Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
07:01 25 12 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Inceputul de an vine cu vesti foarte bune pentru copiii cu leziuni cerebrale

ro

07 Jan, 2013 13:08 2587 Marime text

Incepand din data de 12 Ianuarie prima grupa de 12 copii va incepe terapia ABR (Reabilitare Biomecanica Avansata) in Romania. O echipa internationala formata din specialisti din Belgia si Macedonia se va deplasa la Constanta pentru 5 zile unde ii vor evalua pe copii si ii vor invata pe parinti sa aplice aceasta terapie acasa cu copiii lor. Fiecare copil va primi un program particularizat in functie de deformarile pe care copiii cu diferite forme de paralizii cerebrale le au. Sunt inscrise 16 familii din toata tara ( cu 4 mai mult decat era programat) si o a 17-a familie spera sa adere de indata ce vor reusi sa stranga fondurile necesare pentru ca in prezent nu au toti banii.

Nu a fost usor sa-i aducem in Romania in conditiile in care agenda lor este plina pana in luna Iunie 2013. Costul terapiei pentru un an este unul special, redus, si a fost negociat pentru a tine cont de puterea de cumparare a romanilor si anume 1800 de euro. Asociatia Copii Suflete Sperante organizeaza evenimentul in Romania si contribuie cu o parte din costuri, obiectivul declarat al Asociatiei infiintata in anul 2011 fiind tocmai acela de a veni in ajutorul copiilor cu leziuni cerebrale si familiilor lor.

Ionut Constantin Dragu, in varsta de 3 ani din Constanta este unul dintre copiii inscrisi insa ar putea pierde aceasta oportunitate deoarece parintii au venituri modeste si unica lor sansa era un credit bancar care a fost refuzat. Aceasta terapie i-ar putea schimba viata, o viata in care el nu vorbeste, nu merge, nu mananca singur, nu se joaca singur. De la nasterea lui Ionut, parintii au epuizat toate rezervele, sa ai un copil cu paralizie cerebrala in Romania este foarte scump iar ajutorul de la stat este mai mult simbolic. Este foarte greu sa gasesti o terapie eficienta pentru acesti copii si este cu atat mai greu atunci cand apare o sansa pe care nu o poti valorifica din cauza lipsei banilor. Copilul este altfel condamnat la o viata paralizata din toate punctele de vedere.

O viata de durere si remuscari, o viata in care el nu va intelege niciodata cu ce a gresit. Ca sa nu mai amintim ca starea si suferinta lui se datoreaza malpraxisului, unei erori medicale la nastere. Este foarte dureros sa te uiti in ochii lui si sa incerci sa-i explici de ce el nu se poate juca ca ceilalti copii.
Incercam prin acest mesaj sa-i mobilizam pe constanteni pentru a-l ajuta pe Ionut sa beneficieze de aceasta sansa si poate, cine stie, in viitor Ionut va putea vorbi si le va putea multumi personal.

Puteti citi povestea lui Ionut pe www.copiisuflete.ro/constantin-ionut sau pe blogul dragu-constantin.blogspot.ro
Se pot face donatii in contul RO86 RZBR 0000 0600 1400 6227 cu mentiunea "Pentru Ionut" sau online cu cardul pe www.copiisuflete.ro sau ne puteti contacta la info@copiisuflete.ro. Firmele il pot ajuta cu un contract de sponsorizare , bani deductibili cu facilitatea fiscala 20%, asadar fara costuri ci doar cu bunavointa.

Despre ABR

Metoda ABR este relativ noua (a debutat in 2002) si se bazeaza pe munca extraordinara a matematicianului de origine rusa Leonid Blyum care in prezent isi desfasoara activitatea la clinica ABR din Belgia. Intradevar la origine Blyum nu este medic el fiind specializat in modele matematice ale sistemelor complexe. Tocmai de aceea metoda lui este considerata de unii ca fiind revolutionara pentru ca nu are la baza principiile medicale clasice ci este rezultatul muncii intense de cercetare biomecanica a lui Leonid Blyum impreuna cu tatal sau care era medic.
Leonid Blyum

Rezultatele de pana acum sunt mai mult decat incurajatoare, parintii sunt invatati sa aplice ei insasi tratamentul copiilor, este un tratament pasiv, nu este complicat insa este intensiv, necesitand multe sesiuni cumuland un minim de 2-3 ore de lucru pe zi. Nu exista o limita de varsta pentru copii si odata inceputa terapia posibilitatile sunt practic nelimitate.

Principiile ABR

ABR este prescurtarea de la Advanced BioMechanical Rehabilitation. (Reabilitare Biomecanica Avansata)
ABR este o metoda de corectie structurala a deformarilor musculo-scheletale.
Obiectivul principal al ABR este sa readucă functiile motoare la persoanele cu leziuni cerebrale.
Principiul fundamental al ABR este acela ca structura precede functia. Fără o structura corecta a organismului, un copil nu va reusi sa se taraie, sa mearga patruped sau sa mearga, indiferent cat de multe exercitii si programari ale miscarii vor face parintii pentru el. De aceea, fără o structura dezvoltata complet si normal, functia este imposibila. Asadar, fara a normaliza structura, in cel mai bun caz va exista un anumit nivel de compensare functionala.

Obiectivul ABR este de a readuce tonusul corect al muschilor fini (internal myofascia) care intr-un efect in lant va readuce proportiile si alinierea scheletului. In timpul acestui proces tonusul muscular este readus la normal si bratele si picioarele vor beneficia de o crestere a masei musculare in proportiile normale ale mobilitatii si in final suficienta forta astfel incat copiii sa-si poata dezvolta miscarea intr-un mod normal, spontan.


ABR considera ca muschii fini sunt primele victime ale leziunilor cerebrale. Deoarece tonusul lor scade datorita leziunilor cerebrale, urmatoarea victima este structura sistemului musculo-scheletal, care va colapsa - modificandu-se aliniamentul normal al muschilor si oaselor si modificandu-se distantele intre punctele de prindere ale muschilor. Aceste modificari ale punctelor de prindere vor cauza dezechilibre ale muschilor: de ex. spasticitate si contracturi. In final aceste dezechilibre ale muschilor vor face miscarea imposibila. Si astfel se ajunge la diagnosticul de paralizie cerebrala, asta insemnand dificultate in controlul posturii, pozitiei si muchilor.

Parintii, rudele sau alte persoane responsabile pentru copil sau pacient sunt invatate tehnica ABR in cursuri speciale. Aplicatiile personalizate recomandate pacientului sunt aratate si practicate in timpul acestor sesiuni. Terapia se face acasa cu o durata de minim 3 ore pe zi.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii