becurile constituie un factor important care trebuie avut în vedere în momentul achiziţiei. Becurile incandescente îmbunătăţite, de exemplu, sunt mai rezistente la temperaturi extreme, în comparaţie cu LFC-urile sau cu LED-urile. Prin urmare, va trebui să vă asiguraţi întotdeauna de existenţa unei pictograme referitoare la temperatura de funcţionare, atunci când achiziţionaţi becuri care vor fi utilizate în exterior şi expuse la schimbări de temperatură. Becul ar trebui să poată funcţiona la temperaturi care sunt aşteptate în spaţiul în aer liber unde este utilizat.

Cât de des voi folosi becul?

Majoritatea LFC-urilor sunt foarte economice, dar permit un număr minim de comutări aprins/stins mai redus până la defectare. Prin urmare, LFC-urile standard (3000-6000 de comutări aprins/stins) nu trebuie utilizate în spaţii în care este posibil să fie aprinse şi stinse des -în medie de mai mult de trei ori pe zi -de exemplu, în toalete sau pe coridoarele cu senzori de mişcare. Totuşi, există LFC-uri concepute să reziste la comutări frecvente. Din acest motiv, înainte de a achiziţiona orice bec, trebuie să găsiţi pictograma relevantă care indică numărul de comutări aprins/stins până la defectare. Mai mult, întrucât unele dintre noile tipuri de becuri au nevoie de mai mult timp până se aprind şi pot furniza cantitatea maximă de lumină (de exemplu, LFC-urile standard), este foarte important să fie identificată pictograma cu timpul de aprindere, care va indica cât de repede poate un bec să ajungă la cantitatea totală de lumină.

Ce să faceţi atunci când o LFC se sparge sau se arde?

Trebuie să ştiţi că LFC-urile conţin o cantitate mică de mercur - mai puţin de 5 mg, care este de câteva ori mai redusă decât cantitatea de mercur conţinută de alte produse de uz casnic, cum ar fi termometrele şi bateriile de tip vechi. În cazul puţin probabil în care se sparge o LFC, trebuie să aerisiţi camera înainte de a curăţa lampa cu o cârpă umedă. Se va evita contactul cu cioburile şi nu se va folosi aspiratorul. O modalitate prin care se poate rezolva problema scurgerii mercurului, în cazul spargerii accidentale a becului, constă în achiziţionarea de LFC-uri cu înveliş incasabil. Ambalajul becurilor conţine o trimitere la un site web unde producătorul explică în detaliu ce trebuie să faceţi cu o LFC care s-a spart. Asemenea multor altor produse electrice, noile becuri nu trebuie aruncate cu gunoiul menajer, ci duse la punctele speciale de colectare.

Pentru mai multe informaţii, vizitaţi site-ul web www.e-lumen.eu, care conţine si un ghid interactiv pentru alegerea becurilor.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii